Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση που οφείλει η Τουρκία στην Κύπρο εναντίον της κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο σήμερα, μαζί με τις δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Ζωντάνεψε το πνεύμα της 20ης Ιουλίου – Εθνική χορωδία”, αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία και στα κατεχόμενα η απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση προς την Κύπρο για την εισβολή και γράφει ότι οι δηλώσεις τόσο των Τούρκων όσο και των Τουρκοκυπρίων πολιτικών δημιουργούν πνεύμα εθνικής ενότητας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέτ Οζέρσαϊ, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα δυσκολέψει την προσπάθεια τους για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία είναι ομόφωνη και στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και καλούν τον κόσμο να μην ψηφίσει.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Σκιά στις συνομιλίες” γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τουρκία, είπε ότι η εν λόγω απόφαση δημιουργεί μια σκιά στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι παράλληλα είναι μια πολιτική κίνηση η οποία ενισχύει τους Ελληνοκυπρίους. Είπε ακόμα ότι η Τουρκία τιμωρήθηκε επειδή έσωσε τους Τουρκοκυπρίους και ότι αν κάποιος πρέπει να πληρώσει αυτή είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Φικρί Τόρος δήλωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κουντρέτ Οζέρσαϊ είπε ότι ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τρεις προτάσεις σχετικά με τις συνιστώντες πολιτείες, η ελληνοκυπριακή πλευρά παρ` όλο που είχε πει ότι χθες θα παρουσίαζε και τις δικές τις προτάσεις δεν το έκανε.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Ο εργάτης στο έλεος του Θεού” αναφέρει
ότι σύμφωνα με τις στατιστικές της Ένωσης ειδικών για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο της εργασίας, την περίοδο 2006-2013, στο ψευδοκράτος σημειώθηκαν 2 χιλιάδες 60 εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα 22 χιλιάδες άτομα να τραυματιστούν και 51 να χάσουν τη ζωή τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά η απόφαση του ΕΔΑΔ και γράφει ότι ο “αντιπρόεδρος” Σερντάρ Ντεκτάς δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί αιτία η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η άδεια που είχε δοθεί για εισαγωγή σπόρου πατάτας προς φύτευση από τη “νότια Κύπρο”, είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή πατάτας, με τους παραγωγούς να έχουν στα χέρια τους 3 χιλιάδες τόνους πατάτας απούλητους.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Άκαιρη και εσφαλμένη”, αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο χαρακτήρισαν οι πολιτικοί τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα την απόφαση του ΕΝΑΔ για την αποζημίωση της Τουρκίας προς την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει οργή στην τουρκική πλευρά και ικανοποίηση στην ελληνοκυπριακή. Αλλού αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Κουντρέρ Οζέρσαϊ μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο συνομιλητών ότι εργαζόμαστε για λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “υπουργός εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στο νησί αποδεικνύει την ενισχυμένη στήριξη της Αμερικής στις διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν πληρώνουμε”, αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ και στις δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών σχετικά με την απόφαση. Συγκεκριμένα γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί αναγκαία την καταβολή της αποζημίωσης, ο Έρογλου χαρακτηρίζει την απόφαση ως πολιτική απόφαση, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Οζκάν Γιορκαντζίογλου είπε ότι δεν βρήκε σωστή την απόφαση, ο Σερντάρ Ντεκτάς πρότεινε όπως μην παραμείνουν στο τραπέζι των συνομιλιών ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα και το “υπουργείο εξωτερικών” δήλωσε ότι όσον αφορά στο περιεχόμενο και τη διαδικασία είναι λανθασμένη και απέχει από το νομικό πλαίσιο. Επίσης αναφέρεται και σε δηλώσεις Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών και συγκεκριμένα γράφει ότι ο καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ δήλωσε ότι πρέπει να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατό και ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Σπουδών του παράνομου πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου Αχμέτ Σοζέν δήλωσε ότι το ΕΔΑΔ δεν μπορούσε να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού και ότι η απόφαση του είναι ανεξάρτητη από την πορεία των συνομιλιών.

http://ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: