Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι “τοπικές εκλογές”, οι ερυωεκλογές, το νέο οδικό δυστύχημα και η έρευνα για την ασφάλεια των οδηγών στους δρόμους είναι τα κύρια θέματα στις πέντε τ/κ εφημερίδες. Γίνεται επίσης αναφορά στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, την υπόθεση του ζεύγους που κατηγορείται επειδή είχε ανοίξει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μαγαζί του, την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Γερμανία, κ.ά.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Είναι συνδεδεμένο με τις εκλογές”, αναφέρεται στο μέλλον του εδώ και 40 χρόνια διαιρεμένου νησιού, όπως γράφει, και δημοσιοποιεί το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ ηγέτες θεώρησαν επικίνδυνο το ενδεχόμενο εκλογής ενός Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο και δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αφαίρεσαν το δικαίωμα ψήφου σε όσους στις παλιές ταυτότητες αναγράφεται διεύθυνση στο “νότο” και σε όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν τις νέες ταυτότητες. Αλλού γράφει ότι η δίκη του ζεύγους από την Αμμόχωστο που είχε αναρτήσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβλήθηκε για τις 11 Ιουνίου και πως η στήριξη προς αυτούς αυξάνεται ενώ μια ομάδα άνοιξε και πάλι τη σημαία μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του “επαρχιακού δικαστηρίου” Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ένωσης αγροτών δήλωσε πως έχουν να παίρνουν 20 εκ ΤΛ (6,6 εκ ευρώ) βοήθεια από το “κράτος”.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Εν γνώση προς το θάνατο”, αναφέρεται στην εβδομάδα τροχαίας κυκλοφορίας, 6-12 Μαϊου, με ειδικούς να δηλώνουν στην εφημερίδα ότι δεν έχει γίνει τίποτε όσον αφορά την ευθύνη των οδηγών, οι οποίοι ενώ γνωρίζουν ότι οι δρόμοι είναι χάλια, αναπτύσσουν ταχύτητα “οδεύοντας εν γνώση τους προς το θάνατο”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κοινό μαγεύτηκε χθες από την παράσταση του ρωσικού κλασικού μπαλέτου Μόσχας με τη “Λίμνη των Κύκνων”, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρωτιά του “πανεπιστημίου” εγγύς Ανατολή, το οποίο έφερε το μπαλέτο στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25χρονα του. Αλλού γράφει ότι ο ιδιοκτήτης ενός νυχτερινού κέντρου στο Λευκόνοικο δέχθηκε ένοπλη επίθεση χθες βράδυ ενώ οδηγούσε στο δρόμο Κερύνειας – Κυθρέας, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στα
πόδια από δύο σφαίρες ενώ οι δράστες είναι άφαντοι.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Ο δρόμος προς τη Λεύκα γέμισε αίματα”, αναφέρεται σε τροχαίο κοντά στο κατεχόμενο χωριό, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 61χρονος, το 12ο θύμα δυστυχημάτων το 2014, όπως σημειώνεται. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και γράφει ότι φύσηξε θετικός αέρας ενώ προβάλλει και δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι μετά τη συνάντηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η επαρχιακή επιτροπή του ΚΕΕ συγκλήθηκε χθες βράδυ για να συζητήσει το θέμα της συνεργασίας με το ΔΚ – ΕΔ για τις “τοπικές εκλογές” και γράφει για “συμμαχία βήμα – βήμα”.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Ο πρώτος υπεύθυνος των ατυχημάτων οι οδηγοί”, αναφέρεται σε έρευνα του “υπουργείου” χωροταξίας και μεταφορών με 1008 συμμετέχοντες για την ασφάλεια των δρόμων, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνους για τα ατυχήματα και το “κράτος”, αλλά και τον εαυτό του. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο και γράφει ότι η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Οζερσάι μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος την χαρακτήρισε ως μια καλή αρχή.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Ο πόνος της Αμμοχώστου”, αναφέρεται στην προσπάθεια συμμαχίας μεταξύ ΚΕΕ και ΔΚ- ΕΔ και γράφει ότι η επαρχιακή επιτροπή Αμμοχώστου του ΚΕΕ είχε χθες συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τον πρόεδρο, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν στον οποίο η πρόεδρος της επαρχιακής, παρά το μήνυμα της βάσης ότι θέλει να κατέλθουν μόνοι τους, μετέφερε την επιμονή τους για συνεργασία με το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς στις “τοπικές εκλογές”. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ανεξάρτητου πλέον “βουλευτή” Ζορλού Τορέ ότι το δεύτερο μισό του Μαϊου μπορεί να ενταχθεί και πάλι στις δυνάμεις του ΚΕΕ (απ` όπου είχε αποχωρήσει κερδίζοντας “βουλευτική έδρα” με το ΔΚ – ΕΔ το περασμένο καλοκαίρι). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι προειδοποιητική επιστολή για τον ιό έμπολα σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα προκάλεσε πανικό, με τον διευθυντή του αρμόδιου τμήματος νοσηλείας ασθενών να καθησυχάζει ότι δεν πρόκειται παρά για μια απλή προειδοποίηση.
http://ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: