Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σύνοδος και στο βάθος επιλεκτική χρεοκοπία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να μην έχει πλέον αντιρρήσεις για την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν και έσπευσε να προσθέσει πως θα έπρεπε να αποφευχθεί. Σε κοινή πρόταση φαίνεται να έχουν καταλήξει Γερμανία και Γαλλία, από την οποία όμως κατά τα φαινόμενα απουσιάζει το ακανθώδες για τις τράπεζες θέμα της επιβολής «φόρου Τόμπιν» στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Στις 2 το μεσημέρι ξεκινάει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά από την πολύωρη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιάν Κις Ντε Γέγκερ, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, κάτι που επιτρέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με δηλώσεις του στην βουλή, εξετάζεται ακόμη ένα ευρύ φάσμα επιλογών όπως η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία, με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. "Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό" συμπλήρωσε.
Τις δηλώσεις του Γιάν Κις Ντε Γέγκερ, επιβεβαιώνουν και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και τραπεζικές πηγές θεωρούν πιθανή την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας αν για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτούσε την επαναγορά του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχόταν την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Εκτός από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης το «παρών» θα δώσουν στις σημερινές συνομιλίες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank και λοιποί επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Λίγο πριν τη σύνοδο, ο Γιωργος Παπανδρέου ενημερώθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη γαλλογερμανική συμφωνία και στη συνέχεια ακολούθησε τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ, για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, στο «τραπέζι» έπεσε και η φορολόγηση των τραπεζών. Μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση πηγές της Ε.Ε., τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν θα περιληφθεί στο δεύτερο ελληνικό «πακέτο». Παράλληλα, στο άκουσμα ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι τράπεζες έχουν ήδη απειλήσει με αγωγές.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του Eurogroup,. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτίμησε ότι είναι μάλλον απίθανο να επιβληθεί φορολογία στις τράπεζες. Όπως δήλωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, δεν αποκλείεται μια στάση πληρωμών της Ελλάδας αλλά τόνισε ότι "πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί".
 
Πηγή : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: