Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Ο Stephen Sannino αιφνιδιαστικά στα Σκόπια


Ο διευθυντής της γενικής διεύθυνσης της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Stephen Sannino, έφθασε σήμερα στα Σκόπια, χωρίς καμία προειδοποίηση για την επίσκεψή του.
Ο Σανίνο που είναι το δεξί χέρι του Επιτρόπου της Διεύρυνσης έφτασε εντελώς αιφνιδιαστικά στα Σκόπια.
Λίγες εβδομάδες πριν ο ευρωπαίος διευθυντής είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της επίσκεψής του και δεν ανακοινώθηκε  το πρόγραμμά του, σχολιάζει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Ο Μπορίσοφ θα συναντηθεί με τον Γκρούεφσκι


http://www.echedoros-a.gr

Σκόπια.

 Με τον τίτλο «Ο Μπορίσοφ θα συναντηθεί με τον Γκρούεφσκι",  πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις στα Σκόπια παρουσιάζουν  αποσπάσματα από την ομιλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
«Χθες το βράδυ μίλησε με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και διαπίστωσα ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε το μεσημέρι στη Σόφια ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς. Αυτό αναφέρει  η «Μπεζ Παρντόν» (φωτό).
«Ο Μπορίσοφ είπε ότι το καλύτερο είναι να ανταποκριθεί ο Γκρούεφσκι να μιλήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Από την 1η Ιουλίου, η Κροατία θα γίνει το νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις και την προθυμία της Βουλγαρίας, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και ιδιαίτερα τα Σκόπια.
»Η λεγόμενη Συνθήκη Σχέσεων Καλής Γειτονίας, προτάθηκε από τη Βουλγαρία, στα τέλη του περασμένου έτους,  καθώς ο ανατολικός μας, γείτονας ταυτίστηκε με την Ελλάδα στον αποκλεισμό της πΓΔΜ να λάβει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
»Η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καταπιέζονται οι εθνικά Βούλγαροι  στα Σκόπια και υπάρχει μία συνεχής σύγκρουση σε επίπεδο πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
»Επίσης, η Βουλγαρία πιστώνει στην κυβέρνηση των Σκοπίων τη δημιουργία της εθνικιστικής ατμόσφαιρας εναντίον της», αναφέρει η ΜπεζΠαρντόν-БезПардон.
Το ίδιο υλικό δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική  έκδοση του Πλας Ίνφο με τον τίτλο:  Μπορίσοφ: Σύντομα θα συναντηθώ με τον Γκρούεφσκι.
Επίσης η ηλεκτρονική έκδοση του Πρες24 έχει τίτλο σε σχετικό άρθρο «Σύντομα συναντηση Μπορίσοφ – Γκρούεφσκι», σημειώνει σε ενημερωτικό άρθρο το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.



www. echedoros-a.gr

«Η σημερινή  πολιτική κατάσταση πρέπει να επιλυθεί, με τρόπο ώστε, να ωφεληθεί η Δημοκρατία στη χώρα, στο πλαίσιο της προσδοκίας για την Ευρω-Ατλαντική  ενσωμάτωση", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers.
«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως τα κόμματα και οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να αξιολογήσουν τη στάση τους προς το καλύτερο συμφέρον της δημοκρατίας στη χώρα και να ληφθούν μέτρα που θα την  βοηθήσουν,  πέρα από ένα κόμμα ή ένα πολιτικό πρόσωπο», δήλωσε ο Γουόλερς.
«Νομίζω  ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί η πολιτική κρίση», δήλωσε ο Γουόλερς σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την έναρξη της ομιλίας : «Ο ρόλος του Δικαστή κατά τη διαδικασία δίωξης» που οργανώθηκε από την Ακαδημία Δικαστών και Εισαγγελέων,  σε συνεργασία και οικονομική υποστήριξη από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.


Γκρούεφσκι: «Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι λαϊκό ήρωα»



Σκόπια.
 Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων,  Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η Αθήνα έχει πλεονέκτημα από την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στο κράτος των Σκοπίων και αντιστέκεται πιο σθεναρά στον καθορισμό ημερομηνίας για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιεύει σήμερα η  σλαβική εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’ των Σκοπίων.
Με την πολιτική που ακολουθεί ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) η χώρα έχει υποστεί μεγάλη ζημία.
«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών εργάζεται  τόσο σκληρά για την Ελλάδα, που αν συνεχίσει να υπονομεύει τη χώρα,  θα καταστρέψει την εικόνα της και η Ελλάδα θα πρέπει να τον ανακηρύξει λαϊκό ήρωα, είπε ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Το μεγαλύτερο όφελος από όλα αυτά το έχει η Ελλάδα», είπε ο Γκρούεφσκι.


Σκόπια: «Οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις εθνικιστικές δηλώσεις για το όνομα της Μακεδονίας»



«Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι το όνομα των Σκοπίων, θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, είπε ο πρώην υφυπουργός  Εργασίας της Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος, σε ομιλία του που διοργανώθηκε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα και συνεχίζει:
«Εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι η καρδιά και πνεύμα της Μακεδονίας», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Νικολόπουλος άρχισε την ομιλία του.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική ή εθνική στρατηγική.
Σύμφωνα με τον Νικολόπουλο: «Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα της Μακεδονίας», ενώ οι Έλληνες που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας ονομάζονται «Μακεδόνες» [τα εισαγωγικά στο σλαβικό κείμενο], σημειώνει το δημοσίευμα του 'Πρες 24'.


Δημοσιογράφος από «Το Βήμα» για το όνομα των Σκοπίων


«Η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων,  τώρα, είναι αν το επίθετο μπει πριν ή μετά από τη λέξη Μακεδονία»
Φεβρουάριος 10, 2013.
Στο σκοπιανό κανάλ 5 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘Το Βήμα’, Άγγελος Αθανασόπουλος, αναλύει τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας καθώς και τις αυξημένες δραστηριότητες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
«Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η κύρια διαφορά είναι στο πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αν δηλαδή θα τεθεί πριν από τον όρο Μακεδονία ή μετά τον όρο Μακεδονία. Η Ελλάδα προσπαθεί να μην δείχνει αισιόδοξη, παραμένει ήρεμη και ήσυχη και περιμένει να δει αν θα υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά των Σκοπίων» τονίζει ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος από την εφημερίδα «Το Βήμα»,  όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα.
Σχετικά με το «erga omnes», ο Αθανασόπουλος είπε ότι υπάρχει μια διαφορά, γιατί όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον επίσημα, επιμένει στην τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, αλλά αυτό δεν φαίνεται  ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό από το κυβερνών κόμμα.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο Αθανασόπουλος τονίζει ότι στις προτάσεις του η Αθήνα αντέδρασε  και υπάρχει μία ψυχρότητα με την Αθήνα, η οποία ξεκίνησε  από την υπερβολικά αισιόδοξη έκθεση του Επιτρόπου τον περασμένο Νοέμβριο για τα Σκόπια.
Το σλαβικό δημοσίευμα τονίζει ότι ο ρεπόρτερ του «Βήματος» είναι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που παρακολουθεί στενά τις σχέσεις Σκοπίων-Αθήνας και ο οποίος δεν διστάζει να πει ότι η πρόταση Αβραμόπουλου δεν προσέφερε καμία συγκεκριμένη βοήθεια προς την ελληνική πλευρά.

Божидар Димитров: «Θρασεία η συμπεριφορά του ‘OMO Ilinden Pirin’




Σόφια.
Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ, χαρακτήρισε  τη συμπεριφορά της σλαβικής οργάνωσης ‘OMO Ilinden Pirin’ που δρα στο Μπλαγκόεβγκραντ, ως θρασεία.
Σε δηλώσεις του προς το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Φόκους» ο Ντιμίτροφ θα πεi:
«Ένα πράγμα δεν μπορώ να μην παραδεχθώ για την κυβέρνηση των Σκοπίων. Κατάφερε να οργανώσει  την άμυνα των θέσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω παραστάσεων Βουλγάρων πολιτών.
Διοργάνωσε συμπόσια, συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ. Κατάφερε να προσελκύσει όχι μόνο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αλλά και πρώην προέδρους- αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν στη χώρα τους καθώς και δημοσιογράφους και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα κίνητρα για αυτούς του υπερασπιστές της σκοπιανής πρόκλησης ποικίλουν.
Για κάποιους δίνεται μία ευκαιρία να χτυπήσουν την κυβέρνηση Μπορίσοφ, για άλλους είναι ευκαιρία για ένα δωρεάν ταξίδι με ευχάριστη διαμονή στα Σκόπια, στο πολυτελές ξενοδοχείο  της πόλης «Αλέξανδρος Παλάς» και το υπόλοιπο τρίτο- μια τσάντα γεμάτη με χρήματα σε ευρώ.
«Αυτοί οι πατεράδες -καταχραστές, δεν έχουν βρει τίποτε να προσάψουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία –για αυτούς- είναι η πιο δημοκρατική κυβέρνηση του κόσμου και σε αυτή την ομάδα έσπευσε και ο επικεφαλής του ‘OMOIlinden Pirin’, ο Στόϊκο Στόϊκοφ, όπως γράφει και η εφημερίδα «Ούτρινσκι» και δεν με καταπλήσσει το γεγονός ότι ο κύριος καραγκιοζοπαίχτης ήταν αυτός», είπε ο Ντιμίτροφ.
«Είναι δύσκολο να σχολιαστούν τα ξεσπάσματα του Στόϊκοφ, γεμάτα αηδία και περιφρόνηση σε όσα λέει για τους Βουλγάρους.
Κατά κανόνα, οι μακεδονιστές στη Βουλγαρία πρέπει να έχουν τα δύο ακόλουθα πράγματα:
Ή να είναι εντελώς ανίδεοι κόπανοι ή γνωρίζουν ότι ο μακεδονισμός είναι μία πλήρης φαντασία και για αυτό πληρώνονται καλά.
Ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι οι περίπου 100 χιλιάδες  κάτοικοι του κράτους των Σκοπίων που πήραν βουλγαρικά διαβατήρια το έκαναν για οικονομικούς λόγους-  δηλαδή, να εγκατασταθούν και να ζήσουν στη Δύση.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό, στην πραγματικότητα, το έκανε αυτό.
 Η πλειοψηφία παραμένει στο κράτος των Σκοπίων και δεν είναι μικρό το μέρος των ανθρώπων,  που προτιμούν να ζήσουν και να εργαστούν εδώ. Και όχι μόνον ο λαός αλλά και πολιτικοί πήραν βουλγαρικά διαβατήρια, όπως ο  Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι. Σχεδόν το ένα τρίτο  από τους υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, αρχηγούς της αστυνομίας, έχουν τη υπηκοότητα τη βουλγαρική. Απλά, δεν διατυμπανίζουν αυτό το ασήμαντο γεγονός.
Έπρεπε, λοιπόν, η Βουλγαρία  να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Σκοπίων;
 Αφού, κέρδισε την εμπιστοσύνη της ΕΕ, θα ήταν πράγματι παιχνιδάκι να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.
Να κάνουμε στραβά μάτια στις διώξεις των Βουλγάρων στα Σκόπια; 
Στους δολιοφθορείς των στρατιωτικών κοιμητηρίων, εκκλησιών και μοναστηριών μας;
Ας προτείνει ο Στόϊκοφ πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γκρούεφσκι και του Βελιγραδίου και σε άλλους μισθοφόρους», είπε ο Ντιμίτροφ.

«Οι Σκοπιανοί αλληλοκατηγορούνται και οι Αλβανοί δουλεύουν για τη Μεγάλη Αλβανία»





Με αφορμή τη συγκέντρωση των Αλβανών  στα Σκόπια, έξω από την Πρεσβεία της Σερβίας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για καταπίεση των Αλβανών, στη νότια Σερβία, ο πρόεδρος του σλαβικού κόμματος «Αξιοπρέπεια»- « Ντοστόινστβο»,  Στόγιαντσε Άγγελοφ επεσήμανε τους σκοπούς των Αλβανών.


www.echedoros-a.gr

«Ενώ οι Σλάβοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι μεγαλύτερος προδότης, οι Αλβανοί εργάζονται για να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία», είπε ο Στόγιαντσε Άγγελοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο αφαίρεσε ένα μνημείο των βετεράνων Αλβανών του UCK στην πόλη Πρέσεβο.
Ο Άγγελοφ προειδοποίησε  τη στρατηγική που διαφαίνεται για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και αξιολόγησε ως επικίνδυνη την άποψη του προέδρου των Αλβανών Ιστορικών για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας, με στόχο τη διαμοίραση της περιοχής της Κοιλάδας του Πρέσεβο, όπως επισημαίνει το Α1-ον.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: