Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα στην Τουρκία, αλλά και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης πρωτοσέλιδα στην υπόθεση πρόωρης γέννησης διδύμων στο Μακάριο Νοσοκομείο όπου παραμένουν εκεί λόγω αδυναμίας των γονιών να αποπληρώσουν τον ποσό που χρωστούν, στον εντοπισμό γεωργικών παράνομων ή ληγμένων φαρμάκων, η ανακοίνωση υπόδειξης υποψηφιότητας των κομμάτων για τις τοπικές εκλογές, δηλώσεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάϊντεν στην Κύπρο, κ.ά.
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Εγγύηση τα δίδυμα” γράφει ότι η Μπουρτζιού Σεϊντογλου αναγκάστηκε να γεννήσει πρόωρα τα δίδυμά της και κατόπιν αιτήματος του γιατρού της στο “βορρά” αυτό έγινε στο Μακάριο Νοσοκομείο της Λευκωσίας. Τα δίδυμα που γεννήθηκαν τον 7ο μήνα παρέμειναν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ένα μήνα, λόγω όμως του ότι οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί στην καισαρική τομή και την περίθαλψη των διδύμων, τα βρέφη παραμένουν στο Μακάριο μέχρι να πληρώσει το ζευγάρι τον λογαριασμό. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ που καλεί τους Τ/κ να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές μιλώντας για ένα θέμα που δημιούργησαν οι Τ/κ πολιτικοί που στηρίζουν την Τουρκία και έχουν την ίδια άποψη με τους σωβινιστές Ε/κ που δεν θέλουν να μοιραστούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ερντογάν που έκανε δήλωση ότι “γίνονται τέτοια πράγματα” αντιμετωπίστηκε στη Σόμα, όπου μετέβη επιτόπου για το πολύνεκρο ατύχημα στο ορυχείο, ως δολοφόνος.
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Πενθούμε” αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στο ατύχημα στο ορυχείο της περιοχής Σόμα στην Τουρκία και γράφει ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 274 ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να φτάσουν τους 120 περίπου εργάτες που υπολογίζονται ότι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τόνους κάρβουνου. Στο ψευδοκράτος, προσθέτει, κηρύχθηκε εθνικό πένθος για δύο ημέρες ενώ ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς αναμένεται να μεταβούν στην Σόμα. Στην Λευκωσία, σημειώνεται, τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις που γράφουν ότι το τί συνέβη δεν είναι εργατικό ατύχημα αλλά μακελειό και διερωτώνται εάν για να κερδίζουν περισσότερα τα αφεντικά θα πεθαίνουν οι εργάτες.
Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Δηλητηριάζουν άφοβα” γράφει ότι το “τμήμα γεωργίας” βγήκε σε “κυνήγι φαρμάκων” και στην Μόρφου ανακάλυψε γεωργικά φάρμακα που είτε ήταν ληγμένα, είτε απαγορευμένα και τα κατάσχεσε για να τα καταστρέψει, σημειώνοντας ότι δεν έγινε γνωστό πόσα είναι αυτά τα φάρμακα –
δηλητήρια που έχουν πωληθεί. Προστίθεται ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ενώ η ποινή για τους εισαγωγείς, πωλητές και χρήστες μπορεί να φτάσει τα 4 χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα στην Τουρκία με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται και τονίζει ότι ο τ/κ “αλός” μοιράζεται τον πόνο της Τουρκίας. Αλλού αναφέρεται στους υποψηφίους κομμάτων για τις επικείμενες “τοπικές εκλογές” και γράφει ότι το ΚΕΕ υπέδειξε υποψήφιό του για το Τζιάος τον Μεχμέτ Σαβάς Χορόζ και το ΔΚ – ΕΔ για την Κυθρέα τον Εμίρογουλαρι και για τον Γερόλακκο τον Μουσταφά Ουλάς.
Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Η Τουρκία πενθεί” γράφει ότι το αριθμός των νεκρών έφτασε τους 274 και των τραυματιών 107, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας χθες στις 10 το βράδυ για το ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα, προσθέτοντας ότι οι σοροί 196 εργατών παραδόθηκαν στις οικογένειές τους για τις κηδείες. Αλλού γράφει ότι πριν την επίσκεψη Μπάϊντεν στην Κύπρο, ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε εντατικές επαφές με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο με τον οποίο συναντήθηκε 6 φορές σε 6 μέρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, ο οποίος είπε πως ο Τζο Μπάϊντεν θα προβεί σε δηλώσεις υπέρ των Ε/κ.
Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Εκατόμβη” αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στο ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα γράφοντας ότι η ανθρωπιά, το μεροκάματο και η συνείδηση (θάφτηκαν) κάτω από τα ερείπια και παραθέτει παραπομπές σε τέσσερα άρθρα για το συμβάν. Μικρή αναφορά κάνει και σε δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι ότι προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Κύπρο εντός ολίγων εβδομάδων.

http://ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: