Το τουρκικό ερευνητικό πλοίου «Barbaros» έλαβε με πορεία στα δυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση προς την θεωρητική ελληνική ΑΟΖ και ειδικότερ την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο.
Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία και το πλήγμα που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, ίσως αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να "αγρι΄ζψει την κατάσταση και να προκαλέσει μία κρίση προκειμένου να χρησιμοιηθεί ως αντιπερισπασμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυτξημένης επιφυλακής οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν πώς ίσως επιχειρηθεί μία «εξαγωγή» της κρίσης προς το Αιγαίο, καταγράφοντας στα ανησυχητικά στοιχεία της αλλαγή πλεύσης
«Οι μέρες είναι πονηρές και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στα εσωτερικά της Τουρκίας», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του Πενταγώνου στο «defencenet.gr» και θύμησε πώς μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων αρκετές φορές η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή των Ιμίων το 1996, αφού η κρίση που λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, άρχισε να κλιμακώνεται αρκετές ημέρες πριν με την προσάραξη εμπορικού πλοίου. Έληξε με την παρέμβαση των Αμερικανών και το Σημίτη να τους «ευχαριστεί» από το βήμα της Βουλής.
Αλλά και μέσα στις γιορτές οι Τούρκοι προχωρούν σε παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Τώρα που έχουν εσωτερικά προβλήματα ίσως ψάξουν να βρουν μια διέξοδο», σημείωσε επιτελής του Πενταγώνου.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ήδη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητα τους. Δόθηκε εντολή στα παρατηρητήρια των νησιών να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κινήσεις τουρκικών σκαφών, ενώ Στόλος και Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών έχουν επίσης αυξήσει την ετοιμότητα τους.
Μέχρι στιγμής το στοιχείο που έχει καταγραφεί και προκαλεί ένα βαθμό ανησυχίας ως προς την εξέλιξη του είναι η αλλαγή ρότας για το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros». Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τώρα κινείται προς την χερσόνησο Ακάμα για να συνεχίσει το έργο των προκλήσεων και στα δυτικά της Κύπρου.
Το «Barbaros» συνοδεύεται από τα πλοία «Bravo Supporter» και «Deep Supporter» και μέχρι τα 30 Ιανουαρίου 2014 θα πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας.
Εκτιμάται όμως πώς ίσως δοθεί εντολή από την Άγκυρα στο ερευνητικό σκάφος να πλεύσει και προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας και την ελληνική ΑΟΖ σε μία προσπάθεια πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να στρέψει αλλού τα βλέμματα που είναι «καρφωμένα» στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Το Κυπριακό επίσης αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Τουρκία μπορεί να ανεβάσει την ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Φαίνεται πώς η περίοδος, είναι πονηρή και επικίνδυνη.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου