Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ένταση στο Κόσοβο .Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε η Σερβία

Ένταση στο Κόσοβο: Ομάδα οπλισμένων , επιτέθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα και πυρπόλησε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο και εν συνεχεία, άνοιξε πυρ κατά στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).
«Η κατάσταση χειροτέρευσε στον μεθοριακό σταθμό ελέγχου Γιάρινιε και επιβεβαιώθηκε ότι διαπράχθηκε ενέργεια εμπρησμού κατά της θέσης αυτής. Υπήρξαν επίσης επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς που ερρίφθησαν στο προσωπικό της KFOR που βρίσκεται εκεί κοντά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.
Στην ανακοίνωσή της η KFOR δεν αναφέρει τραυματισμούς και δεν διευκρινίζει αν οι άνδρες της δύναμης αυτής ανταπέδωσαν τα πυρά. Ωστόσο διευκρινίζει ότι εστάλησαν ενισχύσεις στα σύνορα.

Σέρβος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε δεκάδες άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα, οπλισμένους με μοχλούς, ρόπαλα και τσεκούρια, κοκτέιλ Μολότοφ και φωτοβολίδες να πυρπολούν το μεθοριακό σταθμό.
Αξιωματικοί των τελωνείων και της αστυνομίας κατάφεραν να διαφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR μετά την πυρπόληση του μεθοριακού σταθμού στον οποίο βρίσκονταν και την καταδίωξή τους από τους οπλισμένους Σέρβους.

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της έντασης των τελευταίων 24ωρων στο βόρειο Κόσοβο, ζήτησε η Σερβία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σερβία κατέθεσε σχετικό αίτημα πριν από ένα 24ωρο και αναμένει την απάντηση της Γερμανίας, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την τρέχουσα περίοδο.
Αποχώρησαν από το βορρά οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου, που φέρουν την επωνυμία ROSU (Regional Operational Support Unit), σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας του Κοσόβου Μπραχίμ Σαντρίου.
Οι ειδικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν το έργο τους, που ήταν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα στους τελωνειακούς υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Ο κ. Σαντρίου είπε ακόμη πως τελωνειακοί και μέλη της συνοριακής αστυνομίας βρίσκονται στις συνοριακές διαβάσεις (στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία) και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι ειρηνική.

Πηγή : www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: