Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στα βήματα του Σαντάμ Χουσείν …βαδίζει ο Ερντογάν – Μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι ένα κύκλωμα διαφθοράς, δεκάδες μέλη του οποίου συνελήφθησαν, λειτουργούσε ως «βρόμικη επιχείρηση» εναντίον της κυβέρνησης του, ενώ το συνέδεσε με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις.
Τα σχόλια του κ. Ερντογάν έγιναν μια μέρα μετά την εισβολή αστυνομικών στα γραφεία αρκετών διακεκριμένων επιχειρηματιών του στενού του κύκλου και την σύλληψη κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων είναι και οι γιοι τριών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στην Τουρκία από το 2002, που ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα ο κ. Ερντογάν.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε την Τετάρτη ότι πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ επεσήμανε ότι αντίστοιχες ενέργειες ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Σουλεϊμάν Ασλάν, διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halkbank, βρήκαν αποθηκευμένα, μέσα σε κουτιά παπουτσιών, 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Επίσης μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο επιχειρηματίας από το Αζερμπαϊτζάν, Ρεζά Ζεράμπ, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια από τις μεγαλύτερες ποπ-σταρ της Τουρκίας.
Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είπε σε δημοσιογράφους ότι ανακρίνονται 51 άτομα.

Οι επιδρομές και οι συλλήψεις που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία την Τρίτη είναι επίμαχες, εν μέρει γιατί ο εισαγγελέας από την Κωνσταντινούπολη που ηγείται της έρευνας πιστεύεται ότι είναι φιλικά προσκείμενος στον πανίσχυρο ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και οι οπαδοί του έχουν μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εισαγγελέας ακολουθεί πιστά τις εντολές του τούρκου Πρωθυπουργού ακόμα και όταν έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του πανίσχυρου ιμάμη.
Η ένταση, μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των οπαδών του «Κινήματος Γκιουλέν», έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα ιδιωτικά φροντιστήρια που παρακολουθούν πολλοί μαθητές, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν στο «Κίνημα Γκιουλέν».
Erdogan-KORH-SYZYGOS01
Το συγκεκριμένο «Κίνημα» διαθέτει σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες και πολλά φροντιστήρια στην Τουρκία, από αυτά που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση του δίνει μάχη «για να φέρει την Τουρκία στην δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως και την ίδια ώρα ορισμένοι προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την πορεία. Αυτοί που αντιτίθενται ζουν στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Ερντογάν «αλλά έχουν παρακλάδια στο εσωτερικό της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: