Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ξεκίνησαν τα δύσκολα

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Ξεκίνησε χθες η νέα φάση των συνομιλιών στο Κυπριακό, κατά την οποία οι συνομιλητές των δυο πλευρών αναμένεται να προβούν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι, από την επανέναρξη της διαδικασίας μέχρι και την τελευταία συνάντηση του Απριλίου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι βρίσκονταν σε διαδικασία αξιολόγησης και συνεκτίμησης (screening), ενώ πλέον ο στόχος είναι η επίτευξη συγκλίσεων. Η συνάντηση, που έγινε παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το απόγευμα. Στην ατζέντα ήταν το περιουσιακό, καθώς και οι αρμοδιότητες και οι δημόσιες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. 

Πρεμιέρα με έγγραφα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η χθεσινή συνάντηση κύλησε όπως αναμενόταν, δηλαδή σε καλό κλίμα, χωρίς μεγάλες «συγκινήσεις». Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν έγγραφα, στα οποία κατέγραφαν τις θέσεις και προτάσεις τους για τα υπό συζήτηση θέματα. Τα έγγραφα που παρέδωσε η τουρκική πλευρά τέθηκαν ήδη υπό μελέτη από την ομάδα του διαπραγματευτή και τις ομάδες που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες θα τα εξετάσουν, θα υποδείξουν τα προβλήματα και θα υποβάλουν εισηγήσεις. Την Παρασκευή θα βρεθούν οι εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών για το περιουσιακό, ενώ η νέα συνάντηση ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη. 
Ο Εκπρόσωπος των Η.Ε. Μισιέλ Μποναρντό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως οι δυο διαπραγματευτές μπήκαν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί της ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας, των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων και του περιουσιακού, στα γραφεία της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Η.Ε. Συμφώνησαν να συνεχίσουν στις 13 Μαΐου τις διαπραγματεύσεις με άλλα θέματα. Πρόσθεσε πως στο μεσοδιάστημα τα Η.Ε. θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους κυρίους Μαυρογιάννη και Οζερσάι για προετοιμασία της κοινής συνάντησης. 

Ευχές και προσδοκίες
Σε δηλώσεις του με αφορμή την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης

της νέας φάσης των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευχή και προσδοκία του, όπως υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τόνισε, ωστόσο, πως για να καταστεί αυτό δυνατόν, θα πρέπει να κινηθούμε εντός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος. 
Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως χθες η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της για το περιουσιακό και τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η τουρκική για το περιουσιακό και τη δημόσια υπηρεσία και έγιναν κάποια κατ’ αρχήν σχόλια. Για το περιουσιακό θα συναντηθούν οι ειδικοί την Παρασκευή, ώστε να επεξηγήσουν τις τεχνικές πτυχές των προτάσεων. Την Τρίτη οι δυο διαπραγματευτές θα εκφράσουν τις πρώτες τους αντιδράσεις για τα κατατεθειμένα έγγραφα και ακολούθως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει το δεύτερο μέρος των προτάσεών της για το περιουσιακό και η τουρκική το έγγραφό της για τις εξωτερικές σχέσεις. 

Θέμα… βούλησης
Σε δηλώσεις για το Κυπριακό, αν και όχι επί της ουσίας της χθεσινής συνάντησης, προέβη ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος, κινούμενος στο γνωστό μοτίβο, εξέφρασε την ετοιμότητα του «τ/κ λαού» για λύση. Πρώτη φορά υπάρχει μια τέτοια επιθυμία, υποστήριξε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αν επιμηκυνθούν οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον αυτό θα χαθεί. Εάν οι Ε/κ επιδείξουν βούληση για συμφωνία, τότε αυτή είναι πιθανή, υποστήριξε, λέγοντας πως η δική του πλευρά επιθυμεί λύση εντός του 2014 αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει για το 2015. 

Άλλοι φωνάζουν κι άλλοι χαίρονται για τον Φέλτμαν
Εν τω μεταξύ, χθες καταγράφηκαν αντιδράσεις και για την προχθεσινή επίσκεψη του Βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και το γλωσσικό ολίσθημα που στιγμάτισε την πρώτη του παρουσία στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φέλτμαν έκανε λόγο για «δύο λαούς», μετά τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου, αλλά όταν το θέμα τέθηκε στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης έλαβε διαβεβαιώσεις πως επρόκειτο για γλωσσική παραδρομή και πρόθεσή του ήταν να αναφερθεί σε «δύο πλευρές». 
Το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε απαράδεκτο το «τάχα γλωσσικό ολίσθημα» του κ. Φέλτμαν, λέγοντας πως σε τέτοια αξιώματα, τέτοιου είδους γλωσσικά ολισθήματα είναι μη συγχωρητέα. «Μήπως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να μας στείλουν ένα μήνυμα; Πρώτα ο κ. Ντάνουερ με τα γλωσσικά του ολισθήματα και τώρα ο Βοηθός Γ.Γ. στέλνουν μηνύματα που για μας είναι ξεκάθαρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως ούτε η εξήγηση ικανοποιεί ούτε και η αντίδραση της Κυβέρνησης. Οι Οικολόγοι επανέλαβαν και την έκκλησή τους για ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών. 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, υπενθύμισε από πλευράς του προηγούμενα ολισθήματα των Η.Ε., όπως την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό. «Γι’ αυτό, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποδεχόμαστε τη θέση ότι είναι γλωσσικό ολίσθημα», είπε. Δεν μπορεί ο Βοηθός Γ.Γ., αφού ενημερώθηκε για το Κυπριακό για να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο κοινοτήτων, να μη γνώριζε ότι δεν υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο, υπογράμμισε. «Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας επικοινωνιακής προσπάθειας και στρατηγικής για να συνηθίσουμε την ορολογία της διχοτόμησης και στο τέλος για να πείσουν τον κυπριακό Ελληνισμό να συμβιβαστεί με τον κατακτητή», τόνισε, σημειώνοντας πως η αντίδραση της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αυστηρή. 
Πολύ πιο θετικά είδαν τα πράγματα στην τουρκική πλευρά. Ο σύμβουλος του Έρογλου Οσμάν Ερτούγ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την επίσκεψη Φέλτμαν και τον χρόνο που επέλεξε να την πραγματοποιήσει. «Η επίσκεψη Φέλτμαν θα προσθέσει ώθηση στις συνομιλίες. Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη και οι πρώτες του επαφές. Ελπίζουμε ότι ο κ. Φέλτμαν θα έρχεται στο νησί πιο συχνά», είπε. 



http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: