Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στη Ν. Υόρκη μεταφέρονται οι εξελίξεις – Ενημέρωση του Σ.Α. από Ντάουνερ, για ευθύνες και σενάρια

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ για το Κυπριακό, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου και το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποτελέσουν δυο εξελίξεις στο Κυπριακό, που ενδεχομένως να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία, στην ενημέρωση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιχειρήσει να φορτώσει ευθύνες στους εμπλεκόμενους ενώ το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο άσκησης πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Κοντά σε όλα αυτά, βέβαια, είναι και οι εξελίξεις στην Τουρκία, που προδήλως επηρεάζουν και το Κυπριακό. Κυρίως γιατί η Τουρκία έχει στραμμένη αλλού την προσοχή της. Ανεξάρτητα πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό στην Τουρκία, οι όποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν πλέον μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να έλθει στην Κύπρο στα μέσα Ιανουαρίου για ένα νέο κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους. Μέχρι τότε θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις για να προετοιμαστεί το έδαφος και να προκύψει αποτέλεσμα. Τούτο θεωρείται, υπό τις σημερινές συνθήκες ως ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, αν και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι αγγλοαμερικανοί εκτιμούν πως μπορεί να εξευρεθεί η φόρμουλα για να ξεπερασθούν οι διαφωνίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν αναλάβει στο παρασκήνιο το ρόλο του γεφυροποιού και έχουν, κυρίως στα κατεχόμενα, δημιουργήσει καινούργια κανάλια επικοινωνίας. Για παράδειγμα οι συζητήσεις που γίνονται με το λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών, του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος τις ημέρες πριν την επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, πολλές φορές είχε ανταλλάξει ιδέες με τα Ηνωμένα Έθνη και συζήτησε τούτες με Αμερικανούς και Βρετανούς διπλωμάτες.
Μετά τις γιορτές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν να ασχολούνται με το Κυπριακό, ουσιαστικά και διαδικαστικά.
Πρώτο, θα υποβληθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 10 Ιανουαρίου. Το περιεχόμενο θα είναι πανομοιότυπο με τις προηγούμενες, θα καταγράφει εν πολλοίς γεγονότα.

Δεύτερο, η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Λίζα Μπάντεχαϊμ, όπως συνηθίζεται, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το σημαντικότερο, βέβαια, θα είναι το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για έξι ακόμη μήνες. Το προσχέδιο ψηφίσματος, όπως γίνεται πάντα, συντάσσουν οι Βρετανοί, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες, έχουν διαμηνύσει πως στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, θα επανέλθει το ζήτημα της επανεξέτασης/αναθεώρησης της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
BankiMoon-Anastasiadis02-03november2013
Διαμηνύεται, επίσης, ότι στο νέο ψήφισμα θα επιδιωχθεί η υιοθέτηση μιας διατύπωσης που θα αφορά τη διαδικασία, δεδομένου, όπως υποδεικνύεται, σε αυτό του Ιουλίου υπήρχε αναφορά για  την έναρξη των συνομιλιών, τις οποίες τοποθετούσε για τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι εάν το ψήφισμα τεθεί προς έγκριση στις 15 Ιανουαρίου, εκείνη την ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντάται στο Λονδίνο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.
Τρίτο, οι επιλογές του Αλεξάντερ Ντάουνερ φαίνεται να λιγοστεύουν. Ο Αυστραλός διπλωμάτης του ΟΗΕ θεωρεί πως «χάθηκε χρόνος» με τις συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν. Είναι μεν ενοχλημένος με τη στάση των Ντερβίς Έρογλου και Οσμάν Ερτούγ, αλλά παράλληλα θεωρεί αξιόπιστους συνομιλητές την Τουρκία (τον Νταβούτογλου) και τον Ναμί. Στις ελεύθερες περιοχές είναι ενοχλημένος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα και τα ΜΜΕ.
Πώς θα κινηθεί ο Ντάουνερ; Έχει υποβάλει, ως γνωστό, τέσσερα διαφορετικά σενάρια και θα αναμένει απάντηση (να στείλει επιστολή ο Γ.Γ. να συγκαλεί συνομιλίες, να εκδοθεί μικρό περιεκτικό ανακοινωθέν, να διαμορφωθεί πιο λεπτομερές ανακοινωθέν, να αρχίσουν συνομιλίες χωρίς ανακοινωθέν). Πέραν τούτου, η επόμενη αποστολή του στο νησί θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των όσων διαδραματίσθηκαν με τον ίδιο πρωταγωνιστή, στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, όπου πήγε για να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δεν ρισκάρει ο Μπαν Κι Μουν και αναμένει
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, παρά τη στενή φιλική σχέση που έχει με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό, πριν η διαδικασία φτάσει στην τελική της φάση.
Άλλωστε, στο παρελθόν ανάλωσε πολύ χρόνο, επισκέφθηκε την Κύπρο, προήδρευσε συναντήσεων, πλην όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Τούτο χρεώνεται περισσότερο στον ειδικό του αντιπρόσωπο, ο οποίος του είχε πολλές φορές στο παρελθόν δώσει την εντύπωση πως «φθάνουμε στο τέλος» και ως εκ τούτου, ζητούσε τη δική του παρουσία σε συναντήσεις.
Downer-mavrogiannis01-09november2013
Πώς εξαφανίσθηκαν «προσφυγικό» και συνταγματικό»;
Το Κυπριακό είναι η ιστορία των πολλών, μικρών ή μεγάλων υποχωρήσεων, που οδήγησαν βαθμηδόν το πρόβλημα αλλαγή της υφής του ζητήματος. Νέες ορολογίες έχουν εισαχθεί, οι οποίες δίνουν και το περιεχόμενο των επιδιώξεων, αλλά σιγά-σιγά και τη μορφή της λύσης. Κάποτε συζητείτο το συνταγματικό, ως μια από τις βασικές πτυχές του προβλήματος. Τι σήμαινε αυτό; Σύνταγμα έχουν τα κράτη.  Με απαίτηση των Τούρκων, η πτυχή αυτή μετονομάστηκε σε «διακυβέρνηση/διαμοιρασμός εξουσιών» παραπέμποντας σε ένωση κρατών με συνομοσπονδιακό δεσμό.
Η προσφυγική πτυχή του Κυπριακού, «το προσφυγικό», όπως για χρόνια αναφερόταν δεν υπάρχει πλέον στις συζητήσεις του Κυπριακού, ούτε στα έγγραφα που καταθέτουν οι εμπλεκόμενοι.  Αντικαταστάθηκε από «το περιουσιακό». Τι σημαίνει αυτό; Δεν συζητείται το θέμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης, αλλά ρυθμίσεις για τις περιουσίες  παραπέμποντας σε κανόνες της αγοράς. Γι αυτό και στις συνομιλίες υπήρχαν οι επιλογές για ανταλλαγή, αποζημίωση και αποκατάσταση των περιουσιών.
Κάποτε υπήρχαν αναφορές για Απελευθέρωση, τα τελευταία χρόνια υπήρξε «αθώα» αντικατάσταση της με τον όρο «επανένωση».
Μέσα σε αυτή τη λογική, πρωτοβουλίες και συζητήσεις για το Κυπριακό, αρχίζουν και τελειώνουν βασικά στα θέματα της «διακυβέρνησης/διαμοιρασμού εξουσιών».  Ένα θέμα, το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκία. Κι αυτό, γιατί  το μόνο που αναζητά είναι αναβάθμιση και βαθμηδόν αναγνώριση κράτους δικού της στην Κύπρο. Και αυτό επιδιώκει πριν από τη λύση, εξασφαλίζοντας το μέσα από τις συζητήσεις. Θέλει και επιδιώκει να καταστήσει το στόχο της αυτό ως κεκτημένο της διαδικασίας.
Την ίδια ώρα αποφεύγει να συζητήσει ζητήματα και πτυχές του Κυπριακού, που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, όπως είναι το εδαφικό, το πρόβλημα των εποίκων, η ασφάλεια, ως αποτέλεσμα και πάλιν των τουρκικών αποτελεσματικών, δυστυχώς, μεθοδεύσεων.


Read more: http://mignatiou.com/?p=18402#ixzz2oa1x50j1

Δεν υπάρχουν σχόλια: