Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΚΑΝΕ Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ (upd) Την αντικατάσταση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα απαίτησε ο Α.Νταβούτογλου!


Στο "κόκκινο" περνά η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ: O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την γνωστή δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Francis J.Ricciardone περί "κατάρρευσης της αυτοκρατορίας" δηλαδή της τουρκικής κυβέρνησης λόγω του σκανδάλου διαφθοράς ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση Τούρκων και Αμερικανών διπλωματών και απαίτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τον πρεσβευτή της και να τον αντικαταστήσει!
Την ίδια στιγμή οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες επιτέθηκαν κατά του Αμερικανού πρέσβη.
Και αυτό ενώ η αμερικανική πρεσβεία ζήτησε να μην εμπλέκεται στην υπόθεση αποκάλυψης του σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει την τουρκική κυβέρνηση, αλλά η κίνηση αυτή περισσότερο επιδείνωσε παρά βελτίωσε την κατάσταση.
Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών αυτή την στιγμή είναι πολύ "βαριά".
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε βαθύ ανασχηματισμό αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων, αντικαταστάθηκε και ο υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.
Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε ενώπιον του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.
Τέλος, υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ τη Φατμά Σαχίν και στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν.
Ακόμη, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν, δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.
Του ανασχηματισμού είχε προηγηθεί η παραίτηση των τριών προαναναφερθέντων υπουργών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τον υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, και τον υπουργό Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, την παραίτησή του υπέβαλε και ο τρίτος υπουργός, ο γιος του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση. Πρόκειται για τον υπ. Περιβάλλοντος, Ερντογκάν Μπαϊρακτάρ.
Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στο Γκεζί Παρκ, τα οποία επίσης "χρεώθηκαν" από την κυβέρνηση Ερντογάν στις ΗΠΑ, η ματαίωση της επέμβασης των ΗΠΑ στην Συρία, όπου άφησαν εκτεθειμένη την Τουρκία και η επιλογή του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-8 σε βάρος του Patriot PAC-3, η οποία έχει προκαλέσει την μήνι των ΗΠΑ.
Ελπίζουμε απλά στο τέλος "να μην πληρώσει το μάρμαρο" η Ελλάδα είτε με προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης από την Άγκυρα, είτε ως "ανταλλακτικό" μέσο μιας πιθανής επαναπροσέγγισης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 3%, ακολουθώντας την είδηση της παραίτησης τριών υπουργών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: