Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

«Εμπλοκή» Ελληνικών και τουρκικών πλοίων έξω από την Κω!

Hurriyet: Περιστατικό με το ελληνικό λιμενικό κατά την διάρκεια τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο 


Το θερμόμετρο στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, έχει ανέβει αρκετά. Η τουρκική άσκηση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η οποία προφανώς διεξάγεται και για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ερντογάν, έχει σημάνει συναγερμό στην Ελληνική πλευρά, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 
Με δεδομένη την τουρκική "τάση" για δημιουργία προκλήσεων, το περιστατικό, όπως το περιγράφει με τον δικό της τρόπο η εφημερίδα Hurriyet, που συνέβη έξω από την Κω και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ήταν αρκετά σημαντικό και δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο αφού υπήρξε άμεση κινητοποίηση και επικοινωνία σε επιτελικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 
Παρά την εικόνα νίκης του τουρκικού ναυτικού, που επιθυμεί να προσδώσει η Hurriyet, η παρέμβαση του ελληνικού Λιμενικού ήταν ακαριαία και αρκετά δεικτική της διάθεσης των Ελλήνων Λιμενικών, που επέδειξαν "μη αναμενόμενο τσαμπουκά" στην τουρκική πλευρά...


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, περιστατικό «εμπλοκής» ελληνικών και τουρκικών ταχύπλοων, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τουρκικής ναυτικής άσκησης «White Hurricane 2014» (Beyaz Firtina 2014), που πραγματοποιείται από τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στις 23 Μαΐου. 

Συγκεκριμένα ελληνικά ταχύπλοα σκάφη του λιμενικού απο το νησί της Κω (ένα νησί, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα!!!) προσέγγισαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία, εμποδίζοντας τους ελιγμούς τους (προφανώς ο τούρκος συντάκτης δεν αναφέρει σκόπιμα ότι τα τουρκικά ευρισκόντουσαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων). 



Σε απάντηση, τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη άρχισαν να προσεγγίζουν τα αντίστοιχα ελληνικά, αναγκάζοντας τα σε «υποχώρηση» στο νησί της Κω. 

Τα τουρκικά πλοία του ναυτικού ξεκίνησαν τις ασκήσεις στο Αιγαίο στις 22 Μαΐου. 
Στην άσκηση συμμετέχουν 53 πολεμικά πλοία, τέσσερα αεροσκάφη περιπολίας και 13 πολεμικά ελικόπτερα της αεροπορίας καθώς και 17 ταχύπλοα περιπολικά της ακτοφυλακής. Οι ασκήσεις θα περατωθούν την 1η Ιουνίου. 

Δηλαδή είχαμε άλλο ένα επεισόδιο στην ευαίσθητη περιοχή της Κω, που προφανώς χάρη της ψύχραιμης αντίδρασης των ελληνικών ταχύπλοων πλοίων, δεν είχαμε κλιμάκωση με περεταίρω δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι Τουρκία δοκιμάζει και «μετράει» συνεχώς ελληνικές αντιδράσεις ειδικά το τελευταίο διάστημα.

kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: