Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Φεύγουν οι καλύτεροι από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Βγάζουν τη στολή του αξιωματικού, χαιρετούν τις οικογένειές τους και ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό όλο και περισσότερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, μη αντέχοντας την οικονομική αλλά κυρίως την ηθική απαξίωση, όπως τονίζουν, των καθημερινών προσπαθειών τους. 
Αυτό αποκαλύπτει, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), ο αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική ύφεση και τα επακόλουθά της αναγκάζουν τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον σε εταιρίες του εξωτερικού.«Η απαξίωση με την οποία τους αντιμετωπίζει η Πολιτεία και η απεμπόληση βασικών τους δικαιωμάτων, σε σχέση με αυτά των λοιπών δημόσιων λειτουργών, η βίαιη ανατροπή μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δεδομένων, η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην εργασία και ο φερόμενος σχεδιασμός νέας ανατροπής, το γεγονός ότι υπολείπονται βασικών προϋποθέσεων ανάπτυξής τους ως Ελληνες πολίτες σε ένα κράτος δικαίου, ωθούν τους Ελληνες στρατιωτικούς στην αναζήτηση νέας εργασίας με καλύτερες συνθήκες, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας».

Από το 2012

Οπως περιγράφει ο αντισυνταγματάρχης Αν. Τσουκαράκης, ήδη από το 2012, χρονιά-σταθμό όσον αφορά την επιδείνωση των ήδη βεβαρημένων συνθηκών εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλοί είναι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στις λεγόμενες περιζήτητες (ακόμη και εκτός των στενών ορίων του Στρατεύματος) ειδικότητες που έχουν ήδη αναζητήσει την τύχη τους εκτός συνόρων. «Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι εταιρίες και οι οργανισμοί του εξωτερικού που αναζητούν Ελληνες αξιωματικούς, ιδίως γιατρούς, μηχανικούς αεροσκαφών και πλοίων, νομικούς, χειριστές ελικοπτέρων και διευθυντές διοίκησης, για τη στελέχωση

απαιτητικών πόστων. Ενδεικτικά θα αναφέρω την περίπτωση παραιτηθέντος αξιωματικού μηχανικού αεροσκαφών, που η ομοσπονδία είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σήμερα εργάζεται σε μεγάλη αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας με μισθό και παροχές που ούτε μπορούν να φανταστούν οι εδώ συνάδελφοί του» αναφέρει ο κ. Τσουκαράκης.

Από το Ναυτικό

Αντίστοιχες είναι και οι περιπτώσεις των εξαιρετικά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων παραιτηθέντων μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι ήδη εργάζονται για λογαριασμό ναυτιλιακών κολοσσών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με αξιοζήλευτους μισθούς και μπόνους.Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, δεκάδες είναι και τα εν ενεργεία στελέχη του Στρατεύματος που έχουν στο συρτάρι την παραίτησή τους εν αναμονή μιας καταφατικής απάντησης στις αιτήσεις που σωρηδόν «φεύγουν» με e-mails για εταιρίες του εξωτερικού! «Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια, που σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα προμηνύονται εξαιρετικά δυσοίωνα, το φαινόμενο της μετανάστευσης των στρατιωτικών (με ή χωρίς τις οικογένειές τους) θα ενταθεί. Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει αυτό το σενάριο με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι όμως για να τιμωρήσει τους “εν φυγή” αξιωματικούς, αλλά για να παράσχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα της παραμονής τους αφενός στην Ελλάδα και αφετέρου στην Αμυνα, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα δεν επιζητεί τις σταθερές επιστημονικές αξίες και το μεράκι του Ελληνα για εργασία και παραγωγή» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ.Η ομοσπονδία καθώς και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις των στρατιωτικών, όπως ο ίδιος εξηγεί, έχουν επανειλημμένως αναδείξει τα χρόνια προβλήματα των μελών τους και έχουν καταθέσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες όμως έχουν χτυπήσει στο τείχος αδιαφορίας που έχει στηθεί μεταξύ της Πολιτείας και των ενστόλων, καταδικάζοντας τους δεύτερους σε απαξία.

Αδικίες

«Είναι προφανές ότι στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δεν χωρά η δημοκρατία. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την αδικία που υπέστησαν οι καταταγέντες κατά τη διετία 1990-1992 από τον νέο ασφαλιστικό νόμο (που τους κατατάσσει στην κατηγορία των νέων ασφαλισμένων), την πλημμελή οικιστική υποστήριξη των στελεχών και ιδίως των υπηρετούντων στον Στρατό Ξηράς, οι οποίοι καλούνται να μετατεθούν κάθε δύο με τρία χρόνια, την ανυπαρξία υπόβαθρου κεκαλυμμένου με ισχύ νόμου ή Προεδρικού Διατάγματος αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης μεταθέσεων - τοποθετήσεων, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις κατά την τοποθέτηση μέρους στελεχών σε θέσεις εξωτερικού, τη μη υποχρεωτική συνυπηρέτηση στρατιωτικών μετά των δημοσίων υπαλλήλων συζύγων τους, το διαφοροποιημένο καθεστώς χορηγήσεως των αδειών ανατροφής τέκνου με αυτό των λοιπών δημόσιων λειτουργών, τη μη αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας, κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τη μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου κατά τα πρότυπα των λοιπών δημόσιων λειτουργών, την πλήρη εφαρμογή του 40ωρου εργασίας, με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει το στρατιωτικό λειτούργημα, την απαξίωση της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης της σωματειακής δραστηριότητας στις τάξεις του Στρατεύματος» εξηγεί ο κ. Τσουκαράκης, προσθέτοντας ότι η μακρά αυτή λίστα παραλείψεων συνεχώς εμπλουτίζεται από το 2012.

Αγγελος Σκορδάς


dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: