Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΕΞΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ξεφτίλισε το μορατόριουμ η Άγκυρα – Για πρώτη φορά Χριστούγεννα 15 παραβιάσεις


Ωμή πρόκληση τις οποίες  η Τουρκία, ως το μόνο αναθεωρητικό κράτος της περιοχής, προβαίνει, είχαμε σήμερα δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων με 12 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ)  και αυτό παρά το μορατόριουμ αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  που ας σημειωθεί ισχύουν από τις 24 Δεκεμβρίου!
Ισχύουν δηλαδή μόνο για την Ελλάδα και όχι εκ των πραγμάτων για την Τουρκία.
Αλλά δεν ήταν μόνο οι σημερινές παραβιάσεις. Ούτε και εχθές η Άγκυρα ;ανήμερα των Χριστουγέννων σεβάστηκε την υπογραφή της στα ΜΟΕ και έστειλε κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235MPA (με ειδικό εξοπλισμό καταγραφής ηλεκτρονικών σημάτων και επικοινωνιών)  στην περιοχή του Καστελόριζου παραβιάζοντας 3 φορές τον ΕΕΧ.
Εδώ έχουμε κάτι το οποίο χρήζει ιδιαίτερης παρατήρησης και προσοχής.
Ενώ η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή των ΜΟΕ δεχόμενη μάλιστα με τους αρχηγούς της Αεροπορίας και Ναυτικού να έρχονται στα γραφεία τους Τούρκοι επιτελείς είτε τη στιγμή που γίνονται υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, είτε στην τελευταία περίπτωση της «πολιορκίας» της Σκύρου από τουρκική φρεγάτα, η Άγκυρα παρασπονδεί μεθοδικά και αποδεικνύει ότι είναι μια χώρα η οποία είναι πρακτικά αδύνατο να πειθαρχήσει στη διεθνή νομιμότητα.
Η σημερινή ημέρα όμως είχε και κάτι το αρνητικά ξεχωριστό. Ήταν η πρώτη φορά που δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είχαμε 12 παραβιάσεις από αεροσκάφος CN-235 το οποίο πέταξε παραβιάζοντας τον ΕΕΧ στις περιοχές Σάμου, Ιμίων και Καστελόριζου.
Οι περιοχές που επέλεξε το τουρκικό Ναυτικό για να πετάξει το CN-235 μόνο τυχαίες δεν είναι.
Αυτό γιατί εκεί σύμφωνα με επιτελείς του ΓΕΕΘΑ φοβούνται ότι η Τουρκία θα εκδηλώσει την πρόθεσή της για ένα θερμό (ενδεχομένως και θερμότατο) επεισόδιο στο Αιγαίο στο πλαίσιο της «εξαγωγής» της κρίσης που συγκλονίζει την πολιτική σκηνή της χώρας.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: