Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών

Μετά από μια περίοδο σχετικής ευφορίας, λόγω της ανάληψης της θέσης αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Β. Ντούλε, επιστρέφουμε στην περίοδο του «προβληματισμού».

Ο κ. Ράμα φίλος και πολιτικά συγγενής του Β. Βενιζέλου, εμφανίσθηκε αίφνης μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων Ιντρίτζι σε εκδήλωση για το φοιτητικό κίνημα του 1990 που συνέβαλλε στην ανατροπή του καθεστώτος, προκαλώντας αναστάτωση στο ΚΕΑΔ.

Και μαζί με αυτό ήρθε η αποκάλυψη ότι σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αλβανικής Βουλής τέθηκε το θέμα των Τσάμηδων. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αλβανικών ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι πλέον σε κάθε συνάντηση που θα έχουν με την ελληνική πλευρά έχουν οδηγίες να θέτουν το ζήτημα των Τσάμηδων και της διεκδίκησης των περιουσιών τους.

Οι πληροφορίες από τα Τίρανα, πάντως, δεν αποκλείουν μέσα στις αρχές του 2014 να υπάρξει μίνι ανασχηματισμός με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του Ε. Ράμα και εκπρόσωπων του κόμματος των Τσάμηδων, κίνηση που θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τόσο τον Β. Ντούλε όσο και τους τρεις μειονοτικούς που έχουν ορίσει υφυπουργούς…
**** 

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Αβραμόπουλος… 

Eίναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας δεν διδάσκονται τίποτα από την ιστορία και την εμπειρία των ελληνοτουρκικών συναντήσεων. Είχαν συμφωνήσει διά της διπλωματικής οδού την ημερομηνία της επίσκεψης Νταβούτογλου και ο τούρκος υπουργός φρόντισε να δημοσιοποιήσει την επίσκεψή του ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πάει μετά την Αθήνα και στο ψευδοκράτος.

Το επόμενο διήμερο έστειλαν το ερευνητικό σκάφος τους για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, βγήκε ο Ερντογάν και εξήγησε πως βλέπει την οθωμανική Θράκη του να φθάνει πέρα από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στο Κόσοβο και στα Σκόπια, στρώνοντας έτσι το χαλί για να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του ο κ. Νταβούτογλου με το πλαίσιο που εκείνος επιθυμεί.

— Και ξεχνούν επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Ότι οι συναντήσεις και η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρέπει να γίνεται μετά από καλή προετοιμασία και όταν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο να συμφωνηθεί ή τουλάχιστον να προωθηθεί προς επίλυση.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι συναντήσεις και επισκέψεις αυτού του είδους χρησιμοποιούνται για τις δημόσιες σχέσεις του κάθε Νταβούτογλου.

— Ευτυχώς που υπήρξε -και το λέμε με πλήρη επίγνωση- ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, που φρόντισε ώστε την ώρα που ο κ. Νταβούτογλου πέρναγε το κατώφλι του ΥΠΕΞ και τον υποδέχονταν ο κ. Βενιζέλος, να δίνει το παράγγελμα στην Κρήτη για την πρώτη δοκιμαστική βολή του πανίσχυρου όπλου που μπορεί να ανατρέψει υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας ισορροπία διανομέων, τους πυραύλους S-300.
Το υπερόπλο το οποίο αγόρασε κάτω από ασφυκτικές πιέσεις η κυπριακή κυβέρνηση και ήρθε ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του που ανάγκασαν τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη να αποδεχτεί την απόσυρσή του στην Κρήτη...

— Αλλά αυτό είναι ένα κεφάλαιο το οποίο κάποτε θα πρέπει να ανοίξει και οφείλει να το πράξει η Ιστορία, για να δούμε ποιος και πώς προάσπιζε τα εθνικά συμφέροντα…

Ξέρουν να παίζουν καλά το παιγνίδι... 

Μάθαμε την είδηση για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για διευκόλυνση των θεωρήσεων για τούρκους πολίτες από τη μια, με αντάλλαγμα την επανεισαγωγή των λαθρομεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας και σχεδόν χαρήκαμε.

Γιατί το μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι ενώ έχουμε συμφωνία για την λαθρομετανάστευση, η τουρκική πλευρά με αγλαή δυσκολία δέχεται πίσω λαθρομετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται στην Ελλάδα και αποδεδειγμένα έχουν έλθει μέσω της Τουρκίας.

— Αλλά ο γνωστός για το υφάκι και αλαζονεία του υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Ε. Μπαγίς έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά κανάλια και εξήγησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει τίποτα από όλα αυτά εάν δεν της εξασφαλίσουν πλήρη απαλλαγή θεώρησης για τους τούρκους πολίτες, και όχι άπλες διευκολύνσεις. Όπως καταλαβαίνετε το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δεχόμαστε άνευ θεωρήσεως τους Τούρκους στην Ελλάδα και να διαπραγματευόμαστε καμιά διετία για το ποιους λαθρομετανάστες θα παίρνουν πίσω και υπό ποιες συνθήκες…

— Που είναι ο φον Δημητράκης; Μας έλειψε πραγματικά ο Δ. Δρούτσας του οποίου τελειώνει η... γόνιμη περίοδος στο Ευρωκοινοβούλιο και θα αναζητήσει την τύχη του μάλλον σε ευρωπαϊκά Θινκ Τανκ, όπου του άνοιξε πόρτες η γνωριμία με τον Γ. Παπανδρέου και η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών (ναι, την εποχή των κηπουρών..).

— Είπαμε για την Ευρωβουλή και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι λιγοστές ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωσαν τον κανόνα ότι το ευρωψηφοδέλτιο για ένα κόμμα είτε αποτελεί το χώρο εναπόθεσης εσωκομματικών αποβλήτων, είτε είναι η ανταμοιβή για κάποιους μετρίων ικανοτήτων πολιτικούς, είτε στις λιγότερες των περιπτώσεων για αξιοποίηση στελεχών με πραγματική παρουσία και προσφορά.

— Έτσι μια και η θητεία του Ευρωκοινοβουλίου οδεύει προς την λήξη της, να αναφέρουμε ότι αξιόλογη και ευρωπαϊκού επίπεδου παρουσία είχαν οι ευρωβουλευτές Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ), Μαριλένα Κοπά και Άνυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ),και για θέματα που αφορούν πιο πολύ την Ελλάδα ο Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).
Με έντονη δραστηριότητα ήταν και ο Κρίτων Αρσένης, κι αυτός ανακάλυψη του Γ. Παπανδρεου, ο οποίος ακόμη περιμένει απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει για το εάν θα πρέπει να απαγορευθούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο γιατί ενοχλούνται οι… φάλαινες και τα δελφίνια από τους υπέρηχους των σεισμογραφικών σκαφών.

— Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε αποδεικνύεται μεγάλο «σπυρί» καθώς όπου βρεθεί και όπως μπορεί στηρίζει είτε τους Σκοπιανούς είτε την Τουρκία.

Τελευταίο φάουλ του κ. Φούλε έγινε στη συνάντησή του με τον Α. Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες όπου έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών και υιοθέτησε πλήρως την τουρκική θέση ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση όντος συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Το «κόλπο» το έχουμε ξαναδεί: Τίθεται το χρονοδιάγραμμα που είναι αυστηρό και περιορισμένο, μετά αρχίζει η κωλυσιεργία από την τουρκική πλευρά, λήγει το χρονοδιάγραμμα, οπότε τότε είναι υποχρεωτική η επιδιαιτησία πριν γίνουν τα δημοψηφίσματα…

Μήπως πρέπει κάποιος από την Αθήνα και την Λευκωσία να τραβήξει λιγάκι το αυτί του κ. Φούλε ο όποιος είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει και για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν; 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: