Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Στην τουρκική βουλή νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί


Σύμφωνα  με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Habertürk, (3/5), ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Burdur, Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 29 Μαΐου επέτειο της άλωσης, μιμούμενος τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, 80 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, με το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής επανέρχεται στην μουσουλμανική της ταυτότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την νέα αυτή τουρκική πρόκληση με διεθνείς διαστάσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής : 

1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία. 

2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου. 

3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο. Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του να καταθέσει το νομοσχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική

προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος βουλευτής τόνισε πως δεν είναι αποδεκτό να τελούνται μουσουλμανικές προσευχές έξω από την Αγία Σοφία και στον περίγυρο της και να απαγορεύεται οι πιστοί μουσουλμάνοι να εισέρχονται μέσα στον ναό για να προσευχηθούν σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό.

Για τον λόγο αυτό ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι προχώρησε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, που βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης ξαναγίνεται τζαμί και παραδίδεται στους μουσουλμάνους για προσευχή και λατρεία. 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού.




http://www.protothema.gr/world/article/376526/stin-tourkiki-vouli-nomoshedio-gia-ti-metatropi-tis-agia-sofias-se-tzami/

Δεν υπάρχουν σχόλια: