Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο «πόλεμος» στην Τουρκία θα έχει θύματα.

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τα γεγονότα στη γειτονική Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικά και ενώ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφορούν και τις δύο χώρες.
Οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει στη διάρκεια των ετών να εξάγουν τα προβλήματά τους και να αποφορτίζουν την κατάσταση στο εσωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες κρίσης με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι τούτη τη φορά δεν έχουν την παραμικρή ψευτοδικαιολογία για να προσπαθήσουν να μας αναμείξουν. Η κρίση έχει έντονα τα στοιχεία της εσωτερικής πολιτικής ίντριγκας και του θρησκευτικού μίσους μεταξύ δύο πρώην ισχυρών συμμάχων, του Ταγίπ Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι κατέληξαν να γίνουν μισητοί εχθροί, διότι και οι δύο στην πραγματικότητα κυριαρχούνται από ισλαμικό φανατισμό, ενώ ο πρώτος, ο σημερινός πρωθυπουργός, έχει κυριολεκτικά μεθύσει από το φαγοπότι της εξουσίας.

Τούτη η κρίση θα έχει θύματα, υπό την έννοια ότι η σύγκρουση είναι αδυσώπητη και δεν πρόκειται να τερματιστεί με μία αγκαλιά και τέσσερα σταυροφιλήματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο Ερντογάν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά, όπως αποδείχθηκε όλη την περασμένη εβδομάδα, ο Γκιουλέν είναι αυτός που μπορεί να ασκήσει έλεγχο επί της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Σε συνδυασμό με τη δύναμη που του προσφέρουν τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ιμάμης μπόρεσε να «κλείσει» στη γωνία τον Ερντογάν. Η αντίδραση του τελευταίου θα είναι όμοια με αυτήν του πληγωμένου λύκου, που αντεπιτίθεται μέχρι να ξεψυχήσει.

Ενώ στην Τουρκία διεξάγεται η μεγαλύτερη μάχη για την εξουσία μεταξύ των φανατικών θρησκευτικών φατριών της χώρας, στην Αθήνα και στη Λευκωσία πρέπει να κοιμούνται όρθιοι... Επιμένουν να εισέλθει η Κύπρος σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος Ερντογάν-Γκιουλέν και ενώ η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ τη μία κυριαρχία του νέου κράτους-φαντάσματος, που θα δημιουργηθεί με το νέο σχέδιο που ετοιμάζουν οι Βρετανοί σε συνεργασία με τους Τούρκους.

Πρέπει να τερματιστεί άμεσα κάθε προσπάθεια επανάληψης του «διαλόγου κωφών», διότι όποιος και αν επικρατήσει στην Τουρκία, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί κανένα σχέδιο που δεν παραδίδει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Αγκυρας...


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: