Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Τουρκικά δίχτυα» στη Ρόδο με... «συνταγή» Θράκης

"Μοντέλο Θράκης" στη Ρόδο από την Άγκυρα, ενώ η Αθήνα μένει και πάλι θεατής...
Συνέδριο – πρόκληση για τα δικαιώματα της «μειονότητας» από κατευθυνόμενο σύλλογο

Είναι πλέον πασιφανής η στρατηγικά σχεδιασμένη και εκτελεσθείσα προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να δημιουργήσει προβλήματα –έως μείζονα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- μέσω της δημιουργίας και ανάδειξης «τουρκικών» μειονοτήτων εντός της Ελληνικής Επικράτειας, προκειμένου μέσω της διεθνούς κοινότητας να κατορθώσει η Τουρκία να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης ελέγχου στην άσκηση εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, να μετατραπεί δηλαδή σε «προστάτη και εγγυητή των ανθρωπίνων και λοιπών δικαιωμάτων των τουρκικών μειονοτήτων εντός της Ελλάδας».

Το εγχείρημα, που ακολουθείται είναι το "μοντέλο Κύπρου" που με κάποιες μικρές παραλλαγές (στοιχεία από την εισαγωγή του ισλαμικού φονταμενταλισμού και του τουρκισμού στο Κόσσοβο) εφαρμόστηκε στην Θράκη και μεθοδικά επεκτείνεται και σε νησιά του ανατολικού και κυρίως νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η βάση εργασίας του τουρκικού στρατηγικού σχεδιασμού είναι η στην αρχή προσέγγιση ενός μουσουλμάνου που είναι αναγνωρίσιμος στην μουσουλμανική μειονότητα. Αφού υλοποιηθεί αυτή η «στρατολόγηση», με τη βοήθεια ανδρών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και φυσικά με μεγάλες ποσότητες χρήματος προσελκύονται και άλλοι. Αφού κατορθωθεί να δημιουργηθεί μία μικρή ομάδα, πιστών «τούρκων μουσουλμάνων», δημιουργείται ένας σύλλογος που ασκεί πιέσεις στον τοπικό ιμάμη προκειμένου να πιεσθούν οι μουσουλμάνοι της περιοχής με θρησκευτικά επιχειρήματα, ενώ συνεχίζεται η εξαγορά συνειδήσεων μουσουλμάνων που έχουν ικανότητα δημοσίων σχέσεων και εν γένει καλές κοινωνικές δραστηριότητες. Η πλούσια οικονομική στη συνέχεια στήριξή τους και η δημιουργία γραφείων και λοιπών υποδομών τουρκισμού (σύλλογοι, συνέδρια, εκδηλώσεις, συμμετοχής σε διεθνή φόρα κ.α. χωρίς αιτιολόγηση των οικονομικών τους) και η μεθοδική παρουσία διαφόρων «προσωπικοτήτων» της «τουρκικής μειονότητας» που ζει στην Ελλάδα, αλλά και οι συνεχείς «επισκέψεις» τούρκων πολιτικών ή άλλων που εμπλέκονται με ποικίλους τρόπους με το τουρκικό κράτος ή είναι υπάλληλοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που εκτελούν κεκαλυμμένες μυστικές επιχειρήσεις (προβοκάτσιες κ.α.).

Η Τουρκία έχει αντιληφθεί πως με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο σε μείζονος ενδιαφέροντος (γεωπολιτικού και ενεργειακού) περιοχές της Ελλάδας. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, και με δεδομένη την οικονομική κρίση που σπαράσσει την Ελλάδα, η ένταση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων εκτουρκισμού (ή η δημιουργία μίας εικονικής «τουρκικής μειονότητας» για να καταγραφούν στατιστικά στοιχεία τουρκισμού) έχει κορυφωθεί και λόγω της υπάρχουσας φτώχειας του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και φυσικά και των Ελλήνων μουσουλμάνων, βρίσκει δυστυχώς, εύφορο έδαφος για να δημιουργηθούν οι επιδιωκόμενες από την πλευρά της Τουρκίας συνθήκες.

Η Τουρκία παρατηρεί, καταγράφει, μελετά, σχεδιάζει και εκτελεί ένα ξεκάθαρο επιθετικό σχέδιο προς την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι μόνοι που υποκρίνονται ότι δεν το βλέπουν είναι οι κυβερνώντες, μαζί με κάποιους άλλους πολιτικούς που άγονται και φέρονται από ιδεοληψίες, λίαν επικίνδυνες για την εθνική και γεωγραφική ακεραιότητα της πατρίδας μας... Οι πράξεις και οι παραλείψεις, η αποφυγή ευθύνης ή λήψης πρωτοβουλιών από τους θεσμικά υπεύθυνους, είναι ο "εθνικός οδικός χάρτης" που θα έπρεπε να υπάρχει και να παρακολουθείται απερέγκλιτα από όλους εκείνους που ενώ στα λόγια διατείνονται ότι αγαπάνε την πατρίδα, στα έργα -δυστυχώς- για όλους μας, λειτουργούν στον απόλυτα καταστροφικό βαθμό...

Στο στόχαστρο της Άγκυρας τα Δωδεκάνησα

Του Όμηρου Ιθακήσιου

Το κουβάρι των σχεδίων της Άγκυρας, που υιοθετεί το «μοντέλο της Θράκης» για τα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω), έχει αρχίσει να ξετυλίγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πρόσχημα τις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί μουσουλμάνων.
Η κίνηση δημιουργίας μειονοτικού ζητήματος στα Δωδεκάνησα έγινε πριν από λίγες ημέρες στην τουρκική πρωτεύουσα, με «συνέδριο», στο οποίο, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT, έγινε εκτενής αναφορά στους «ξεχασμένους Τούρκους» της Ρόδου και της Κω! Μία εκδήλωση που είχε κάλυψη από πολύ ψηλά, καθώς παρέστη και χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιρόλ Ντακί.

Το συνέδριο, με τίτλο «Τα δικαιώματα των άλλων: Τούρκοι της Ελλάδας, από τη Ρόδο ως τη Δυτική Θράκη», συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΤΔΘ) και τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου, ενώ φιλοξενήθηκε και στηρίχθηκε από την Κοινότητα Ερευνών του Τουρκικού Κόσμου του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Bilkent.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου, όπως έχει αναφέρει η εφημερίδα «Ροδιακή», είναι ένας σύλλογος που θεωρείται ότι καθοδηγείται από τη ΜΙΤ, εδρεύει στη Σμύρνη και εμφανίστηκε για να εγείρει θέμα μειονοτικού ζητήματος στα Δωδεκάνησα.

Πρώτος στο συνέδριο μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου, καθηγητής δρ. Μουσταφα ΚαΪμακτσί, ο οποίος υποστήριξε απροκάλυπτα ότι «η κατάσταση των «τούρκων» που ζουν σε Ρόδο και Κω είναι δυσκολότερη σε σύγκριση με των «τούρκων» της Δυτικής Θράκης», επειδή οι δήθεν κοινότητες των δύο νησιών δεν τελούν υπό καθεστώς μειονότητας, αφού αφέθηκαν στην τύχη τους με τον τερματισμό της ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.
Το TRTχαρακτήρισε και αυτό «ξεχασμένους» τους «τούρκους» σε Ρόδο και Κω και ζήτησε τη συμβολή όλων στην προσπάθεια αποτροπής του περιορισμού της τουρκικής παρουσίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως δήθεν υπάρχουν «τούρκοι» σε Κω και Ρόδο.

Ο Αλί Χουσεΐνογλου, βοηθός κοσμήτορα του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του τουρκικού «Πανεπιστημίου Θράκης», εστίασε στα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης.
Όπως ανέφερε, «από το 1991 και μετά, παραμένουν άλυτα χρόνια ζητήματα, όπως εκείνο της αναγνώρισης εθνικής ταυτότητας της μειονότητας, εκλογής μουφτήδων, εκπαίδευσης και διοίκησης των βακουφικών περιουσιών».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μπιρόλ Ντοκ σημείωσε πως «όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα».

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της λεγόμενης Ένωσης Τούρκων Δυτικής Θράκης, εδρεύουσας στην Άγκυρα, Αχμέτ Σινίκογλου. Μεταξύ άλλων, έκανε μία σύντομη αναφορά σε δήθεν υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «τούρκοι της Ελλάδας».

Συμπαραστάτης στα τουρκικά σχέδια φαίνεται να είναι και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αποδέχθηκε έκθεση με θέμα «Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω, που έχουν υπόβαθρο την τουρκική πολιτισμική κουλτούρα».
Το σχέδιο αυτής της απόφασης συντάχθηκε από τον Ελβετό Αντρέα Γκρος, μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από επίσκεψη του κ. Γκρος στη Ρόδο και την Κω. Οι δηλώσεις του περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα δύο νησιά ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της Άγκυρας να βαπτίσει «τουρκική» τη μικρή μουσουλμανική μειονότητα που ζει εκεί.

Στην επίσκεψη αυτή ο κ. Γκρος είχε δίπλα του την τουρκάλα βουλευτή, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της Τουρκίας στο Συμβούλιο, Μερσονάλ Μεχμετζάν και τον τούρκο γενικό πρόξενο στη Ρόδο, Αϊντέν Νιουρούς. Παρών ήταν και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος δεν τόλμησε να διακόψει και να διορθώσει τον κ. Γκρος.

Με την απόφαση που έγινε δεκτή στη Διαρκή Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απαίτησε από την Ελλάδα την επικύρωση της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση κάνει έκκληση στην Ελλάδα, να διοργανώσει σε συνεννόηση «με τους πολίτες που μιλούν την τουρκική», μία καμπάνια με σκοπό την πληροφόρηση των οικογενειών όλων των μαθητών σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας…

Επιπλέον, ζητείται από τις αρχές της Ελλάδας να αξιολογηθεί το θέμα της επαναλειτουργίας των τουρκικών σχολείων και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι διοικήσεις των δύο βακουφίων να υπάρχουν σε Ρόδο και Κω και να λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια. Εξ αυτού, ζητείται η ανανέωση των Δ.Σ. των βακουφίων να πραγματοποιείται με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και να προστατευτεί το δικαίωμα της πλήρους πρόσβασης στους δημόσιους λογαριασμούς της «τουρκικής κοινότητας».
Επιπρόσθετα, να προσδιοριστούν τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες των ιμάμηδων και των ηγετών των μουσουλμάνων πολιτών της Ρόδου και της Κω και να προστατευτεί το δικαίωμα της εκλογής αυτών από τους μουσουλμάνους πολίτες, ενώ απαιτείται από την Ελλάδα να συνεχίσει την αναπαλαίωση των μνημείων που ανήκουν στην Οθωμανική περίοδο.
Τέλος, της ζητείται να ενδυναμώσει τον διάλογο με τους εκπροσώπους της «τουρκικής κοινότητας» των νησιών για την επίλυση προβλημάτων, όπως είναι το ιδιοκτησιακό και θέματα ιθαγενειών.

Πηγή εφημ. Παραπολιτικά

Σχόλιο ιστολογίου: Είναι προφανές πως υπάρχει σημαντική όχι μόνο στοχοθέτηση αλλά και αύξηση της τουρκικής παρεμβατικότητας (μήπως θα έπρεπε να ερευνηθεί από την Ελλάδα ο κ. Γκρος;) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η στη συνέχεια κατάθεση μη σύννομων απαιτήσεων που θέτουν άμεσα θέμα Δωδεκανήσων… Φαίνεται, τελικά, πως το «μοντέλο Θράκη» έδωσε στην Τουρκία αρκετή «τεχνογνωσία», αλλά και άμεση δίοδο σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην Ευρώπη… Το δράμα των Δωδεκανήσων έχει μόλις αρχίσει και εάν δεν υπάρξει ουσιαστική κυβερνητική πολιτική στάση απέναντι στις πρώτες αυτές ευθείες προκλήσεις, τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (ίσως όχι περισσότερο από δύο χρόνια) τα Δωδεκάνησα θα νιώσουν τι σημαίνει να έχεις ανίκανους, φοβικούς και πλέον ακατάλληλους πολιτικούς…

Ο πρόεδρος του DEB (Γκρίζοι Λύκοι Θράκης) σε επίσκεψή του στους "τούρκους" της Ρόδου


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Τούρκων" της Ρόδου ομοτράπεζος του προέδρου του DEB και γνωστού τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ

http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: