Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια: Η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ


«Αποστάσεις ΗΠΑ από τον Γκρούεφσκι: Οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το σωστό ηγέτη»

Σκόπια.
Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Paul Wohlers,  προέβη σε δηλώσεις, προχθές, οι οποίες έμμεσα απευθύνονταν στην ηγεσία των Σκοπίων.
Οι δηλώσεις αναφέρονταν σε λανθασμένες πολιτικές επί μια σειρά ετών, από τις οποίες καθοδηγήθηκε η χώρα και η συνέχεια των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει στην απώλεια της συμπάθειας και της υποστήριξης των ΗΠΑ, αναφέρει η τηλεόραση ‘Alsat-M’ των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το λεξιλόγιο το οποίο χρησιμοποίησε ο πρέσβης Wohlers στοχεύει κατευθείαν στον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι και στον τρόπο που διαχειρίζεται γενικότερα την πολιτική του κρατιδίου.
Συγχρόνως μεταφέρει ένα μήνυμα προς το λαό των Σκοπίων να σκεφθεί την επόμενη φορά που θα ψηφίσει στις εκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας σε φοιτητές  σε πανεπιστήμιο των Σκοπίων (Universitetit Fon. Semra Jakup), είπε:
«Σήμερα πρέπει να ζητάτε από τον αρχηγό του κράτους, αυτό που πρέπει η χώρα να είναι. Η αλήθεια είναι ότι παντού στον κόσμο εμφανίζονται πολιτικοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα εθνοτικά ή πολιτιστικά θέματα για πολιτικά οφέλη. Ευελπιστούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτήσουν περισσότερους ψήφους, αλλά μακροπρόθεσμα προκαλούν ζημιά  στο κράτος και τους πολίτες του. Από την άλλη πλευρά εάν οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις πολιτικές , τότε, ενδέχεται, οι πολιτικοί να σταματήσουν  να ασκούν αυτές τις τακτικές... Έτσι, τελικά, τα πάντα εξαρτώνται από τους ψηφοφόρους, αυτό είναι μία από τις αξίες της δημοκρατίας. Εσείς είστε αυτοί που ψηφίζουν, εσείς είστε αυτοί που επιλέγουν τους ηγέτες σας και έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε του ηγέτες οι οποίοι θα χαράξουν τη πορεία στο μέλλον και θα σας οδηγήσουν σε αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Πώλ Γουόλερς.


Doris Pack: “Τα Σκόπια δεν έχουν άλλη λύση από το να πείσουν την Ελλάδα”


Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Doris Pack, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τους 'μακεδονιστές' των Σκοπίων 

Η «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»- FYROM,  δεν έχει καμία άλλη λύση από το να πείσει  την Ελλάδα.
Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Doris Pack στην εκπομπή της Deutsche Welle στην σλαβοσκοπιανή γλώσσα, σήμερα.
Σύμφωνα με την Pack, η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με ισχυρογνωμοσύνη στο ζήτημα των Σκοπίων και κέρδισε το μπλοκάρισμα στην κίνηση που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.
Ανέφερε επίσης, ότι οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν επιτρέπουν να παρακαμφθεί το βέτο ακόμη και ενός χεριού.
«Τα πάντα εξαρτώνται από την θέληση της Ελλάδας. Εξακολουθώ, όμως να ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνική Προεδρίας στην ΕΕ,  που θα αναλάβει σε λίγο, θα μπορούμε να πούμε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας δεν είναι ευρωπαϊκή», δήλωσε η Pack, η οποία κατά το παρελθόν δεν έχει κρύψει τα αισθήματα από τα οποία διακατέχεται για τα Σκόπια.

Σκόπια: Στην πόλη Βέλες θα ανεγερθεί μνημείο του Ατατούρκ

Βέλες.
Το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους, στο πάρκο της ‘Φιλίας’ στην πόλη Βέλες θα τοποθετηθεί μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημείο έχει τελειώσει εδώ και καιρό, αλλά αναμένουν οι αρμόδιοι τις νομικές διαδικασίες για την παραχώρηση, ενώ το μνημείο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο «Πάρκο Φιλίας» από τις 9 Νοεμβρίου, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το μνημείο του Τούρκου ηγέτη είναι δωρεά δήμων από την Τουρκία με τους οποίους η πόλη Βέλες έχει αδελφοποιηθεί.
«Το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ θα τοποθετηθεί ωε ένδειξη της ενίσχυσης και της φιλίας μεταξύ των δήμων της Τουρκίας και των Σκοπίων, αφού στις αδελφοποιημένες πόλεις της Τουρκίας ζει μεγάλος αριθμός Τούρκων που κατάγονται από την περιοχή του Βέλες και αυτοί έχουν συνδράμει οικονομικά για την ανέγερση του Τούρκου ηγέτη», τόνισε ο Αχμέτοφ.

Κροάτης «ερευνητής»: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στο ‘Σβέτι Νικόλε’


«Ο ‘ονειροπαρμένος΄  Κροάτης θέλει να ‘αποκαταστήσει’ τα Σκόπια»

Σκόπια.
Τα γεωγλυφικά σημεία κοντά την πόλη του νοτιοσλαβικού κράτους Σβέτι Νικόλε και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Τσαρνίλιστε, δείχνουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό πιστεύει ο «ανεξάρτητος ερευνητής» από την Κροατία, Ντομάγκοϊ Νίκολιτς, όπως αναφέρει το σλαβικό κανάλι των Σκοπίων, Σίτελ.
Ο Νίκολιτς (που έχει δει πολλά οράματα) επισκέπτεται την πόλη Σβέτι Νικόλε για να εξερευνήσει εκ του σύνεγγυς την περιοχή (μετά την έρευνά του από το Google map).
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως δημοσιεύει το σλαβικό κανάλι, αν οι υποθέσεις του αποδειχθούν πραγματικές και εντοπισθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Σβέτι Νικόλε, τότε θα αλλάξει, όχι μόνο η παγκόσμιος ιστορία αλλά και το μέλλον του νοτιοσλαβικού κράτους.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον έχω εντοπίσει από τα γεωγλυφικά στην περιοχή», δήλωσε ο Νίκολιτς στο κανάλι.


Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Σε 15 χρόνια θα γίνουμε αλβανικό κράτος


Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε, σε συνέντευξή του προς τη βουλγαρική εφημερίδα ‘Πρες’, ότι το κράτος των Σκοπίων σε 15 χρόνια θα γίνει αλβανικό κράτος και σε τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια θα πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι στη χώρα.
Ο Γκεοργιέφσκι,  εξηγεί γιατί δεν είναι πλέον υπέρμαχος της δημιουργίας εθνικώς αμιγών κρατών στα Βαλκάνια.
«Αυτήν την ιδέα ήθελα να δημοσιοποιήσω  σε Διάσκεψη των Βαλκανίων, ότι, δηλαδή, όλες οι χώρες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να κάνουν ένα βήμα προς την ειρήνη και όχι στο πρόσωπο του πολέμου...
 »Αν αναλύσουμε την κατάσταση σήμερα,  βλέπουμε ότι οι διαδικασίες δεν βαδίζουν προς το μέλλον. Η Βοσνία υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν υπάρχει πραγματική λειτουργία κράτους. Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι διαιρεμένο και δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.
 »Το κράτος των Σκοπίων είναι μια μόνιμη αστάθεια, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται πλέον από την καλή θέληση των Αλβανών. Συνειδητοποίησα ότι η ιδέα (που είχα παλαιότερα περί εθνικών κρατών) ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και δεν είμαι πλέον ένθερμος υποστηρικτής της», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι, σύμφωνα με το  Alsat-M.



www.echedoro-a.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: