Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

"Τούρκους" σε Ρόδο και Κω μετά από τη Θράκη "φτιάχνει" η Άγκυρα!!

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Aπό την Άγκυρα -κυριολεκτικώς!- εκπορεύονται σχέδια και κινήσεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω  που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συστηματικά.

Και αυτό διότι η  τελευταία κακοσχεδιασμένη τουρκική κίνηση δημιουργίας μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα έγινε προχθές στην Τουρκική πρωτεύουσα με  ''συνέδριο'' στο οποίο, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT, έγινε  εκτενής αναφορά, μεταξύ άλλων, στους ...«Ξεχασμένους Τούρκους» της Ρόδου και της Κω! Μια εκδήλωση που είχε όμως κάλυψη από πολύ υψηλά καθώς παρέστη και χαιρέτησε εκπρόσωπος  της τουρκικής Πρωθυπουργίας,ο κ. Birol Dok !

Βλέπουν ''τόξο'' Θράκης -Δωδεκανήσου!

Το ''συνέδριο'' είχε  τίτλο «Τα δικαιώματα των άλλων : Τούρκοι της Ελλάδας, από την Ρόδο ως την Δυτική Θράκη» και διοργάνωσαν από κοινού η ''Ένωση Τούρκων της Δυτικής Θράκης'' και ο ''Σύλλογος Αλληλεγγύης  και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου'', και φιλοξενήθηκε και στηρίχτηκε από την Κοινότητα Ερευνών του Τουρκικού Κόσμου του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου της Τουρκίας Bilkent.
Για να πάρετε μια γεύση περί τίνος πρόκειται ο συνδιοργανωτής  ''Σύλλογος Αλληλεγγύης  και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου'', είναι ,όπως έχει αναφέρει η εφημερίδα ''Ροδιακή'', ένας ''σύλλογος - σφραγίδα'' που θεωρείται ότι καθοδηγείται από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), εδρεύει στη Σμύρνη και εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου της ʼΑγκυρας, για δημιουργία μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα.

 <<Αφέθηκαν στην τύχη τους>> μετά την Ιταλική κατοχή

Ο πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος του λεγόμενου ''Συλλόγου Αλληλεγγύης  και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου'' καθηγητής Δρ.Mustafa Kaymakçı, ο οποίος απροκάλυπτα και προφανώς τελών σε διατεταγμένη υπηρεσία από κύκλους της Αγκυρας που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στους λίγους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσου και να τους χρησιμοποιήσουν για προσωπική προβολή και άνομες ενέργειες, υποστήριξε ότι η κατάσταση των - προσέξτε- ''Τούρκων'' που ζουν σε Ρόδο και Κω είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους ''Τούρκους'' της Δυτικής Θράκης, επειδή, όπως συνέχισε  να λέει, οι δήθεν ''τουρκικές'' κοινότητες των δύο νησιών της Ελλάδας δεν έχουν καθεστώς μειονότητας, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους με τον τερματισμό της ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.
Κατα την τουρκική κρατική τηλεόραση που  συνέχιζε το παραλήρημα όπως και ο ''καθηγητής'', ο κ. Kaymakçı χαρακτήρισε «ξεχασμένους» τους δήθεν ''Τούρκους'' σε Ρόδο και Κω και ζήτησε τη συμβολή όλων στην προσπάθεια αποτροπής του περιορισμού της τουρκικής παρουσίας στην Ελλάδα με τη Δυτική Θράκη, υποστηρίζοντας πως δήθεν υπάρχουν ''Τούρκοι'' σε Κω και στη Ρόδο, από όπου, όπως είπε, κατάγεται και ο ίδιος.

Καλλιεργούν αίτημα για ...''εθνική ταυτότητα''
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Ali Hüseyinoğlu, βοηθός κοσμήτορα του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του τουρκικού <<πανεπιστημίου Θράκης>>.που εστίασε στα προβλήματα - τον ίδιο χαβά και αυτός - της ''Τουρκικής Μειονότητας'' της Δυτικής Θράκης, όπως βάφτισε τους τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνους της περιοχής. Πάντως ανέφερε ότι από το 1991 και μετά αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων της μειονότητας στο πλαίσιο της πολιτικής ισονομίας και πολιτείας(πάλι καλά!) σημείωσε πως παραμένουν άλυτα χρόνια ζητήματα όπως εκείνη της αναγνώρισης δήθεν ...εθνικής ταυτότητας της μειονότητας, εκλογής μουφτήδων, εκπαίδευσης και διοίκησης των βακουφικών περιουσιών.- όλη δηλαδή την ''καραμέλα'' του τουρκικού προξενείου και των καθοδηγητών του στην Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος  της Πρωθυπουργίας
Αλλά και  ο εκπρόσωπος  της Πρωθυπουργίας κ. Birol Dok σε χαιρετισμό που απηύθυνε, σημείωσε πως όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει - το χαβά τους - η ''τουρκική μειονότητα'' στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι την εναρκτήρια ομιλία του ''συνεδρίου'' πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της λεγόμενης ''Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης'' με έδρα την Aγκυρα, κ. Ahmet Salihoğlu, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά σε δήθεν υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ''Τούρκοι'' της Ελλάδας (όπως χαρακτήρισε μερίδα των μουσουλμάνων Ελληνων πολιτών) και ενημέρωσε το κοινό για τις εργασίες του Συλλόγου σε ότι αφορά την επίλυση τους - χωρίς να παραλείψει πομπωδώς να αναφερθεί για  άλλοθι και επικοινωνιακούς λόγους και σε δήθεν ενέργειες για <<την προσέγγιση των δύο λαών>>.

Ζητούν ακίνητα
Για να επανέλθουμε στην καλή εφημερίδα της Ρόδου ''Ροδιακή'' στις 29-4-2014 είχε δημοσιεύσει επιστολή του προαναφερθεντος συλλόγου - που υπογράφει ο κ.  Kaymakçı την οποία επιχειρεί να θέσει διαφορά αβάσιμα ζητήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς δυο ακινήτων.
Άλλωστε κάτι παρόμοια είχε πει και ο Τουρκος Υπεξ κ. Νταβουτογλου όταν είχε επισκεφθεί την Ρόδο.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: