Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Μείζονα ερωτήματα για τον υπεύθυνο του τομέα Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης

χχ
Ο υπεύθυνος τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ταφύλλης παραδέχεται στην εφημερίδα Αυγή ότι ενεπλάκη σε πρόγραμμα μέσω ΑΩ της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2003.
Ανησυχία και προβληματισμό καλλιεργούν οι δημόσιες αναφορές για τον Σμήναρχο ε.α. Γιάννη Ταφύλλη, στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και υπεύθυνο του τομέα Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο πρώην ΥΠΕΘΑ Ευ. Βενιζέλος κατήγγειλε ότι «ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Ταφύλλης, που συνόδευε τον κ. Τσίπρα στα ναυπηγεία, είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Άμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιστότοπο antinews.gr και την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπεύθυνος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και παραιτηθείς το 2001 από την Πολεμική Αεροπορία είχε εμπλακεί σε εξοπλιστικά προγράμματα από το 2003 ενώ θα όφειλε να μην εμπλακεί σε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι την παρέλευση πενταετίας, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 12 του άρθρου 66 του Ν.Δ. 1400/73 «Περί καταστάσεως Αξιωματικών». Όπως παραδέχεται ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, «από τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα σ’ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) τεχνολογικά στον 21ο αιώνα. Και σήμερα, αν υπήρχε ανάλογη πρόταση, θα έλεγα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη». Το πρόγραμμα αυτό ονομαζόταν WOM SQOM (Wing Operations Management-Squadron Operations Management) και είχε ανατεθεί στην εταιρεία ALTEC (συμμετείχαν επίσης οι HOMS, X-VIONIC) ωστόσο δεν παραδόθηκε ποτέ στην Πολεμική Αεροπορία παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σύμφωνα με την Φ. 453.8/74/ΕΠ.443419/Σ.744/18-9-06/ΓΕΑ/Β3 για περιστατικό που αφορούσε πιθανή διαρροή Υψηλής Διαβάθμισης στοιχείων σε εκπροσώπους της εταιρείας στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα (τόπος κατοικίας και επιχειρηματικής δράσης του εν λόγω υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ) στις 31-10-2005. Όπως αναφέρεται, αντιμετωπίστηκε με ελαφρότητα η επιστολή που είχε σταλεί από την εταιρεία στον πρόεδρο της Επιτροπής της ΠΑ και του ζητούσε σχέδια «Άκρως Απόρρητα-Ειδικού Χειρισμού» όπως το ΕΘΣΥΣΑΝ (Εθνικό Σύστημα Αναφορών) ενώ είχε εξουσιοδότηση μέχρι «Απόρρητη» και στο πρόγραμμα συμμετείχαν ξένοι υπήκοοι και εταιρείες. To θέμα της πιθανής διαρροής ευαίσθητων στοιχείων έπεσε στα μαλακά, περιοριζόμενο στα όρια της Στρατιωτική Δικαιοσύνης και ανακαλώντας έγγραφα και πληροφορίες που είχαν δοθεί χωρίς να γίνει κανένας περαιτέρω έλεγχος ασφαλείας.
Το κυριότερο όμως εμπόδιο απ’όλα και σύμφωνα με σχετικές αναφορές αρμόδιων φορέων του ΑΤΑ, αποτελούσε το γεγονός ότι ο Αρχικός Πηγαίος Κώδικας του προγράμματος που τους είχε παραδόθηκε από την εταιρεία ήταν ελλιπής και δεν μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης από την Πολεμική Αεροπορία.
χχ
Ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας συνοδεύοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον Σκαραμαγκά. Αξιοσημείωτη η αποχή από την ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων της Ρένας Δούρου, μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης ότι ενώ ο Σμήναρχος ε.α. απέκτησε μεταπτυχιακό από το εξωτερικό και υπηρέτησε σε κρίσιμη θέση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, αντί να τιμήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για τις διπλές αποζημιώσεις εξωτερικού και να μεταφέρει τις εμπειρίες του στην Πολεμική Αεροπορία, προτίμησε να παραιτηθεί για να προσληφθεί στη συνέχεια ως ιδιώτης στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Λάρισας και παράλληλα να δρομολογήσει τις παραπάνω επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το γύρο του διαδικτύου κάνει επίσης η επιστολή Πτεράρχου ε.α. για το ίδιο θέμα που δημοσιεύεται στον ιστότοπο crime.grΜήπως πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για το πρόγραμμα WOM SQOM ή θα μείνουμε ευχαριστημένοι με πυροτεχνήματα στη Βουλή και παραπολιτικά δημοσιεύματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: