Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Είναι σημαντικό σε ένα υπουργείο Εξωτερικών να εξασφαλίζεται η συνέχεια όταν αλλάζουν υπουργοί, και κυβερνήσεις ακόμη. Η συνέχεια όμως αφορά τους θεσμούς του υπουργείου και όχι τα πρόσωπα.
Το να παραμένουν τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις διαρκώς δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια, αλλά θυμίζει περισσότερο εγκαθίδρυση «κλίκας», η οποία διαφεντεύει όχι μόνο την εξωτερική πολιτική αλλά και τα υπηρεσιακά και τα οικονομικά του υπουργείου. — Το πιο κλασικό δείγμα αυταρχισμού και γραφειοκρατίας είναι όταν κάποια ανώτερα στελέχη ταυτίζουν τον εαυτό τους και την παρουσία τους με τη θέση και τον θεσμό που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν, την τελευταία σχεδόν οκταετία, υπάρχει εναλλαγή των ίδιων προσώπων σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις. Αυτό σίγουρα δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια στο ΥΠΕΞ.— Οι ενέργειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, για τον αποκλεισμό του «Στόλου της Γάζας» κινήθηκαν στα όρια της νομιμότητας. Πολιτικά όμως αποδεικνύονται μάλλον ορθές, καθώς με σχετικά μικρό κόστος απέτρεψαν τα χειρότερα. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία κατόπιν εγκαλείται γιατί δεν πήρε μέτρα ώστε να μην κινδυνέψουν έλληνες και ξένοι πολίτες...— Πάντως με την υπόθεση του Στολίσκου στρώθηκε ο δρόμος για μια επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Ισραήλ, που ξεκινά σήμερα. Τουρισμός και ενέργεια στην κορυφή της ατζέντας, εξ ου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι κ. Γερουλάνος και Μωραΐτης.— Η συνεργασία με το Ισραήλ στα αμυντικά ακολουθεί τη δική της δυναμική πορεία, καθώς μετά τις κοινές ασκήσεις αναμένεται να υπάρξουν και συνεργασίες σε εξοπλιστικά.• Στο Ισραήλ πάμε καλά, αυτό όμως δεν συμβαίνει με τη Μόσχα. Η ματαίωση της επίσκεψης του κ. Λαμπρινίδη στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν το κερασάκι στην τούρτα του σταδιακού παγώματος των ελληνορωσικών σχέσεων.— Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αντιμετωπιζόταν πάντοτε επιφυλακτικά από το Κρεμλίνο, πόσω μάλλον τώρα που η οικονομική κατάσταση της χώρας την έχει οδηγήσει πλήρως στην αγκαλιά της Γερμανίας και των ΗΠΑ.Τα ενεργειακά έχουν παγώσει, μια και οι Αμερικανοί παγίως αντιτίθενται στην περαιτέρω «ενεργειακή εξάρτηση» από τη Ρωσία, για τα εξοπλιστικά δεν υπάρχουν χρήματα και όσα υπάρχουν θα πάνε μάλλον προς τις γαλλογερμανικές βιομηχανίες, στον τουρισμό η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βοηθήσει για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους...
— Ακόμη και στο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης, εντύπωση προκαλεί και στους Ρώσους ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αναζήτησε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, και μια τέτοια θα μπορούσε να ήταν και η Ρωσία.— Και να μην ξεχάσουμε και κάτι ακόμη: την προβληματική θέση της χώρας μας σε σχέση με την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, την ώρα που το αμερικανικό πλοίο «Μοντερέι», που εντάσσεται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης της «ασπίδας», κινείται εδώ και μερικούς μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο…— Με την Αλβανία κάθε άλλο παρά έχουμε ξεμπερδέψει. Αυτή η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας Κρέσνικ Σπαχίου, μαζί με τις οργανώσεις «Τσάμηδων», σέρνουν την αλβανική εξωτερική πολιτική σε ακραίο εθνικισμό, εμπλουτισμένο με ισχυρή δόση ανθελληνισμού.— Ο κ. Σπαχίου, ο οποίος βεβαίως ως θεσμικός παράγων της Δικαιοσύνης της Αλβανίας είναι ιδιαίτερα ισχυρός, ξεκινά τώρα καμπάνια για να δοθεί αλβανικό διαβατήριο σε όλους τους αλβανούς πολίτες που ζουν εκτός Αλβανίας. Να πάρουν αλβανικό διαβατήριο χωρίς προϋποθέσεις οι Αλβανοί σε «Κόσοβο, Σκόπια, Πρέσεβο, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και στη διασπορά» είναι το αίτημα της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας». Ο τίτλος της εκστρατείας πάντως είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων, καθώς είναι «Ένα έθνος, ένα διαβατήριο»…
— Στα Τίρανα όμως κινείται και το «Ινστιτούτο Μελετών για την Τσαμουριά», που διοργάνωσε συνέδριο για να αναζητηθούν νομικοί τρόποι «αποκατάστασης» των Τσάμηδων. Αν καταλάβαμε καλά, οι πρώτες κινήσεις είναι να πιεστεί η αλβανική κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της (όχι μόνο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς) και το δεύτερο σκέλος είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη διεκδίκηση περιουσιών… Πριν απ' όλα αυτά όμως συμφώνησαν ότι θα πρέπει να «συγκεντρωθούν στοιχεία και να προβληθούν διεθνώς, που θα στοιχειοθετούν τη… “γενοκτονία των Τσάμηδων”».
— Με δεδομένο ότι υπάρχει πρόθυμη βοήθεια σε επίπεδο «τεχνογνωσίας» (και από την Τουρκία), ας ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε σε αυτήν την επικοινωνιακή επίθεση που στήνεται...— Πέρασε φυσικά απαρατήρητο το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου αποφασίστηκε η διαγραφή του κόμματος SNSD των Σέρβων της Βοσνίας, του όποιου ηγείται ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μ. Ντόντικ, με την κατηγορία του «εξτρεμισμού».• Δεν θα κρίνουμε εάν είναι ή όχι εθνικιστής ο κ. Ντόντικ, καθώς η λέξη χάνει το νόημά της στη Βοσνία. Η απορία μας είναι εάν είναι ο κ. Ντόντικ που ενόχλησε τη Σοσιαλιστική Διεθνή, στην οποία συμμετέχουν το κόμμα CHP της Τουρκίας (εθνικιστικό και κεμαλικό) και όχι οι διάφοροι τύποι της Λατινικής Αμερικής και της Β. Αφρικής, οι οποίοι όχι μόνο σοσιαλιστές δεν ήταν, αλλά μάλλον για εθνικιστές δικτάτορες έμοιαζαν. Η διαφορά είναι ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας ποτέ δεν ήταν αρεστοί σε Αμερικανούς και Γερμανούς…— Συνέρχεται αύριο το Υπηρεσιακό με συμπληρωματικές τοποθετήσεις, εκ των οποίων μαθαίνουμε ότι θα περιλαμβάνεται και η Κωνσταντινούπολη, όπου οι πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο κ. Μαθιουδάκης στη θέση του Β. Μπορνόβα.— Όσο για το Ανώτατο Υπηρεσιακό, μάλλον πάει για φθινόπωρο και βάλε, μια και ο κ. Λαμπρινίδης θέλει να έχει πλήρη γνώση του τι γίνεται στο μαγαζί που ανέλαβε. Κερδισμένοι όσοι είναι δεδομένο ότι επιστρέφουν σε Αθήνα και έτσι έχουν πάρει άτυπη παράταση. Ένας λόγος ακόμη που επιβάλλει τις συνεχείς αναβολές είναι και η δραματική κατάσταση των οικονομικών του υπουργείου, καθώς δεν περισσεύει ούτε ευρώ για μετακινήσεις και έξοδα πρώτης εγκατάστασης.— Η οικονομική κατάσταση και η αβεβαιότητα που επικρατούσε στη Βασ. Σοφίας, έχουν παραλύσει πλήρως το ΥΠΕΞ. Η άφιξη του κ. Λαμπρινίδη, ο οποίος είναι σαφές ότι θέλει να δώσει μια πιο «μνημονιακή» διάσταση στην εξωτερική πολιτική, αφαιρεί ένα ακόμη κίνητρο από τους διπλωμάτες που θα ήθελαν να συνεχίσουν να δουλεύουν, να συντάσσουν τηλεγραφήματα και να τα στέλνουν στο Κέντρο.— Δυστυχώς πια όλοι διαπιστώνουν ότι τα τηλεγραφήματά τους είτε πήγαιναν στο αρχείο είτε ενοχλούσαν τους παραλήπτες που θέλουν να ελέγχουν οι ίδιοι τα πάντα κι έτσι οδηγήθηκαν σε πρόωρες θερινές διακοπές.
— Η ΕΔΥ τρέφει ακόμη ελπίδες για προώθηση των κλαδικών διεκδικήσεων. Έχει ζητήσει και περιμένει τον καθορισμό ραντεβού με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, για να του θέσει τα προβλήματα του κλάδου, οικονομικά και θεσμικά. Καλό είναι η ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, αλλά είναι μάλλον αφελές να περιμένουν από τον κ. Λαμπρινίδη κάποια διαφορετική απάντηση από αυτές που έπαιρναν από τον κ. Δρούτσα...
Πηγή  : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: