Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Ποια χώρα αναγνώρισε πρώτη τα Σκόπια ως «Μακεδονία»


Οκτώβριος 3, 2012.
Σκόπια.
Τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προσπαθούν να αντικαταστήσουν και την πρόσφατη ιστορία, αναφέρει ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος -Σκόπια.
Αυτές τις ημέρες τα σλαβικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ευρέως τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που δημοσίευσε το αλβανικό περιοδικό ‘Shenyya’ και στο οποίο υποστηρίζεται ότι «η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και την εθνική τους ταυτότητα».
Με την ευκαιρία αυτή, ο Βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος-Σκόπια (БККС) αισθάνεται την υποχρέωση να δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι ακριβείς.
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξακολουθεί από τις 15 Ιανουαρίου του 1992 να αναγνωρίζει χωρίς δισταγμό τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, είναι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας, ενώ η Τουρκία αναγνώρισε τα Σκόπια  ως «Μακεδονία» στις 6 Φεβρουαρίου 1992.
Όπως αναφέρθηκε από τον Νταβούτογλου αναγνωρίστηκε και η εθνική ταυτότητα, αλλά μέχρι σήμερα ο βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπίων δεν γνωρίζει κανένα διεθνές δίκαιο ή διπλωματική πρακτική που να εξηγούν την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας και επιπρόσθετα αυτή  είναι μια ειδική πρακτική  που ακολουθεί η Δημοκρατία της Τουρκίας από καιρό για την αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ εθνικής ταυτότητας.
«Σε εμάς επιβεβαιώνεται  ότι οι νοσταλγοί του πρώην γιουγκοσλαβικού καθεστώτος και οι οπαδοί του Τίτο και του Μιλόσεβιτς, ποτέ δεν θα συγχωρέσουν  τη Βουλγαρία που αναγνώρισε πρώτη την ανεξάρτητη και κυρίαρχη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’  η οποία  εγγυάται ακλόνητα την εδαφική ακεραιότητα και την υποστηρίζει στις δύσκολες στιγμές», σημειώνει ο βουλγαρικός Πολιτιστικός Σύλλογος –Σκόπια, όπως γράφει  χαρακτηριστικά το βουλγαρικό πρακτορείο  Φόκους.

«Το εφεύρημα μιας δολοφονίας στο Facebook έφερε την Ελλάδα και τα Σκόπια σε απειλή πολέμου»


Η είδηση ήταν δραματική και σε σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στα ταραγμένα Σκόπια. 
Ο φοιτητής Αλεκσαντάρ Σαμαρντζίεφ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν Έλληνα νεοναζί μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελε να αλλάξει το όνομά του, γράφει το σερβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:
Πολύ σύντομα όμως κατέληξε αυτή η ιστορία να γίνει αναξιόπιστη και πολύ άσχημη και , κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευάστηκε και αναρτήθηκε στο Facebook, απλά για να αυξήσει τα πάθη στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.
Στην αρχή, όμως, όλα έμοιαζαν εντυπωσιακά και απειλήθηκαν να γίνουν βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια και τα μέσα ενημέρωσης περίμεναν την απάντηση της πολιτείας για την υπόθεση, όπως σημειώνει η "Jutarnji list".
Στην υπόθεση επενέβη και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου των Σκοπίων, Τοντόρ Πετρόφ,  στο σλαβικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MRTπροτρέποντας τους Σκοπιανούς να  προβούν σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια καθώς η αστυνομία είχε ήδη ετοιμαστεί για την αναστάτωση που θα προέκυπτε.
Η ατμόσφαιρα στην σλαβική κοινωνία εντάθηκε γρήγορα και ακούστηκαν σχόλια ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του πολέμου.
Το στόρι το έγραψε ένας υποτιθέμενος ξάδελφος του Αλεκσαντάρ Σαμαρντζίεφ  στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ένα μέλος της οικογένειας δολοφονήθηκε άγρια στη Θεσσαλονίκη ενώ 'υπερασπιζόταν την εθνική τιμή’ του.
Για την υπόθεση κατηγορήθηκε μέλος του  ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», το οποίο έχει ήδη  εκδηλώσει τις θέσεις του κατά των μεταναστών στην Ελλάδα.
Μέσα σε 24 ώρες έγινε γνωστό ότι κανείς δεν είχε πληροφορηθεί επίσημα για το περιστατικό.
«Είχαμε σοκαριστεί από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν, αλλά δεν υπήρχε επίσημη διαβεβαίωση», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων, Αλεκσαντάρ Γκεοργκίεφ, ενώ η ελληνική αστυνομία ανέφερε ρητά ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε συμβεί και ότι ήταν εξολοκλήρουκατασκευασμένη.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της ‘Χρυσής Αυγής’ είπαν ότι κανείς δεν είχε ακούσει κάτι για το περιστατικό και ακολούθησε η άρνηση του συμβάντος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις ενώσεις των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τα Σκόπια.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Δημοσιογράφων των Σκοπίων, ο Ντράγκαν Σεκουλόφσκι,  δήλωσε  ότι  στην περίπτωση αυτή υπάρχει παραπληροφόρηση του κοινού.
«Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαρές συνέπειες , ούτε  οργανώθηκαν ταραχές στα Σκόπια,  από τα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Σεκουλόφσκι, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

Σκόπια: Ο Τσερβένκοφσκι υποβάλει σήμερα πρόταση μομφής



Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων- SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι σήμερα θα καταθέσει μομφή κατά της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο και θα ζητήσει  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η εσωτερική κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, επεσήμανε και αντί η  κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα  της οικονομίας και της φτώχειας, απλά , επιδεινώνει την κατάσταση και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Ο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τα μέτρα που πιθανόν θα μπορούσε να πάρει το κυβερνών σλαβικό κόμμα, γιατί – όπως είπε- οι σοσιαλδημοκράτες  είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις εκλογές ανά πάσα στιγμή μετά την τροποποίηση του εκλογικού κώδικα.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι χωρίς την τροποποίηση αυτή από την κυβέρνηση,  η αντιπολίτευση σε αυτήν την εκλογική διαδικασία δεν θα συμμετάσχει.
Εάν η κυβέρνηση ζητήσει μόνο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Συνέλευση δια φωνής και τερματίσει τη συζήτηση τότε- σύμφωνα με τον Τσερβένκοφσκι- αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το κόμμα του Γκρούεφσκι - VMRO-DPMNE- δεν έχει επιχειρήματα θα οποία θα μπορούσε να παραθέσει στο νομοθετικό σώμα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βελιανόφσκι, θα προγραμματίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή και τα αποτελέσματα, όπως περιμένει το SDSM τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι Αλβανοί θα ζητήσουν αλλαγή του εθνικού ύμνου στα Σκόπια



Σκόπια.
Το αλβανικό κόμμα DUI  θα απαιτήσει την αλλαγή του εθνικού ύμνου των Σκοπίων, γράφει το  πρακτορείο ‘Ιλλυρία’ επικαλούμενο δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας ‘Den’.
Η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος DUI, τα οποία βρίσκονται κοντά στον αρχηγό του κόμματος, Αλί Αχμέτι.  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από τον πρόεδρο του κόμματος η αλλαγή του εθνικού ύμνου, ο οποίος ύμνος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει και την αλβανική εθνική κοινότητα, που είναι η δεύτερη στη χώρα.
«Στη ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’-DUI,  γνωρίζουν ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη συγκυρία για να ανοίξει η υπόθεση αυτή, τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές πολιτικές διαφωνίες για τον εθνικό σχεδιασμό», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας  ότι οι Αλβανοί ποτέ δεν παίζουν  ή τραγουδούν τον σλαβικό εθνικό ύμνο των Σκοπίων, αλλά προτιμούν στις εθνικές εκδηλώσεις τους να χρησιμοποιούν επίσημα  τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας.
Το ζήτημα του εθνικού ύμνου ξεκίνησε όταν πριν μερικές ημέρες στο Αλβανικό Πανεπιστήμιο του Τέτοβο – SUT,  σε αλβανικές εκδηλώσεις χρησιμοποιήθηκε ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως πρόκληση από το Γενικό Εισαγγελέα των Σκοπίων που έδωσε εντολή για έρευνα στο ζήτημα αυτό, αφού έγινε χρήση εθνικού ύμνου ενός άλλου κράτους, γράφει το  αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Σκόπια: Συγχαρητήρια ΝΑΤΟ για τη στάση της αλβανικής συγκυβέρνησης



Ο  Αλί Αχμέτι, πρόεδρος της «Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση»- DUI, έλαβε επιστολή από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Alexander Vershbow, με την οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της Συμμαχίας ευχαριστεί για τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια και τις συζητήσεις τους στα τρέχοντα θέματα και την ευρω-ατλαντική προοπτική των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το DUI.
Ο Vershbow στην επιστολή του υποστηρίζει τις προσπάθειες  του αρχηγού του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων και του εύχεται επιτυχία στο έργο του για την κατανόηση των εθνικών κοινοτήτων στη χώρα.

«Οθωμανικό φρούριο άνοιξε ως Μουσείο στα Σκόπια»



Σκόπια- (τούρκικο δημοσίευμα)
Στην πρωτεύουσα του σλαβικού κράτους των Σκοπίων υπάρχει ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια των Βαλκανίων που είναι οθωμανικής εποχής και αντικείμενά του θα εκτεθούν σε αυτό καθώς άρχισε η τροποποίησή του σε Μουσείο.
Το Σλαβικό Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρουσίασε το «Οθωμανικό Μουσείο» στο Φρούριο των Σκοπίων, εκατό μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από την περιοχή.
Το έργο «Φρούριο των Σκοπίων- Οθωμανικό Μουσείο»,  προβλέπεται να υλοποιηθεί το επόμενο έτος.
Ο  Πάσκο Κούζμαν, υπεύθυνος της Σλαβικής πολιτιστικής Διαχείρισης και προστασίας της πολιτιστικής Κληρονομιάς δήλωσε ότι το έργο με την ανάλογη χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί  σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
«Το Οθωμανικό Μουσείο» είναι ένα εκθετήριο δίπλα στην παλιά, μεσαιωνική  εκκλησία του Φρουρίου. Υπό κανονικές συνθήκες μέσα στο επόμενο έτος προγραμματίζεται να υλοποιηθεί ο συνολικός σχεδιασμός», είπε ο Σλάβος Κούζμαν,  όπως σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: