Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Όχι σε ενεργειακή, οικονομική και στρατηγική υποδούλωση στην Νεο-Οθωμανική Τουρκία

Εμπροσθοφύλακας
Συντακτική Ομάδα
Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις τα απανωτά χαστούκια που δέχεται η Νέο-Οθωμανική Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, σε συνάρτηση με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, κάποιος θα θεωρούσε πως ήρθε ο καιρός οι πολιτικές ελίτ Ελλάδας και Κύπρου να θέσουν τέρμα στην προσπάθεια κατευνασμού του θηρίου και να ακολουθούσαν μια πιο στιβαρή και σταθερή εξωτερική πολιτική.
Αντ’ αυτού, συνεχίζουν οι  άκρως επικίνδυνες  και προκλητικές τοποθετήσεις και δηλώσεις για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Τουρκία από διάφορους πολιτικούς αρχηγούς και δήθεν ετερόκλητα ιδεολογικά κόμματα.
Σε αυτό το κείμενο σκοπός μας είναι να καταγράψουμε πρόσφατες και παλαιότερες δηλώσεις διαφόρων προσωπικοτήτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφήνουν να εννοηθεί πως προτιμούν μια «λύση» του Κυπριακού στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας κι έπειτα να διοχετευθεί το φυσικό μας αέριο μέσω αγωγού στην Τουρκία.
Ο λόγος που καταγράφονται οι δηλώσεις αυτές είναι για να υπάρχουν ως πρωτογενές, αυθεντικό υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος και για τις επόμενες γενεές. Να γνωρίζουν οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν ποιοι και πότε, την στιγμή που η πατρίδα τους τελεί υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό, με θράσος τολμούν να συζητούν το ενδεχόμενο διοχέτευσης του φυσικού αερίου στην Τουρκία. Να γνωρίζουν οι επόμενοι ποιοι είναι αυτοί που αντί να χρησιμοποιήσουν αυτό το «θεόσταλτο δώρο» για να ανατρέψουν το εις βάρος μας στρατηγικό ισοζύγιο, σπεύδουν να το χαρίσουν και αυτό στην Τουρκία, όπως της χάρισαν την αποδοχή της Διζωνικής Διχοτόμησης ως λύση του Κυπριακού, όπως της χάρισαν θετικές ψήφους στην ΕΕ, όπως της χάρισαν επαναπροσέγγιση, δικοινοτικές συναυλίες και ελεύθερη πλοήγηση μέχρι και στις ελεύθερες νότιες θάλασσες μας.
Σταχυολογούμε, λοιπόν. Πρώτος και καλύτερος, ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ανύποπτο χρόνο, όταν Πρόεδρος ήταν ακόμη ο Δημήτρης Χριστόφιας και Υπουργός Εμπορίου η Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, είχε μιλήσει για την πιθανότητα διοχέτευσης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η εξεύρεση φυσικού αερίου και η εκμετάλλευσή του θα σώσει οικονομικά την Κύπρο;» απάντησε:
«Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ποσότητες, όπως φημολογείται, και η συμφωνία είναι όντως συμφέρουσα χωρίς αμφιβολία θα συμβάλει σημαντικά και στην πρόοδο της Κύπρου και της οικονομίας. Και πιθανότατα θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα κίνητρο και για τους Τουρκοκύπριους ακόμα και για την Τουρκία στο να συνειδητοποιήσουν πόσο θα πρέπει να συμβάλουν με θετικές ενέργειες στη συντομότερη λύση του Κυπριακού.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα ως κίνητρο για την Τουρκία, πέραν των Τ/κ που σίγουρα θα έχουν ένα μερίδιο από τις εισροές από την εκμετάλλευση. Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ο πλησιέστερος προκειμένου να διοχετεύεται το αέριο από την Κύπρο προς την Ευρώπη. Σήμερα φαίνεται να είναι ασύμφορος. Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού που θα ξεπερνούσε τα υφιστάμενα προβλήματα, πιθανόν να οδηγούσε όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αλλά την ίδια ώρα θα ήταν και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας ακόμα γιατί με μια λύση του Κυπριακού και με την κατ’ ευχήν ύπαρξη ικανοποιητικών ποσοτήτων αερίου, θα απαλλάττετο από την αιμοδότηση του παράνομου μορφώματος το οποίο συντηρεί.»[1]
Αν και προεκλογικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με αυτές του τις δηλώσεις[2], μετεκλογικά, όπως βλέπουμε, συνεχίζει ακριβώς αυτή την πολιτική. Αν και ο περί Nabucco προγραμματισμός έχει αλλάξει λόγω του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP)[3], ο οποίος επίσης περνά από την Τουρκία, οι μεθοδεύσεις γύρω από το ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου μέσω της χώρας που κατέχει παράνομα κυπριακά εδάφη όχι μόνο δεν έχουν πάψει, αλλά έχουν κλιμακωθεί και φαίνεται πως μεγάλη μερίδα του παρηκμασμένου νεοκυπριακού πολιτικού συστήματος έχει γαντζωθεί στην εφιαλτική αυτή πρόταση.

Την σκυτάλη παίρνει ο νυν πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, o οποίος στο  πλαίσιο εκδήλωσης του ΚΕΒΕ και ΟΠΕΚ για θέματα οικονομίας που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου  2013, εξέφρασε, με παρρησία μάλιστα, την πεποίθηση ότι «δεν πρέπει να αποκλείσουμε σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τη διασύνδεση διά υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου και Τουρκίας»[4]! Μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι θα είναι διπλό το κέρδος για την Κύπρο γιατί εμείς μπορούμε να πωλούμε πιο φτηνό φυσικό αέριο με μεγαλύτερο κέρδος  και η Τουρκία να έχει φτηνό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που είπε παρόμοια πράγματα ο κ. Νεοφύτου. Η θέση αυτή συμπληρώνει ουσιαστικά προηγούμενες τοποθετήσεις του που χρονολογούνται από τον Αύγουστο ήδη του 2010 όπου ομιλούσε περί «παραχώρησης δωρεάν φυσικού αερίου στους Τουρκοκύπριους, για όλες τις ανάγκες τους»[5]!
Βεβαίως, δεν είναι μόνο η νεοφιλελεύθερη Δεξιά που αδημονεί να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία με μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να περάσει αγωγό φυσικού αερίου στην Τουρκία. Το ίδιο ζητά και η «μαρξιστική» Αριστερά.
Παρών στην ίδια εκδήλωση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος βέβαια δεν προέβαλε αντίθεση στα όσα λέχθηκαν. Δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά αφού και προεκλογικά το ΑΚΕΛ, δια στόματος του υποψήφιου προέδρου που υποστήριξε, Σταύρου Μαλά (προερχόμενου από τους ΕΔΗ, ας μην ξεχνάμε αυτή την λεπτομέρεια, έχει την σημασία της όπως θα δούμε πιο κάτω), υποστήριζε την κατασκευή «σωλήνα» από την Κύπρο προς την Τουρκία. Σε μια βαθυστόχαστη ανάλυση ο Σταύρος Μαλάς, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού τον Ιανουάριο του 2013 είχε πολύ γλαφυρά πει:
«…να μεταφράσεις αυτές τις συμμαχίες σε ειδικό πολιτικό βάρος το οποίο θα πιέσει και την Τουρκία, ή καλλύττερα θα της ανοίξει και την όρεξή της, διότι υπάρχει τζιαι η πίεση… είναι τζιαι το καρρόττο τζιαι το μαστίγιο όπως λέμε. […] Άρα, για να έχει ρόλο εις την περιοχή, τον οποίο προσπαθεί να διεκδικήσει με την ανάμιξη στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να εμπλακεί σε τούντο το παιχνίδι που λέγετε ενέργεια. Και αν δεν εμπλακεί με το πετρέλαιο άλλων θα πρέπει να εμπλακεί είτε με το πετρέλαιο, είτε το δικό της, είτε με το γκάζι το δικό μας. Μας! Και δεν εν’ τυχαία που προσπαθεί να πείσει συγκεκριμένους διπλωμάτες να μας πείσουν να κάμουμε το LNG Πλας στην Τουρκία τζιαι τέθκοια πράματα. Άρα η Τουρκία άρχισε τζιαι σκέφτεται το Πλαν Μπι.
Συνεπώς δεν θα πρέπει και εμείς να κτίσουμε μια κουρτίνα μπροστά μας, ολοκόκκινη, που να λέμε, εφόσον βρούμε ένα σωστό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού που έχω πει, ισχυρή ομοσπονδία, να μην μπορεί να σπάσει και τα λοιπά, διασφάλιση της ακεραιότητας της ΚΔ, επανένωσης και όλα τα γνωστά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ορθώσουμε μια κόκκινη κουρτίνα μπροστά μας όταν ακούσουμε ότι και η Τουρκία για παράδειγμα μπορεί να ενδιαφερθεί, μαζί μας, ή με κάποιους άλλους, εις την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εννοώ μετά την λύση του Κυπριακού. Διότι αν τους εμπλέξουμε τζιαι τούτους μέσα τζιαι περάσει μια σωλήνα τζιαι πάει, για παράδειγμα, μέσω Τουρκίας προς βορρά εν τζιαι χάννουμε τζιαι τίποτε, φτάνει τα δικά μας συμφέροντα ναν εξασφαλισμένα διότι ακούγεται και η άποψη να βάλουμε μια σωλήνα να πάει στην Κρήτη τζιαι που την Κρήτη να πάει πάραπανω, αλλά οι τεχνικοί λεν μας εν γίνεται! Όι δεν γίνεται!»[6]
Ο Σταύρος Μαλάς επανέλαβε τα ίδια και στην τηλεμαχία της 28ης Ιανουαρίου 2013[7]. Καμία έκπληξη, αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τους Ενωμένους Δημοκράτες, το «μαγαζάκι» της Νέας Παγκόσμιας Τάξης στην Κύπρο, το κόμμα-απόκομμα που πάντα καταφέρνει να θέτει την πολιτική ατζέντα για να ακολουθούν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, και πίσω απ’ αυτούς να τρέχουν με τις κουτάλες οι διάφορες κατά καιρούς πρόθυμες κεντρώες προσωπικότητες.
Αφού θυμηθήκαμε τους ΕΔΗ, στις πρώτες θέσεις της προαναφερθείσας εκδήλωσης του ΚΕΒΕ φιγούραραν πολλές άλλες εκλεκτές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Η νυν Πρόεδρος των ΕΔΗ και πρώην Υπουργός Εμπορίου του Δημήτρη Χριστόφια, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, έθεσε πρώτη στην ατζέντα την πιθανότητα διοχέτευσης του φυσικού μας αερίου μέσω Τουρκίας (σε μια σειρά τριών μελετών υπό την αιγίδα του PRIO, μια εκ των οποίων συγχρηματοδοτήθηκε από την βρετανική Υπάτη Αρμοστεία)[8], ρυμουλκώντας το υπόλοιπο πρόθυμο πολιτικό σύστημα μαζί της.
«Σύμφωνα με τα συγγράμματα της αρμόδιας για την Ενέργεια υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ευοίωνο οικονομικό μέλλον της Κύπρου μετά τη λύση, βασίζεται σημαντικά σε αγωγούς φυσικού αερίου που θα ενώνουν Αίγυπτο – Κύπρο – Τουρκία και στη μετατροπή της βόρειας ακτογραμμής της Κύπρου σε ένα μεγάλο τερματικό υγρών καυσίμων ως προέκταση του αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν της Τουρκίας.
Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, ως αρμόδια και για τον τουρισμό υπουργός, προτείνει ως πρωτοποριακή λύση, την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει οδικώς την Κύπρο με την Τουρκία, για να έρχονται τα Σαββατοκύριακα δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες.»[9]
Συνεπώς, κανείς δεν περίμενε τον Γιώργο Βασιλείου να αντιδράσει στην περί αγωγού προς Τουρκία δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου στην εκδήλωση του ΚΕΒΕ. Εξάλλου, ο Γιώργος Βασιλείου, που τυγχάνει στέλεχος της νεοταξικής Τριμερούς Επιτροπής[10], είναι ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών. Τον Μάιο του 2004, λίγες βδομάδες αφού απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν το οποίο υποστήριξε με ανείπωτο φανατισμό, η αθηναϊκή εφημερίδα «Έθνος» προέβη σε ένα περίεργο αλλά ενδιαφέρον δημοσίευμα:
«Το “Έθνος” δημοσιεύει πληροφορίες οι οποίες φέρουν τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρώην ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ να αναπτύσσουν μεταξύ τους επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες, κατά τους ισχυρισμούς της εφημερίδας συνδέονται με το σχέδιο Ανάν και ειδικότερα με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο Ανάν.
Η εφημερίδα αναπτύσσει σενάριο που σχετίζεται με τους διπλούς αγωγούς πετρελαίου Μπακού-Τσεϊχάν, οι οποίοι θα περάσουν, κατά το δημοσίευμα, και από την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Oι αγωγοί θα καταλήγουν από τον Kαύκασο και το Iράκ στη Mεσόγειο Θάλασσα. Στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι πρόνοιες του πρόσθετου πρωτοκόλλου για τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, που αφορά στο καθεστώς των βρετανικών Βάσεων. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις πρόνοιες του σχεδίου Aνάν, που προβλέπουν χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη για τις βρετανικές βάσεις, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι οι βάσεις εξαιρούνται του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναφέρεται στην επαχθή πρόνοια για “απαγόρευση προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο για τις διαφορές που προκύπτουν σε σχέση με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, που επιβάλλεται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Το “Έθνος” μιλά για οικονομικές σχέσεις που αφορούν πολλά εκατομμύρια λίρες και αναπτύχθηκαν το 1998, την περίοδο, δηλαδή, που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε. και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Επίσης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες εταιρείες και σε αγοραπωλησίες έναντι πολλών εκατομμυρίων. […]
Η αθηναϊκή εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, στις 17 Ιουνίου 2003, σύμφωνα με την οποία, “οι κ. Βασιλείου και Χάνεϊ είναι οικονομικοί συνεταίροι και τίποτε άλλο”, κάτι που οι δύο διαπραγματευτές, κατά το “Έθνος” δεν σχολίασαν.»[11]
Στις 16 Νοεμβρίου 2013, οι Ενωμένοι Δημοκράτες διοργάνωσαν σεμινάριο στην Νεκρή Ζώνη με τίτλο «Energy: An Opportunity of Make or Breakin the Eastern Mediterranean» με ομιλητές τον Βρετανό Ευρωβουλευτή και ηγέτη των Φιλελευθέρων Sir Graham Watson, την Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο John Koenig, τον Τούρκο ακαδημαϊκό Hayriye Kahveci, τον διευθυντή Τουρκικών και Κυπριακών υποθέσεων του περίφημου International Crisis Group Hugh Pope και την Ισραηλινή Naomi Blumenthal, ΓΓ του Israeli Liberal Group και εκπροσώπου της Liberal International[12].
Δυστυχώς παρόμοια δήλωση έχει κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’:
«Το όλο θέμα έχει δύο σκέλη: εάν εθνικά συμφέρει στην πατρίδα και στον λαό μας να περάσει από την Τουρκία, να περάσει. Και εάν συμφέρει οικονομικά να περάσει από την Τουρκία, να περάσει». «Εμείς», συνέχισε, «θέλουμε τις καλές σχέσεις με όλα τα έθνη και με τους Τούρκους, και είμεθα πάντοτε ανοικτοί ό,τι συμφέρει στον κυπριακό λαό, και Ελληνες και Τούρκους και στις άλλες μειονότητες, δεν έχουμε λόγους εμείς να εναντιωνόμεθα. Αυτή είναι η άποψη της Εκκλησίας, και πιστεύει ότι αυτή πρέπει να είναι και η άποψη όλου του λαού μας» […] «Θα δούμε το συμφέρον από πάσης απόψεως και όχι να εχθρευόμεθα τους άλλους. Καλύτερα να τους αγαπούμε παρά να τους εχθρευόμεθα». Σε παρατήρηση ότι μια τέτοια ενέργεια θα καταστήσει την Κύπρο «αιχμάλωτη» της Τουρκίας, η οποία θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τον αγωγό κατά το δοκούν, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, «γι’ αυτό είπα αν συμφέρει εθνικά. Αν μας συμφέρει εθνικά, να το κάνουμε, αν δεν μας συμφέρει, να μην το κάνουμε».[13]
Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατό κάποιοι ακόμα να ακολουθούν πολιτική Πραξούλας-Βασιλείου στο Κυπριακό και να οραματίζονται τέτοιες εθνικά καταστροφικές λύσεις επιδιώκοντας να αγκιστρωθούν μόνιμα και δια μέσω αγωγού στο άρμα της ισλαμικής, κατοχικής Τουρκίας.  Όταν η Τουρκία του AKP δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο, πρώτα με το  φιάσκο του Μαβί Μαρμαρά, έπειτα στο Συριακό, στην συνέχεια με το Κουρδικό, ακολουθεί σε διπλωματικό επίπεδο η απομόνωση από την Αίγυπτο και η έξωση του Τούρκου πρέσβη από την χώρα αυτή[14] και τέλος σε οικονομικό επίπεδο δέχεται το άδειασμα από τηv Merrill Lynch αναφορικά με το κινέζικο αντιπυραυλικό σύστημα[15], είναι άξιον απορίας γιατί εμείς  σε ενεργειακό επίπεδο συνεχίζουμε  να στηρίζουμε τον ίδιο τον κατακτητή της πατρίδας μας. Και όλα αυτά παρά το ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να μας προσβάλει αρνούμενος προκλητικά μέχρι σήμερα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας[16], ενώ ο Υπουργός του μας αποκαλεί «μουλάρια»[17]. Είναι φανερό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που εγείρουν πολλές απορίες για τις πράξεις και τις προθέσεις της πολιτικής μας ελίτ.
Η ανάγκη του Ισραήλ για ενεργειακή αυτονομία και διοχέτευση του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη όπως και οι αυξημένες ευαισθησίες του στα θέματα της εθνικής του ασφάλειας είναι μια ευκαιρία που ο Ελληνισμός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Δεν ενημερώθηκε άραγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για τους  στρατηγικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ επί του θέματος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του εκεί[18] ή άλλαξε κάτι για το οποίο οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό; Να πιστέψουμε πως συναινεί και το Ισραήλ για αγωγό φυσικού αερίου από Κύπρο προς Τουρκία;
Στρατηγικοί αναλυτές  από τον ελληνικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό, δημοσιογράφοι αλλά και επιστήμονες όπως ο εκλιπόντας Μιχάλης Οικονομίδης, έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένως ενάντια στο σενάριο κατασκευής αγωγού τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ προς την Τουρκία[19]. Από την άλλη, ο κ. Νεοφύτου και οι λοιποί υπέρμαχοι της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Κύπρου-Τουρκίας,  αγνοώντας παντελώς αυτές τις απόψεις και έχοντας  ως μοναδικό γνώμονα οικονομικά κριτήρια και άμεσα έσοδα, επιδιώκουν και μεθοδεύουν με κάθε τρόπο μια «λύση-εξπρές» παραδίδοντας την Κύπρο ολοκληρωτικά στην αγκαλιά της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εκδήλωση έγινε υπό την εποπτεία του ΚΕΒΕ το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε, σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και το UNDP, ένα άκρως αντιεπιστημονικό προπαγανδιστικό βίντεο γεμάτο με γελοίους ευσεβοποθισμούς το οποίο εδράζεται στην κουραστική«φιλοσοφία λύσης» του κυπριακού με οικονομικούς αυτοματισμούς και ύποπτους πειραματισμούς[20]Είναι εδώ ακριβώς, στον οικονομικό ντετερμινισμό, που τα βρίσκουν μαρξιστές και νεοφιλελεύθεροι και συμφωνούν σε λύση ολοκληρωτικής πολιτικο-οικονομικο-στρατηγικής υποταγής στην Τουρκία.
Τέτοιου είδους τοποθετήσεις εκ μέρους πολιτικών, είναι εντελώς εκτός πλαισίου πραγματικότητας και εκτός από την αμάθειά τους αποκαλύπτουν μια παντελή έλλειψη μακροχρόνιου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκτός και αν όλα αυτά γίνονται συνειδητά και οι νεοκυπριακές πολιτικές ελίτ έχουν αποφασίσει να διασώσουν τα κεκτημένα τους αγκιστρωμένοι στο άρμα του Τούρκου κατακτητή.
Αυτό το κείμενο σκοπό έχει να καταγράψει αυτές τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις, να τις θέσει ενώπιον του κοινού αλλά και της Ιστορίας, αλλά και να κάνει ξεκάθαρο προς κάθε ενδιαφερόμενο πως μεγάλη μερίδα του Κυπριακού Ελληνισμού έχει μάτια και αυτιά και βλέπει και ακούει και ξέρει πως όλα αυτά που φοβόταν εδώ και δεκαετίες, με την «Νέα Εποχή», έρχονται να γίνουν πραγματικότητα και αυτή την εξέλιξη δεν πρόκειται να την δεχτεί.
Σήμερα λοιπόν που ο Αχμέτ Νταβούτογλου πατά τα κατεχόμενα χώματά μας, ας γίνει ξεκάθαρο ότι  δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε δημογραφική αλλοίωση στην Κύπρο, ούτε πολιτιστικό αφελληνισμό, ούτε πολιτικό ανθελληνισμό, ούτε βέβαια ενεργειακή, οικονομική και στρατηγική υποδούλωση στην Τουρκία ή/και άλλες δυνάμεις. Διότι άλλο η συνεργασία, άλλο η συμμαχία και άλλο η υποδούλωση. 

[1] Φιλελεύθερος (18/09/2011) «Η οικονομία θα έχει χειρότερη τύχη από το Μαρί», συνέντευξη Νίκου Αναστασιάδη στον Ανδρέα Πιμπίσιη, σ. 4, http://www.efylakas.com/archives/15830.
[2] Ελεύθερη Κύπρος (30/01/2013) «Αναστασιάδης: Στους Τούρκους μέσω Nabucco το αέριό μας», απόσπασμα από την τηλεμαχία της 28ης Ιανουαρίου 2013, http://www.youtube.com/watch?v=2F1HurM465Q.
[3] Καθημερινή (26/06/2013) «Επελέγη ο ΤAP για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου»,http://www.efylakas.com/archives/17223. RFE/RL (27/06/2013) «Nabucco Pipeline Suffers Setback As Rival Expected To Get Azeri Gas», http://www.rferl.org/content/nabucco-gas-pipeline-rivals-future-in-doubt/25030223.html. Hürriyet (02/07/2013) «TAP ‘outguns’ Nabucco on almost all criteria»,http://www.hurriyetdailynews.com/tap-outguns-nabucco-on-almost-all-criteria.aspx?pageID=238&nid=49917.
[4] Φιλελεύθερος (05/12/2013) «Να σταματήσει η σε καθημερινή βάση αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Την κρίση “να την μετατρέψουμε ως ευκαιρία”, δηλώνει ο Αβ. Νεοφύτου», http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/174790/tin-krisi-na-tin-metatrepsoume-os-efkairia-dilonei-o-avneofytou.
[5] Εμπροσθοφύλακας (14/02/2013) «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποσχέθηκε δωρεάν φυσικό αέριο στους Τουρκοκύπριους!», http://www.efylakas.com/archives/16070.
[6] Ελεύθερη Κύπρος (29/01/2013) «Σταύρος Μαλάς: Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας!»,http://www.youtube.com/watch?v=B_Dt4QyeCtQ.
[7] Ελεύθερη Κύπρος (31/01/2013) «Και ο Στ. Μαλάς δίνει το φυσικό αέριο στους Τούρκους»,http://www.youtube.com/watch?v=HOJ2W87J4E8.
[8] Εμπροσθοφύλακας (15/01/2013) «Ο Αναστασιάδης μιλά ως Πραξούλα: Φυσικό αέριο μέσω τουρκικών αγωγών», http://www.efylakas.com/archives/15830. Εμπροσθοφύλακας (27/10/2011) «“Οι οραματισμοί” της Πραξούλας για ενεργειακή συμμαχία Κύπρου-Τουρκίας», http://www.efylakas.com/archives/10428.
[9] Φιλελεύθερος (26/10/2011) «Μέσω Τουρκίας βλέπει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου η Πραξούλα»,http://www.efylakas.com/archives/10428.
[10] Νοητική Αντίστασις (31/01/2003) «Γιώργος Βασιλείου: Ένας Κύπριος μέλος της Τριμερούς Επιτροπής», Λάμπρος Καούλλας, http://www.noitikiantistasis.com/vasilioy.html.
[11] Σημερινή (10/05/2004) «Πόλεμος Έθνους – Βασιλείου», Κορνήλιος Χατζηκώστας.
[12] Liberal-International.org (21/11/2013) « Top liberals host energy diplomacy summit in Eastern Mediterranean », http://www.liberal-international.org/site/Top_liberals_host_energy_diplomacy_summit_in_Eastern_Mediterranean.html.
[13] Εμπροσθοφύλακας (30/01/2013) «Λάθος σας Μακαριώτατε», Μάριος Πούλλαδος & Λάμπρος Καούλλας, http://www.efylakas.com/archives/15957.
[14] Το Βήμα (23/11/2013) «Κρίση στις σχέσεις Αίγυπτου – Τουρκίας με αμοιβαίες απελάσεις πρεσβευτών» http://www.tovima.gr/world/article/?aid=542104.
[15] NStylianou.com (05/12/2013) «Η Merrill Lynch αρνείται τη συνεργασία με την τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN», Νικόλας Στυλιανού, http://nstylianou.com/?p=523.
[16] Καθημερινή (12/11/2013) «Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κράτος της Κύπρου» – Απάντηση του ΥΠΕΞ»,http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/11/2013_527397.
[17] Σημερινή (06/12/2013) «Τους γύρισαν την πλάτη», Γιάννος Χαραλαμπίδης,http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/584611.
[18] Φιλελεύθερος (14/11/2013) «Από 18 μέχρι 21 Νοεμβρίου: Στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη από βδομάδας ο Αβέρωφ Νεοφύτου», http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/171481/sto-israil-gia-episimi-episkepsi-apo-vdomadas-o-averof-neofytou. Φιλελεύθερος (17/11/2013) «Η επιστροφή Λίμπερμαν και η Λευκωσία», Κ. Βεν., http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-paraskinio/40/171830/i-epistrofi-limperman-kai-i-lefkosia.
[19] Ομιλία του Μιχάλη Οικονομίδη στην παρουσίαση που έκανε ο Νίκος Λυγερός του βιβλίου των Μιχάλη Οικονομίδη, Παναγιώτη ∆αλαμαρίνη, Φιλ Ρέυ και Λέοναρντ Καλφαγιάν , «Το Ενεργειακό Μέλλον και το Περιβάλλον», Μέρος Β΄, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, ώρα 18:30, αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Αθήνα, http://www.youtube.com/watch?v=20gOPdgHCUw.
[20] Το βίντεο του ΚΕΒΕ (10/10/2013): http://www.youtube.com/watch?v=gU_84pXg5Os. Απαντήσεις στην προπαγάνδα του ΚΕΒΕ: Mignatiou (05/12/2013) «To ΚΕΒΕ προβάλλει χιμαιρικά οικονομικά δήθεν οφέλη από τη λύση του Κυπριακού», Δρ. Άρης Πετάσης, http://mignatiou.com/2013/12/to-%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC/. Offsite (13/12/2013) «Η “λύση” μέσα από ένα φιλμάκι…», Δρ. Κώστας Μαυρίδης,http://offsite.com.cy/lisi-mesa-apo-ena-filmaki/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: