Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παρασκήνιο για «ομαλή επίσκεψη» Μπάιντεν – Σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Ντενκτάς η συνάντηση με Έρογλου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντονη είναι διπλωματική κινητικότητα ενόψει της καθόδου του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, διαδραματίζονται τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Ουάσινγκτον, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι επαφές αφορούν δυο άξονες:
Πρώτο, η οριστικοποίηση του προγράμματος των επαφών και ειδικά η συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Όπως πληροφορούμαστε, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντήσει τον Έρογλου σε κτίριο που βρίσκεται απέναντι ή δίπλα στο λεγόμενο προεδρικό και χρησιμοποιείτο από τον Ραούφ Ντενκτάς. Οι Αμερικανοί ζήτησαν να αποφευχθούν τα όποια σύμβολα του ψευδοκράτους.
Δεύτερο, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν. Οι Αμερικανοί θέλουν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν, να ανακοινωθεί η συμφωνία να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ειδικοί για αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων. Τη μελέτη θα χρηματοδοτήσουν οι Αμερικανοί. Η τουρκική πλευρά φαίνεται να ζητά όπως εγκρίνει η ίδια τον κατάλογο των ειδικών που θα εισέλθουν στην περιοχή, γεγονός που δεν ευνοεί καμία από τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί ( όπως και η Κυπριακή Κυβέρνηση) δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν να τεθεί υπό την έγκριση του κατοχικού καθεστώτος οι εμπειρογνώμονες που θα στείλουν στην Αμμόχωστο. Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως οι συζητήσεις επί του θέματος αυτού συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει συμφωνία και να αποσυρθούν όροι. Περαιτέρω, κατά την παρουσία των θα ανακοινωθεί και η συμφωνία για άρση ναρκοπεδίων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τις τελευταίες έξι μέρες ο Τ/Κ διαπραγματευτής έχει καθημερινά συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο, John Koenig ενόψει την επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν στο νησί. Ο κ. Οζερσάι δήλωσε πως «εμείς ως η πλευρά που θέλει λύση το συντομότερο δυνατό,
βλέπουμε αυτή την επίσκεψη Μπάιντεν θετικά».
Η αμερικανική κυβέρνηση, πρόσθεσε, θέλει να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις και στα ΜΟΕ και αυτό επιβεβαίωσε με τον Αμερικανό Πρέσβη. «Ωστόσο σε αυτά τα θέματα ό,τι είναι να γίνει ας γίνει, το περιεχόμενο αυτών των προσπαθειών ας είναι αυτό που θα είναι, λαμβάνοντας την συγκατάθεση και των δύο πλευρών και το συμφέρον και των δύο πλευρών», ανέφερε. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, η αμερικανική πλευρά, προστίθεται, επιθυμεί όπως υπάρξει απτή πρόοδος πριν την περίοδο των θερινών διακοπών.
Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Στα κατεχόμενα μεταβαίνει αύριο Σάββατο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πάει στα κατεχόμενα για επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία ενόψει της κρίσιμης επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο.
ΕΡΟΓΛΟΥ: «ΗΠΑ και Ε.Ε. να δουν πραγματικότητες»
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν πρέπει να παραγνωρίζουν πλέον τις πραγματικότητες στο νησί για επίτευξη λύσης στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σημειώνοντας πως «διαφορετικά θα περάσουν ακόμη πενήντα χρόνια χωρίς λύση». Όπως είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά την επίσκεψη του.
Οι Ελληνοκύπριοι, συνέχισε ο κατοχικός ηγέτης, αξιώνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς, όμως, πρόσθεσε, αξιώνουμε να συζητήσουμε το εδαφικό στα πλαίσια μιας περιεκτικής λύσης. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να δουν τις πραγματικότητες στο νησί για να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο . «Ο λαός είναι ανήσυχος για το ότι οι περιοχές θα παραδοθούν και οι ανησυχίες τους για το μέλλον έχουν μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, σε ομιλία του στην κατεχόμενη Μόρφου, είπε πως αυτό που θα βγει από τις διαπραγματεύσεις ή τα ΜΟΕ ή σε οποιοδήποτε θέμα πρέπει να είναι ισορροπημένο μεταξύ των συμφερόντων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή, οι ρόλοι αλλάζουν, τα χαρτιά ξαναμοιράζονται και δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο. Δεν είναι μόνο η κρίση στην Ουκρανία, σημείωσε, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται η Κύπρος, ειδικότερα σχετίζεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αραβική άνοιξη.
Σε αυτό τον κόσμο που δημιουργείται ξανά, συμπλήρωσε, οι Τ/κ πρέπει να δηλώσουν ξανά την βούλησή τους και να συμμετάσχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. “Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι μόνο ένα πόδι (μέρος) των εξελίξεων. Από κάθε άποψη δεν είναι μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τα ΗΕ στην νεκρή ζώνη, είναι σημαντικές οι συναντήσεις των Τ/κ και με άλλους παράγοντες που αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και την θέληση των Τ/κ, ιδιαίτερα αυτή την εποχή”.
ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑ
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μεταβαίνει σήμερα το πρωί στην πόλη Σόμα για να βρίσκεται κοντά στα θύματα της τραγωδίας. Τον Γιοργκατζίογλου θα συνοδεύουν ο «αντιπρόεδρος» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντεντκάς και ο «υπουργός οικονομικών» Ζερέν Μουνγκάν. Από τα κατεχόμενα θα αναχωρήσουν σήμερα το πρωί και στις 10.50 αναμένεται να είναι στη Σμύρνη από όπου θα κατευθυνθούν για τη Σόμα. Απόψε το βράδυ αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Στη Βουλή βρέθηκε χθες η ομάδα κοινοβουλευτικών συνεργατών μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιεί ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο. Η ομάδα είχε χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοούμενων-Παθόντων, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, καθώς και με το μέλος της  Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών, Πρόδρομο Προδρόμου. Η ομάδα ενημερώθηκε για κυπριακό, οικονομία και για ζητήματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: