Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

υπουργείο Εξωφρενικών

Σε μεγάλη παρακμή η εξωτερική πολιτική μας και φυσικά η βαλκανική πολιτική, κάτι που φάνηκε και στη συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, την οποία σνόμπαραν όλες οι μεγάλες χώρες…. Μια συνάντηση για την οποία δεν υπήρχαν και πολλά να ειπωθούν, καθώς όλα έχουν ειπωθεί από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης πριν από 11 χρόνια…

Δυστυχώς, η εμπειρία της Θεσσαλονίκης ήταν μια ακόμη τραγική απόδειξη πως περνά ανεκμετάλλευτη πλήρως η ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Η ΕΛΙΑ και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις κάλπες «πνίγουν» την εξωτερική πολιτική, το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έδειξε να τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο να θυμώσει ο κ. Βενιζέλος και ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου έκανε επαφές, υποκαθιστώντας τελικά τον υπουργό Εξωτερικών...

Στη Θράκη κάνεις δεν ομιλεί για τον πρόξενο. Αν δεν γίνει τώρα εντονότατο και αυστηρό διάβημα για την υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και την προκλητική παρέμβασή του στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, δίνεται λάθος μήνυμα και στην Άγκυρα αλλά και στη μειονότητα…

Θαυμάσαμε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι να ομιλεί προσκεκλημένος σε ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια που οργάνωσε το Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, με ομιλητές, εκτός των άλλων, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Κέρρυ.

Ο κ. Πόποσκι ανέπτυξε μια χαρά τις απόψεις του για τον στρατηγικό στόχο της «Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας επίσης ότι η σημαντική αυτή κίνηση εμποδίζεται από την Ελλάδα… Μην το ψάχνετε, ελληνική συμμετοχή δεν υπήρχε και εάν κρίνουμε και από το επίπεδο σύνθεσης της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, μάλλον ούτε καν στο κοινό υπήρχε κάποιος ώστε να καταγράψει τουλάχιστον το τι είπε και ποιους είδε ο κ. Πόποσκι… 

****

Η ανταμοιβή…

Eίναι προσβλητική η στάση των τελευταίων κυπριακών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά το επίπεδο των πρέσβεων που διορίζουν στην Αθήνα. Λογοτέχνες, φίλοι και πολιτικά υιοθετημένοι βολεύονται στο ήσυχο περιβάλλον της Αθήνας, σε μια μορφή αποκατάστασης και ανταμοιβής. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούνται έτσι οι σχέσεις των δύο χωρών και φυσικά περιθωριοποιείται πλήρως η διπλωματική αρχή στον συντονισμό των δύο πρωτευουσών για το Κυπριακό. Έτσι, ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα θα είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο κ. Κενεβέζος, κορυφαίο στέλεχος του ΔΗΚΟ, διαφώνησε με την απόφαση του Ν. Παπαδόπουλου να αποχωρήσει το κόμμα από τη συγκυβέρνηση με τον κ. Αναστασιάδη (οπότε έχασε και την υπουργική θέση) και έτσι περίμενε την αποκατάσταση και ανταμοιβή του από τον Πρόεδρο της Κύπρου. Και κατέληξε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα…

Η αμερικάνικη υποκρισία…

Είναι τραγικό, αυτό που δεν μπόρεσε να ψελλίσει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ούτε καν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, να το πει με τόλμη ένας αμερικανός αναλυτής σε ένα από τα πιο συντηρητικά think tank των ΗΠΑ.

Ο Τ. Κάρπεντερ, σε άρθρο του με τίτλο: «Η ασυνεπής στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας», φρόντισε να θυμίσει στους Αμερικανούς ότι ενώ καίγονται για την Κριμαία, δεν είχαν την ίδια στάση στο Κόσσοβο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου, αφού αναφέρει το πώς στήθηκε το ψευδοκράτος και στηλιτεύει μάλιστα την προσπάθεια που έγινε για να εκβιαστούν οι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν το Σχέδιο Ανάν, εξηγεί ότι και η Κύπρος είναι ένα ακόμη παράδειγμα που υπονομεύει την επίσημη θέση των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητα των κρατών… (http://www.cato.org/blog/washingtons-inconsistent-stance-territorial-integrity)

— Αναστάτωση προκαλεί στην Κεντρική Υπηρεσία η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την αρχική διαβεβαίωση ότι τελειώνει οριστικά η πρακτική της παράτασης της θητείας πρέσβεων που υπηρετούν μάλιστα στο εξωτερικό, καθώς έτσι βραχυκυκλώνει όλη η επετηρίδα.
Αν εξαιρέσει κανείς τη σχετικά δικαιολογημένη παράταση της θητείας του Μιχάλη Σπινέλλη στη θέση ΜΑ στον ΟΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να μην υπάρξει κενό στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, οι άλλες δύο παρατάσεις που ανακοινώθηκαν δημιουργούν προβληματισμό για το τι θα ακολουθήσει και εάν θα υπάρξουν και άλλοι «τυχεροί».

— Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο παίρνει ο Βασίλης Παπαϊωάννου, πρέσβης στην Λευκωσία, ενώ ο πολιτικός διευθυντής Δημήτρης Παρασκευόπουλος παίρνει παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Αυτοί που είναι υποψήφιοι για νέα παράταση είναι ο πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Χρήστος Παναγόπουλος (που εξάλλου αποτελούσε την «ισχυρή» ομάδα επί σειρά ετών στο ΥΠΕΞ μαζί με τον Ι. Αλ. Ζέπο και τον Δ. Παρασκευόπουλο), ο Π. Ζωγράφος στο Βερολίνο, ενώ διεκδικεί παράταση και η Δ. Κουμανάκου στη Μόσχα. Όσο για τον κ. Θ. Σωτηρόπουλο, που κοντεύει να σπάσει κάθε ρεκόρ παρατάσεων και ευνοϊκής μεταχείρισης, μάλλον θα προκληθεί… εξέγερση αν του δοθεί νέα παράταση.

— Το ενδιαφέρον, όμως, τώρα, είναι στραμμένο κυρίως στο εάν και πότε θα βγουν στο εσωτερικό σύστημα οι πρεσβείες που θα είναι διαθέσιμες για το νέο Ανώτατο Υπηρεσιακό που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.
Μόνο εκεί θα φανεί εάν πραγματικά οι παρατάσεις που αποφασίστηκαν θα είναι και οι μοναδικές και ακόμη ότι και στις δύο περιπτώσεις (ΜΑ ΟΗΕ και Λευκωσίας) δεν μεθοδεύεται και νέα παράταση…

****

Αποχαιρέτα την Χειμάρρα…

Επιτέλους, έπειτα από πολλούς μήνες αδικαιολόγητης στάσης έναντι των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Μπολάνο, με τον οποίο συζήτησαν πολλά και διάφορα θέματα. Η ατζέντα, ύστερα από μήνες -για να μην πω χρόνια- παρεξηγήσεων μεταξύ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Αθήνας, ήταν μεγάλη. Τα αιτήματα των Βορειοηπειρωτών είναι κυρίως για τις συντάξεις του ΟΓΑ που δίνονταν στους ηλικιωμένους που έχουν μείνει πίσω στα χωριά τους να φυλάνε τις δικές τους «Θερμοπύλες». Όμως, υποχρεωτικά, στην ατζέντα έρχονται και άλλα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Η μειονότητα δέχεται μια μεγάλη πίεση με το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπου επιχειρείται η «αφομοίωση» της ελληνικότητας περιοχών όπως η Χειμάρρα. (Βλέπετε, οι Αλβανοί κάνουν παστρικές δουλειές, όχι σαν τον ελληνικό Καλλικράτη, που έδωσε δώρο δήμους ολόκληρους, στους οποίους μάλιστα κανονικά υπερτερούσε το χριστιανικό στοιχείο, σε μουσουλμάνους δημάρχους και αντιδημάρχους...).

Η καχυποψία με τη μειονότητα παραμένει, καθώς ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες από πολλούς θεωρείται πιο… ΠΑΣΟΚ, ο Μπολάνος είχε σχέσεις και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά κρατιέται μακριά, ενώ το MEGA, που επιβιώνει μετά βίας, εμφανίζεται πιο δεξιό. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι δεν είδαμε ούτε μία ανακοίνωση για τη συνάντηση Σαμαρά - Μπολάνου και πληροφορηθήκαμε τη συνάντηση από δελτίο τύπου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. 



www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: