Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Διαβουλεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινα.Ανεβαίνουν οι Τόνοι


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
«Επίπονες και βασανιστικές» χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ο διευθυντής του Σερβικού κυβερνητικού Γραφείου για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, σε δηλώσεις του πριν από την ολοκλήρωση του όγδοου γύρου των συνομιλιών των πρωθυπουργών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χάσιμ Θάτσι.
Της τριμερούς συνάντησης, Άστον-Ντάτσιτς-Θάτσι, προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων αντιπροσωπειών, αξιωματούχων της ΕΕ και του αμερικανού βοηθού αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Φίλιπ Ρίκερ. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η σύσταση της κοινότητας των σερβικών δήμων στο Κόσοβο και όπως τόνισε ο κ. Βούλιν, δεν διαφαινόταν πρόοδος καθώς το Βελιγράδι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη θέση του για τις αρμοδιότητες της κοινότητας σε θέματα δικαιοσύνης, αστυνομίας και χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και στη μη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου στις κατ’ εξοχήν σερβικές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, το κλίμα των διαβουλεύσεων δεν ήταν ήρεμο, καθώς ο κ. Βούτσις και ο κ. Θάτσι ανέβασαν τους τόνους. Πάντως, πριν από το τέλος της διαδικασίας, υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πρίστινα, Χαϊρεντίν Κούτσι, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου KTV, ενώ ο αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Μάικλ Κίρμπυ, νωρίς χθες το απόγευμα, εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο, τονίζοντας ότι θα επιθυμούσε πολύ «η Σερβία και το Κόσοβο να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και στην περαιτέρω προσέγγιση της Σερβίας στην ΕΕ».
Ωστόσο, όπως παρατήρησε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, στις δηλώσεις της μετά τη λήξη των συνομιλιών, «το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι στενό, αλλά βαθύ».
Θα λέγαμε ότι οι δύο πλευρές ψάχνουν περισσότερο λόγους να διαφωνήσουν παρά να συμφωνήσουν . Η όλη διαδικάσια μετά οκτώ γύρους συνομιλιών δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα. Η πρόταση δημιουργίας σερβικού ημιαυτόνομου δήμου κολλάει στις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, που ουσιαστικά θα εντάσσουν ή θα αυτονομούν την σερβική κοινότητα. Εκτός απροόπτου οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: