Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο προκλητικός Ερντογάν κάνει «άνω - κάτω» το Κυπριακό!έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «ντρέπεται που κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο στον ΟΗΕ»

Τη σφοδρότατη ενόχληση της Αθήνας και της Λευκωσίας έχουν προκαλέσει οι απαράδεκτες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί «παράνομη» επίσκεψη στα Κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έφθασε στο ψευδοκράτος με συνοδεία 2.000 αστυνομικών. Το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας μοιάζει με αστυνομοκρατούμενη περιοχή - ακόμη και ακροβολιστές έχουν αναπτυχθεί σε στέγες σπιτιών και σε μιναρέδες για την προστασία του κ. Ερντογάν αλλά για την αποτροπή διαδηλώσεων από τουρκοκυπριακά σωματεία.
Το κλίμα είναι τεταμένο στην Κύπρο και για αυτό φρόντισαν και οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Σε μία άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της Λευκωσίας, αλλά και πηγαίας αλαζονείας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στον Βορρά υπάρχει ένα τουρκικό κράτος κσι τον Νότο εκείνοι». Η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες , ο κ. Ερντογάν σχεδιάζει την Τετάρτη να επισκεφθεί με ελικόπτερο την πόλη - φάντασμα των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της κυπριακής κυβέρνησης. Η πόλη αυτή εγκαταλείφθηκε με τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα, τον Αύγουστο του 1974.Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό μέχρι να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα παγώσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή της Μόρφου ή εδαφικών παραχωρήσεων στο Ριζοκάρπασο, ενώ τόνισε ότι η Αγκυρα ντρέπεται ακόμη και που κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους Κυπρίους στον ΟΗΕ.
Τί δήλωσε λοιπόν ο κ. Ερντογάν; «Κατά την προεδρία της "Νότιας Κύπρου" στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ. Θα δούμε αν θα τελειώσει αυτή η ιστορία του 2012. Εάν δεν τελειώσει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουμε την ΕΕ ως συνομιλητή στο Κυπριακό. Η ΕΕ επιχειρεί να μεταφέρει το θέμα στο δικό της έδαφος. Εμείς όμως λέμε ότι αυτό θα γίνει στο έδαφος του ΟΗΕ και αυτό ενοχλεί την ΕΕ».
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται εδαφικές παραχωρήσεις. «Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων» είπε. «Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο" τόνισε και αναφέρθηκε σε «αναγνώριση» του ψευδοκράτους. Υποστήριξε ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή, αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;» αναρωτήθηκε. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Αγκυρα εργάζεται προσεκτικά στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης με σκοπό να υπάρχουν αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους αν δεν λυθεί το Κυπριακό.
Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός και στα θέματα της αποχώρησης του στρατού κατοχής, της επιστροφής εδαφών και του ανοίγματος των λιμανιών.
«Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι, δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου» δήλωσε.
Αρνητικός υπήρξε και στο θέμα της Μόρφου. «Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν».
Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση για ταυτόχρονη λειτουργία του απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων: «Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει, αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ».
Στη δήλωση - απάντησή του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης επετέθη στον κ. Ερντογάν λέγοντας ότι τορπιλίζει εν τη γενέσει της μία διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου να προετοιμάσουν τις κοινότητες τους για τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αντί για αυτό, λίγο πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο τούρκος Πρωθυπουργός "απειλεί" με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με σχέδια "Β" επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη Κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου. Οι δηλώσεις αυτές», καταλήγει ο κ. Λαμπρινίδης, «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες ότι ο κ. Ερντογάν τορπιλίζει τις όποιες ελπίδες για συναίνεση στην Κύπρο. Και επέμεναν πως ό,τι και να κάνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, η Λευκωσία θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ το 2012. Προσέθεταν δε ότι η Αγκυρα επειδιώκει να φορτώσεις στους Ευρωπαίους και στο Κυπριακό τη δική της αποτυχία να ανοίξουν ακόμη και όσα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι διαθέσιμα.

Πηγή : http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: