Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το χθεσινό γεύμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η επικείμενη επίσκεψη στο νησί του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, η “προεκλογική” εκστρατεία ενόψει των τοπικών λεγόμενων εκλογών αλλά και οι Ευρωεκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “58. 637” αναφέρεται σε δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εφόρου Δημήτρη Δημητρίου σε δημοσιογράφο της εφημερίδας σχετικά με τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι εγγεγραμμένοι 58 χιλιάδες 637 Τ/κ, ενώ θα λειτουργήσουν 50 κάλπες για τους Τ/κ.  Ο κ. Δημητρίου είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει ανανέωση της ταυτότητας τους 500 Τ/κ. Αλλού  γράφει ότι, εθνικιστές δημιούργησαν ταραχή σε σημείο όπου στήνονταν κάλπες για Τ/κ ψηφοφόρους. Η  εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στο γεύμα που είχαν χθες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το Κυπριακό, με τον κ. Ταλάτ να προτείνει τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στα τουρκικά σχολεία και τουρκικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δεν είναι εορτή είναι θρήνος” αναφέρει ότι ούτε στην Τουρκία ούτε στα κατεχόμενα έχει εορταστεί η ημέρα νεολαίας και αθλητισμού (19 Μαΐου) και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι καθιερωμένες αθλητικές δραστηριότητες λόγω του πένθους για το χαμό των ανθρακωρύχων στην τουρκική πόλη Σόμα. Αναφέρεται ακόμα  πρωτοσέλιδα στην αδιαφορία των “αρχών” για την οικολογική καταστροφή της θαλάσσιας περιοχής στο κατεχόμενο Καράκουμι, αφού εκεί καταλήγουν λύματα. Γράφει ακόμα ότι επικρατεί “πανικός” στην ε/κ πλευρά λόγω της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο λεγόμενο προεδρικό ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Μεγάλη κρίση ” γράφει ότι δεν έχουν
ακόμα οριστικοποιηθεί οι επαφές στα κατεχόμενα του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μπάιντεν, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η σημαία του ψευδοκράτους αποτελεί το κύριο πρόβλημα και εμπόδιο για την οριστικοποίηση της συνάντησης Μπάιντεν-  Έρογλου στο λεγόμενο προεδρικό. Γράφει ακόμα, οι Ε/κ και Τ/κ υποψήφιοι της δικοινοτικής κίνησης “Δράσης – Eylem” κάλεσαν τους ψηφοφόρους όπως τους στηρίξουν στις εκλογές της Κυριακής. Αλλού αναφέρει ότι σε μια “συνάντηση-έκπληξη” ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συζήτησαν χθες σε γεύμα, σε εστιατόριο στην πράσινη γραμμή, την πορεία των συνομιλιών.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε τη λύση” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο και είπε ότι με τους δύο ηγέτες θα συζητήσει την πορεία των συνομιλιών αλλά και τρόπους ώθησης αυτών. Αλλού γράφει ότι, έχουν ανακοινωθεί τα εκλογικά κέντρα στα οποία οι Τ/κ θα  μπορούν να ψηφίζουν και θα υπάρξουν συνολικά οκτώ εκλογικά κέντρα. Αλλού γράφει ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την ημέρα νεολαίας και αθλητισμού λόγω του πένθους για το θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων στην Τουρκία.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Το CTP είναι έτοιμο, ενώ το UBP και DP-UG είναι στην αναμονή” αναφέρει ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα πρέπει τα κόμματα επίσημα να οριστικοποιήσουν τους “υποψηφίους” τους για τις λεγόμενες τοπικές εκλογές στις 29 Ιουνίου. Γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ( CTP) είναι έτοιμο με τις λίστες των “υποψηφίων” του, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις δικές τους λίστες. Αλλού η εφημερίδας γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανθρακωρυχείων της Βρετανίας χαρακτήρισε την έκρηξη στην Σόμα της Τουρκίας “πρωτοφανή τραγωδία”. Ακόμα γράφει ότι, τα δύο αδέλφια τα οποία γλύτωσαν από πνιγμό κατά το θαλάσσιο τους μπάνιο την Κυριακή παλεύουν για την ζωή τους στην εντατική  μονάδα νοσοκομείου στα κατεχόμενα. Πρόκειται για την 3χρονη Ελίφ και τη 16χρονη αδελφή της Εμινέ.
http://ikypros.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: