Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πώς την πάτησ’ έτσι ο πρέσβης των ΗΠΑ;

 Με τον Λάζαρο Μαύρο

Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ εισέπραξε πλήρη - πληρέστατη - κι εύγλωττα ξεκάθαρη απάντηση απ’ τους ίδιους τους Τούρκους, της Άγκυρας και του εδώ κατοχικού της καθεστώτος, ο εδώ ικανότατος πρέσβης των ΗΠΑ κ. John Koenig, στην πρόσκληση και συμβουλή που απηύθυνε μόλις την Κυριακή κι από τον «Φιλελεύθερο» προς τους Έλληνες Κυπρίους ότι, «χρειάζεται να εμπιστευθείτε την Τουρκία»!

- Οι δηλώσεις του υπ.Εξ. της Τουρκίας, καθηγητή Νταβούτογλου, οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και σύσσωμης της «παγκομματικής» ηγεσίας των Τούρκων της Κύπρου, στο κατοχικό ψευδοκράτος τού επί αμερικανικών αρμάτων μάχης Μ-48 Αττίλα, συμπεριλαμβανομένων και των εμφανιζομένων ως… προοδευτικών και… δημοκρατικών και.. αριστερών και… αδελφών Τ/κ, απέναντι στην καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας ότι: Ο εξοχότατος Αμερικανός πρέσβης «την πάτησε» με τις περί Τουρκίας ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς του.

Ε Μ Φ Α Ν Ω Σ εξετέθη και μάλιστα μόλις την επαύριον, σε βαθμό ρεζιλέματος ο κ. πρέσβης. Για τη δική του προς την Τουρκία εμπιστοσύνη. Που είχε την καλοπροαίρετη - ίσως - ιδέα, να μεταδώσει και στα θύματα της Τουρκίας - Κατακτητή στην Κύπρο. Εμπνευσμένος ίσως και παρασυρθείς απ’ τον οίστρο των εν Κύπρω κυβερνησάντων του ΑΚΕΛ και κυβερνώντων του ΔηΣυ, για… διζωνική λύση ισότιμης εν συνεταιρισμώ τουρκικής συγκυριαρχίας και win-win situation:

(α) Με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου - Τουρκίας, που οραματίζεται φωνηέντως ο πρόεδρος του ΔηΣυ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
(β) Και εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που οραματίζεται, επίσης φωνηέντως, ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού. Αμφότεροι διαθέτοντες, μέχρι πρότινος, ομού, την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος…

Ε Χ Ο Υ Μ Ε την υποψία, πάντως, γνωρίζοντας παλαιόθεν την πολιτική της
Άγκυρας, ότι, οι Τούρκοι θεωρούν ως… ύποπτο τον πρέσβη κ. Koenig. Για τον λόγο ότι γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Αυτό το προσόν ήταν κι η αιτία που ζήτησαν και πέτυχαν παλαιότερα την αποπομπή κι ενός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ. Επειδή μιλούσε ελληνικά! Μάικλ Μόλερ λεγόταν. Με αυτό, όμως, το προσόν ο κ. πρέσβης δύναται να μελετήσει και το μεταφρασμένο από το 2010 στα ελληνικά βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος», του νυν υπ.Εξ. της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, που δεν εκδόθηκε ακόμη στην Αγγλική.
Θα τον βοηθήσει, ίσως, ν’ αντιληφθεί όχι μόνο γιατί οι Έλληνες, αλλά και η ίδια η χώρα του, οι ΗΠΑ, δεν είν’ επωφελές να εμπιστεύονται την Τουρκία. Και να ενημερώσει γι’ αυτά τον προϊστάμενό του στο State Department κ.John Kerry και τον αναμενόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Joe Biden. Είναι, προφανώς και υπηρεσιακό του καθήκον…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Όταν οι εφημερίδες μας - συμπεριλαμβανομένης και της ημετέρας «Σ» - εκτιμούν την απόφαση του ΕΔΑΔ ως «Σημαντικό Όπλο Στα Χέρια Μας», έχουμε άραγε άδικο που φοβόμαστε πως, με αυτούς που κυβερνούν (όπως ακριβώς κι εκείνους που κυβέρνησαν), είναι περίπου μοιραίο ότι Και Αυτό Το Όπλο θα καταντήσει όπου και οι S-300 μαζί με το αείμνηστο… Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου;

http://www.sigmalive.com/simerini/

Δεν υπάρχουν σχόλια: