Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αποκάλυψη Γκάιθνερ: Ο απαράδεκτος Σόιμπλε ήθελε να “κλωτσήσει” την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, πίστευε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη καθώς ήταν βέβαιος πως εάν οι Ευρωπαιοι άφηναν τη χώρα μας να καεί, θα ήταν πιό εύκολο να οικοδομηθεί μία πιό ισχυρή Ευρώπη.
Αυτή την αποκάλυψη κάνει στο βιβλίο του StressTest ο πρώη υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιθνερ, ο οποίος είχε ζήσει όλο το παρασκήνιο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και προσπάθησε ειλικρινά να βοηθήσει από κοινού με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε πολλές φορές στην Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς δυστυχώς να μπορέσει να την μεταπείσει και να αντιμετωπίσει σοβαρά και αποτελεσματικά την κρίση χρέους.
Ο κ. Γκάιθνερ περιγράφει τη συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, τον Ιούλιο του 2012 στο θέρετρο Sylt, της Βορείου Θάλασσας, όπου επέλεξε να πάει να τον συναντήσει, καθώς ο Αμερικανός υπουργός ήταν έντονα ανήσυχος από τις εξελίξεις και την έλλειψη αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο κ. Σόιμπλε δεν είχε όρεξη για κουβέντα αν και απαντούσε και συμμετείχε στο διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Μου είπε, γράφει ο κ. Γκάιθνερ, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να «κλωτσήσουμε» τους Ελληνες εκτός της Ευρωζώνης. Το «σχέδιο» που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός, βασικά πρόβλεπε ότι με την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, η Γερμανία θα μπορούσε να παραχωρήσει τη βοήθεια που είχε ανάγκη η Ευρωζώνη, επειδή ο γερμανικός λαός δεν θα θεωρούσε αυτή τη βοήθεια ως διάσωση για τους Ελληνες.
Την ίδια στιγμή, γράφει ο κ. Γκάιθνερ περιγράφοντας την κουβέντα με τον κ. Σόιμπλε,
η ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν τόσο τραυματική που θα βοηθούσε να τρομοκρατηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία θα αναγκαζόταν να δώσει περισσότερη κυριαρχία για μία πιό δυνατή τραπεζική και νομισματική ένωση. «Το επιχείρημα ήταν ότι αφήνοντας την Ελλάδα να καεί, αυτό θα έκανε πιό εύκολη την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης με ένα πιο αξιόπιστο τείχος προστασίας» σημειώνει ο κ. Γκάιθνερ και προσθέτει:
«Βρήκα αυτό το επιχείρημα τρομακτικό. Αφήνοντας την Ελλάδα να φύγει (από την Ευρωζώνη) θα δημιουργήσει μία θεαματική κρίση εμπιστοσύνης, ανεξάρτητα από τι θα δεσμευθούν να πράξουν οι Ευρωπαίοι μετά. Δεν είχα ξεκάθαρη άποψη γιατί οι Γερμανοί ψηφοφόροι που μισούσαν τη διάσωση της Ελλάδας, θα ένοιωθαν καλύτερα σώζοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία ή κάποια άλλη χώρα. Και η πτήση από την Ευρώπη, τη στιγμή που πήρε ώθηση, μπορεί να είναι αδύνατο να αντιστραφεί», γράφει ο κ. Γκάιθνερ, ο οποίος έφυγε από το θέρετρο οπου παραθέριζε ο Σόιμπλε με απογοήτευση και πικρία για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπιζόταν η κρίση χρέους μία διά παντός.
Επιστρέφοντας στην Αμερική, σταμάτησε στη Φραγκφούρτη όπου συνάντησε τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ο τελευταίος έδωσε διαβεβαιώσεις στον κ. Γκάιθνερ, αλλά όχι με τη σημασία της λέξης. Απλά αναγνώρισε πόσο κακή ήταν η κατάσταση και έδειξε ότι γνώριζε πως η ΕΚΤ έπρεπε να βρει λύσεις.
Ο κ. Γκάιθνερ γράφει ότι ο ίδιος, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μιλούσαν συχνά με τους Ευρωπαίους, αν και μερικοί θεωρούσαν «εισβολή» το αμερικανικό ενδιαφέρον και την ίδια στιγμή τους πρσκαλούσαν (να το εκφράσουν). Συχνά, αναφέρει, μας ζητούσαν να παρέμβουμε προς την κ. Μέρκελ ώστε να είναι λιγότερο τσιγκούνα, και στους Ιταλούς και τούς Ισπανούς για να είναι πιό υπεύθυνοι.
Στην Ουάσιγκτον, ο τότε υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και του είπε ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος». Ο κ. Ομπάμα απάντησε: «Και εγώ το ίδιο». Οπως γράφει ο κ. Γκάιθνερ, ο φόβος και των δύο αφορούσε την αμερικανική οικονομία, η οποία –όπως γράφει- «εξακολουθούσε να αυξάνεται σταθερά, αλλά συγκρατημένα. Μια ευρωπαϊκή κατάρρευση θα μπορούσε να μας χτυπήσει και να μας στείλει σε ύφεση, ή ακόμα και σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: