Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Θέματα σχετικά με το ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα στην Τουρκία, αλλά και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Δεν τίθεται ζήτημα εγγύησης” αναφέρεται στις δηλώσεις του Εκτελεστικού Ιατρικού Διευθυντή του Μακάριου Νοσοκομείου, Πέτρου Μάτσα σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο δύο δίδυμα κοριτσάκια Τουρκοκυπρίων, τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα στο Μακάριο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, λόγω του ότι οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό, παραμένουν στο Μακάριο μέχρι να πληρώσει το ζευγάρι το λογαριασμό. Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Μάτσας εξήγησε ότι δεν έγινε ποτέ μνεία ή αναφορά για κατακράτηση των παιδιών ως εγγύηση και ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ντροπή και προσβολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κομουνιστικό Εργατικό Κίνημα και η Επαναστατική Νεολαία Κύπρου πραγματοποίησαν χθες έξω από την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ατύχημα στο ορυχείο της περιοχής Σόμα στην Τουρκία, τοποθετώντας κάρβουνα στην αυλή του κτιρίου, με αποτέλεσμα την επέμβαση της “αστυνομίας” και την σύλληψη έξι προσώπων. Αλλού γράφει ότι τουρκοκυπριακές συντεχνίες και οργανώσεις σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν σχετικά με το ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα, δηλώνουν ομόφωνα πως δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για δολοφονία.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Οι ελπίδες εξαντλούνται” αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο της στο ατύχημα στο ορυχείο της περιοχής Σόμα στην Τουρκία και γράφει ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 283, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να φτάσουν τους εργάτες των οποίων ο αριθμός ξεπερνάει τους εκατό που υπολογίζονται ότι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τόνους κάρβουνου. Αναφέρει όμως ότι οι εργασίες δεν πραγματοποιούνται με σωστό τρόπο γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες διάσωσης τους. Αναφέρει, επίσης, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο όσους εργάτες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από το ορυχείο ήταν ήδη νεκροί. Προσθέτει, ότι ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς και ο “υπουργός οικονομικών” Ζερέν Μουγκάν μεταβαίνουν σήμερα στη Σόμα.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “10 κιλά ναρκωτικά σε 16 μήνες” γράφει ότι
τα κατεχόμενα είναι ο παράδεισος των ναρκωτικών, αφού όπως αναφέρει την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Απριλίου 2014, κατασχέθηκαν 10 κιλά ναρκωτικά. Αλλού γράφει ότι η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της τροποποίησης του “συντάγματος”, σημειώνοντας ότι για τις τροποποιήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των οργανώσεων των πολιτών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στο ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και οι ελπίδες  εξαντλούνται.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Αυτός ο πόνος είναι πόνος όλων μας” γράφει ότι ενώ στη Σόμα άρχισαν οι ταφές των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα στο ορυχείο, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 284. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “υπουργός” εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, στην ομιλία που πραγματοποίησε στο διεθνές φόρουμ ευκαιριών καριέρας και έκθεση τουρκοκυπριακών προϊόντων, είπε ότι η μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εμποδίζει τις οικονομικές σχέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέτ Οζέρσαϊ, σε δηλώσεις τους είπε ας είναι όλοι ήσυχοι ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών, θα πρέπει να εξισορροπεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Πένθος και οργή”, με μεγάλη φωτογραφία δύο κοριτσιών να κλαίνε δίπλα από το τάφο του πατέρα τους και στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα “Ώρα 00:15, Αριθμός νεκρών: 283”, αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στο ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα. Αναφέρει επίσης ότι “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς και ο “υπουργός” οικονομικών Ζερέν Μουγκάν μεταβαίνουν σήμερα στη Σόμα για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάλληλος του “δημαρχείου” Κώμη Κεπήρ, παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό συμβούλιο και απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του για τρεις μέρες, λόγω του ότι δεν είπε καλημέρα στο “διοικητικό λειτουργό” του “δήμου”.

http://ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: