Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Κυπριακό, “τοπικές εκλογές” και η υπόθεση ανάρτησης της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρυσι στην Αμμόχωστο από ζευγάρι Τ/κ, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στους 366 που θα χάσουν τη δουλειά τους από το “δημόσιο”, το βιαστή ανήλικης και την παραδοχή του στο “δικαστήριο”, τη συνάντηση χθες των θρησκευτικών ηγετών εκ νέου κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Η σημαία απαγορεύεται”, αναφέρεται στη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και γράφει ότι στους Μεσογειακούς Ολυμπιακούς αγώνες της Μερσίνης ο Ταγίπ Ερντογάν στεκόταν και χαιρετούσε όταν περνούσε η κυπριακή αποστολή με τη σημαία, αλλά το ζεύγος Μπασντογρουλτματζί που έβγαλε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μαγαζί του στην Αμμόχωστο δικάζεται. Όπως γράφει, σήμερα το ζευγάρι θα παρουσιαστεί εκ νέου στο “δικαστήριο” Αμμοχώστου ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ανάρμοστη συμπεριφορά και ενέργεια και προσβολή της δημόσιας τάξης. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού” οικονομικών, Ζερέν Μουνγκάν πως το ψευδοκράτος είναι “ο σκουπιδότοπος των εταιρειών” αφού κάποιοι ιδρύουν εταιρείες και όταν ζοριστούν τις κλείνουν ενώ με μεγάλη ευκολία η Α εταιρεία γίνεται Β και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται χωρίς να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του “κράτους”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι 366 που είχαν προσληφθεί στο “δημόσιο” επί εποχής του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ και έχουν δημιουργήσει την “πρωτοβουλία 366” επειδή θα χάσουν τη δουλειά τους, πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση με μπαλόνια τα οποία άφησαν στον ουρανό διαμαρτυρόμενοι κυρίως προς τον Σερντάρ Ντενκτάς που δεν κράτησε το λόγο του (να τους κρατήσει στο “δημόσιο”).

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Το περιουσιακό στο τραπέζι”, γράφει ότι το Κυπριακό περνά στο επόμενο στάδιο αφού σήμερα ξεκινούν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη συζήτηση του περιουσιακού, της δημόσιας διοίκησης και των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει για “επιστράτευση καθαριότητας” που διοργανώνει στα κατεχόμενα στις 5 Ιουνίου η περιβαλλοντική πλατφόρμα και γι` αυτό το σκοπό θα εκδώσει σύντομα έναν “χάρτη σκουπιδιών”. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου για μια ζωή χωρίς
τροχαία, Χουσεϊν Σεβάι δήλωσε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα 1800 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στα κατεχόμενα λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων και πως πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τα σχέδια των ΗΕ και της ΕΕ για την μείωση των θανατηφόρων.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Ουσιαστικά θέματα στο τραπέζι”, σημειώνει ότι σήμερα ξεκινούν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αναφέρεται στις χθεσινές επαφές του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στις δύο πλευρές και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομολογία του 32χρονου άνδρα που συνελήφθη για το βιασμό 13χρονου κοριτσιού σε εμπορικό κέντρο. Ο Αχμέτ Σοφούογουλαρί, που είχε 200 μιλιγκράμ αλκοόλης στο αίμα του κατά τη στιγμή της σύλληψης, δήλωσε χθες στο “δικαστήριο” ότι ντρέπεται για την πράξη του. Αλλού γράφει ότι στην Άσσια συνεχίζουν να είναι υποψήφιοι “δήμαρχοι” οι Χαμπίλ Τουλουτζού και Μεχμέτ Ακτάς παρότι ακούστηκε πως ο πρώτος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί στη λύση”, γράφει ότι αυτό το μήνυμα μετέφερε ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ στους ηγέτες και τους διαπραγματευτές με τους οποίους συναντήθηκε χθες και αναφέρεται στις δηλώσεις Έρογλου και Οζερσάι μετά τις συναντήσεις. Αλλού γράφει ότι κύμα σκόνης έπληξε τα κατεχόμενα με το “τμήμα” προστασίας περιβάλλοντος να εκδίδει προειδοποίηση για τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “ωραίος διάλογος συνεχίζεται” και αναφέρεται στην νέα συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών χθες στην Επισκοπή των Μαρωνιτών.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Με το ζόρι συμμαχία”, γράφει ότι ενώ απομένουν μέρες μέχρι τις “τοπικές εκλογές” και ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΚΕΕ με το ΔΚ – ΕΔ για τον καθορισμό υποψηφίων που δεν λένε να τελειώσουν, σε κάποιες περιοχές η πιθανότητα συμμαχίας αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες και σήμερα τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων θα συνέλθουν και πάλι για να συζητήσουν το θέμα. Αλλού αναφέρεται σε δρόμο από την Μια Μηλιά στη Λουρουτζίνα μέσω στρατιωτικής περιοχής που βρίσκεται στα σκαριά και για το λόγο αυτό αναμένονται γραπτώς οι απόψεις του τουρκικού στρατού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Παρεκκλησιά εντοπίστηκαν τα οστά 32 πιθανών Τ/κ αγνοουμένων από την Τόχνη και το Ζύγι, ενώ αναφέρεται και σε εργασίες εντοπισμού οστών στα κατεχόμενα.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/123743#sthash.pDXTZxzq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: