Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η άφιξη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν κυριαρχεί σήμερα στον τ/κ Τύπο, ο οποίος καλύπτει ευρέως τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και το πρόγραμμα επαφών του. Αναφορά γίνεται επίσης στο δημοσιοποιημένο κατάλογο των τ/κ ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές εκλογές στην Βρετανία και τη συμμετοχή Τ/κ και Τούρκων, κ.ά. 
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ρεζίλι” γράφει ότι έγινε σφετερισμός της ψήφου μεγάλου αριθμού Τ/κ ψηφοφόρων που δεν βρίσκονται στις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Έφορο Εκλογών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γνωστά ονόματα, όπως οι Σενέρ Ελτζίλ (γγ συντεχνίας Τ/κ δασκάλων), Γκιουβέν Βάρογλου (πρόεδρος συντεχνίας Τ/κ δασκάλων), Σαβάς Μποζάτ (γγ της συντεχνίας “δημοτικών” υπαλλήλων), αλλά ούτε και ο γιος του υποψήφιου ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Σενέρ Λεβέντ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έγινε δέκτης εκατοντάδων παραπόνων και σήμερα δημοσιεύει τη λίστα των Τ/κ ψηφοφόρων. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή άφιξη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο, προτάσσοντας τη δήλωσή του “δεν ήρθα με σχέδιο λύσης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως για μια τέτοια συνάντηση, εννοώντας τη συνάντηση Έρογλου – Μπάιντεν, ο χώρος δεν είναι σημαντικός.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Ιστορική επίσκεψη” αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο της στην άφιξη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο και γράφει ότι είναι η πρώτη μετά από 52 χρόνια Αμερικανού Αντιπροέδρου στο νησί. Σημειώνει πως το πρόγραμμά του σήμερα είναι βαρυφορτωμένο και θα αρχίσει με συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες το πρωί, το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το απόγευμα θα περάσει στα κατεχόμενα για να δει τον Τ/κ ηγέτη και θα ακολουθήσουν η δεξίωση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δείπνο με τους δύο ηγέτες. Γράφει επίσης πως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος έφερε μαζί του 300 άτομα προσωπικό
ασφαλείας.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Δεν έχω λύση στις αποσκευές μου” αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου κατά την άφιξή του, σημειώνοντας ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα δώσει σημασία στα θέματα ενέργειας. Αλλού γράφει ότι 83 Τούρκοι και Τ/κ είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στη Βρετανία, με τους περισσότερους στο δήμο Enfield. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ελίφ Ντιλεκτσί που είχε πέσει στη θάλασσα για να σώσει την αδερφή της, βρίσκεται ακόμη στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης σε κρίσιμη κατάσταση. Η αδερφή της, Εμιρέ, σώθηκε και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Η ειρήνη πρέπει να είναι η κληρονομιά στα παιδιά σας” γράφει ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος μίλησε στο γενικό διευθυντή του ομίλου “Κίπρις”, Σουλεϊμάν Εργκιουτσλού, στις ερωτήσεις του οποίου απάντησε μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι εφικτή, αλλά για να φτάσουμε σε μια λύση πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και να επιδειχθεί θάρρος. Αλλού αναφέρεται στην άφιξη του Τζο Μπάιντεν και τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σημειώνοντας πως είχε μια, εκτός προγράμματος, συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λεμεσό, όπου μένει η αμερικανική αντιπροσωπεία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Μπεσίρ Αταλάι ότι βρίσκουν θετική την επίσκεψη Μπάιντεν και είναι αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Η λύση είναι δική σας” γράφει για την ιστορική – όπως τη χαρακτηρίζει – επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο, αναφέροντας ότι υπάρχει ο ισχυρισμός πως ενώ υπήρξε πρόταση από τον Ντερβίς Έρογλου για να συναντηθεί ο Τζο Μπάιντεν και με τα τ/κ πολιτικά κόμματα, αυτή απορρίφθηκε, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί από επίσημη πηγή. Παρατηρεί ακόμη ότι υπήρξε μια συνάντηση εκτός προγράμματος των Μπάιντεν – Αναστασιάδη χθες, στη Λεμεσό. Στο δεύτερο θέμα του σημερινού πρωτοσέλιδου γίνεται αναφορά στην αντικατάσταση 140.300 “έξυπνων” ρολογιών της “αρχής” ηλεκτρισμού, εκ των οποίων τα 11.000 έχουν ήδη δημοπρατηθεί και από αυτά τα 5.000 έχουν τοποθετηθεί και δουλεύουν.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/128519#sthash.k1xNPAUJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: