Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τραγικά ξεκάθαροι είναι οι Τούρκοι, όχι ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Δεν περνά ημέρα χωρίς ο πρόεδρος Αναστασιάδης να… ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες εάν δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν. Τι είναι αυτό; Ο Πρόεδρος ζητά να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών και ο στόχος τους. Οι Τούρκοι όχι μόνο αρνούνται να συναινέσουν, αλλά και με κυνισμό απέρριψαν όλες τις υποχωρήσεις του, ιδιαίτερα την τελευταία, που αναφέρεται στην κυριαρχία.
Σε ομιλίες του το σαββατοκύριακο, αφού ξαναφόρεσε τις φουστανέλες, που ενδύεται το τελευταίο πεντάμηνο, ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες απλώς για να ικανοποιήσει κάποιους. Και διασάλπισε ότι τα όρια της υπομονής και της καλής του θέλησης εξαντλήθηκαν, γι’ αυτό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και όσους νοιάζονται για λύση, να στρέψουν την προσοχή τους προς την αδιάλλακτη πλευρά, δηλ. την Τουρκία. Με αφορμή και τις γνωστές δηλώσεις Νταβούτογλου - Έρογλου, πάλι εν χορώ όλα τα κόμματα καταγγέλλουν την τουρκική αδιαλλαξία…
Οι ηγέτες μας αρέσκονται να εφευρίσκουν γελοία συνθήματα για να παρασύρουν αφελείς, όπως, π.χ. «τουρκική αδιαλλαξία», ή ότι «ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες». Εδώ και 60 χρόνια ακούμε περί «τουρκικής αδιαλλαξίας» και καλούμε τον ξένο παράγοντα να την κάμψει. Τι είναι αυτή η αδιαλλαξία; Είναι οι ξεκάθαροι, διαχρονικοί, στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. Αυτοί οι στόχοι κωδικοποιήθηκαν με τις γνωστές -σε όσους μελετούν- εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1956. Εκείνες οι εκθέσεις προδιέγραφαν την κατάληψη και έλεγχο της Κύπρου.
Οι Τούρκοι τι κάνουν όλες αυτές τις δεκαετίες; Βροντοφωνάζουν, κυριολεκτικά, στους Έλληνες πώς θα τους καθυποτάξουν. Και η ηγεσία μας, τυφλή, κωφή, ανεπίδεκτη μαθημάτων, μιλά γελοιωδώς για «τουρκική αδιαλλαξία». Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να στείλει ένα μόνο μήνυμα και να το εννοεί, προς την Τουρκία: Ότι δεν μπορεί να επιτύχει στους στόχους της επειδή σύσσωμος ο Ελληνισμός θα στηθεί ανάχωμα και τροχοπέδη.

Αντ’ αυτής της ξεκάθαρης πολιτικής, που να στομώνει τους τουρκικούς στόχους, ανέκαθεν η ηγεσία μας, πέραν του ηλίθιου καλοπαιδισμού της, υποχωρούσε στους Τούρκους με τη φρούδα ελπίδα ότι θα καλοπιάσει το τουρκικό θηρίο, θα το δελεάσει και αυτό θα συναινέσει σε λύση βιώσιμη και λειτουργική. Όπως ακριβώς σήμερα: Ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία είδαν και άκουσαν τις δηλώσεις Νταβούτογλου - Έρογλου.
Κι όμως, κάνουν τους… Κινέζους! Ούτε κατάλαβαν ούτε εννόησαν τι οι Τούρκοι μάς είπαν ξεκάθαρα. Και τα μεν επιπόλαια κόμματα επιδίδονται στο μόνο που ξέρουν να κάνουν, να επιτίθενται στον Ντάουνερ αντί να απαιτούν εξηγήσεις από τον Αναστασιάδη γιατί ακόμα δεν ζήτησε απομάκρυνσή του. Ο δε Πρόεδρος κλαυθμηρίζει ότι εξαντλήθηκε η υπομονή και η καλή θέλησή του. Τραγικές αστειότητες για να εμπαίζονται όσοι πολίτες ακόμα ανέχονται τέτοιες φλύαρες πολιτικές πρακτικές.
Αντί διαπιστώσεων και αναφορών σε εξάντληση της υπομονής και της καλής θέλησης της πλευράς μας, οι πολίτες αναμένουν από τον Πρόεδρο, κατά συγκεκριμένο και σαφέστατο τρόπο, να τους εξηγήσει ποια είναι η στρατηγική του, οι μεθοδεύσεις, οι φίλοι και οι σύμμαχοί του, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί για να αποτρέψει τους κατ’ εναντίον της Κύπρου τουρκικούς στόχους.
Θα κάνουμε μία εκτίμηση: Οι ξένοι παρεμβαλλόμενοι και ο ΟΗΕ δεν… παρασύρονται από τις φουστανέλες Αναστασιάδη. Σύντομα ο Πρόεδρος θα βρεθεί προ νέας «αδηρίτου ανάγκης» και θα συρθεί προς συνομιλίες, τις οποίες οι επικοινωνιολόγοι του θα εμφανίσουν ως μεγάλη νίκη.


www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: