Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τα Σκόπια κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ


Επισημάνσεις αναλυτών από το νοτιοσλαβικό κράτος

Δεκέμβριος 22, 2013.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ένταξης των Σκοπίων, στους  Ευρω-Ατλαντικούς οργανισμούς , αλλά αυτή η υποστήριξη θα μπορούσε να χαθεί αν η κρατική εξουσία συνεχίσει να αγνοεί τις παροτρύνσεις των Αμερικανών πολιτικών για επίλυση των ζητημάτων, όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Αιών’.

Τις αξιολογήσεις αυτές ακολουθεί ένα αίτημα του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση»- DUI, που το υπογράφει ο πρόεδρός του, Αλί Αχμέτι,  για άμεση δέσμευση από την Ουάσιγκτον στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

«Παρατηρώντας τις δηλώσεις που πρόσφατα έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers, οι Αμερικανοί φαίνονται κουρασμένοι και έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ενδιαφέρον τους για τα Σκόπια, γιατί, με μεγάλο πείσμα δηλώνουν αδιάλλακτα, παρότι τις διεργασίες, ιδιαίτερα στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας, για την ευρω-ενσωμάτωση.

Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθεται να παρέμβουν περαιτέρω στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, έτσι ώστε, τα Σκόπια να παραμείνουν έξω από τους στόχους και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δηλώνει ο Αλαϊντίν Ντεμίρ, καθηγητής και πρώην πρέσβης  των Σκοπίων στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, το αίτημα του Αλί Αχμέτι για αμερικανική διαμεσολάβηση, πρέπει να έχει την σφραγίδα της Κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, παρά τις πρωτοβουλίες του DUI.

Εν τω μεταξύ, η Μιριάνα Μαλέφσκα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του Τέτοβο, δηλώνει ότι  υπάρχει δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι χάνουν την υπομονή τους, επειδή βρίσκονται υπό πίεση, τόσο εντός της χώρας τους  μέσω της υλοποίησης της πολιτικής τους, όσο και εκτός της χώρας, που αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρέσβηςWohlers μεταφέρει ισχυρά μηνύματα στα Σκόπια. «Οι πολιτικοί πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την ιστορία και οι πολίτες να εκλέξουν πολιτικούς  που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ευρω-ενσωμάτωση».

Από την άλλη πλευρά, η Μαλίνκα Γιορντάνοβα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικής, αναφέρει ότι οι πιέσεις στο προσεχές διάστημα θα είναι ακόμη πιο ισχυρές από όσες μέχρι τώρα έχουν γίνει και κατά τη γνώμη της, τα θεσμικά όργανα θα γίνουν υπόλογα, τόσο για την επίλυση της ονομασίας, όσο και την πλήρωση των υπόλοιπων κριτηρίων.

«Τέτοιες επικρίσεις υποχρεώνουν τα ιδρύματα να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την επίτευξη συμφωνίας στο εσωτερικό για το ζήτημα της ονομασίας. Πιέσεις θα προκύψουν και για άλλα θέματα, πρώτα απ’ όλα ο εκδημοκρατισμός της χώρας, ώστε η χώρα να πληροί τα κριτήρια, γιατί σε πολλά θέματα  έχουμε μείνει πίσω», λέει η Γιορντάνοβα.

Λόγω της ανεπίλυτης διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα, τα Σκόπια δεν έχουν λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν και από το 2005 έχει αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα.



www.echedoro-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: