Kαμιά φορά ακόμα και τα σενάρια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα. Φανταζόσασταν ακόμα και πριν λίγες ώρες ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας θα δήλωνε ότι "Η χρεοκοπία μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει και πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία»; Ούτε και οι πλέον κακοπροαίρετοι, ούτε ακόμα και οι "Κασσάνδρες" (όπου "Κασσάνδρες" αποκαλούντο από την κυβέρνηση οι έχοντες το θάρρος της γνώμης τους) θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα μιλούσε για ολική και μόνιμη χρεοκοπία.
Και όμως!
Όχι απλώς το δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου (σε συνέντευξη στους Financial Times Γερμανίας), αλλά έστειλε και σε δελτίο Τύπου το Μέγαρο Μαξίμου το σχετικό απόσπασμα, μέσα σε εισαγωγικά μάλιστα (μην τυχόν και γίνει καμία παρανόηση και δεν γίνει αντιληπτό από τους πάντες ότι πτωχεύουμε, πιθανόν και όχι τόσο "επιλεκτικά", αλλά πολύ μονιμότερα)! Δε νομίζουμε ότι κανείς μπορούσε να το φανταστεί αυτό που συνέβη.
Ποια ελπίδα υπάρχει για τη χώρα μετά την συγκεκριμένη δήλωση; Ο Θεός!
Επειδή πλέον ότι και να γραφεί όποια πρόβλεψη και να διατυπωθεί είναι παρακινδυνευμένη, αφού η κυβέρνηση καθημερινά διαψεύδει επί τα χείρω αυτά που έλεγε η ίδια την προηγούμενη ημέρα (ποιος να πιστέψει τώρα ότι η χρεοκοπία θα είναι -κατά την κυβερνητική έννοια - "επιλεκτική" και όχι "κανόνι" που μπροστά της η χρεοκοπία της Αργεντινής θα φαίνεται ως ... "αναπτυξιακή προσπάθεια απεξάρτησης από το εξωτερικό χρέος";) απλά ας δούμε το κείμενο που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού και ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
Το δελτίο Τύπου:
"Στη συνέντευξή του στους FTD ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου προτρέπει τους ευρω-διασώστες να λάβουν τάχιστα αποφάσεις-και προειδοποιεί για αβεβαιότητες, οι οποίες μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές».
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πιέζει, ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Παπανδρέου στην Αθήνα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FTD. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».
Η δήλωση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση. Στα τέλη Ιουνίου ο Παπανδρέου με κόπο είχε περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απαιτεί από τους Έλληνες περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις. ευρώ. Κατά την ελληνική πλευρά, σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο.
Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».
Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ περιμένει μια ακόμα χειρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη μέχρι τώρα. Παρά το πρόγραμμα λιτότητας, θα αυξηθεί περισσότερο και το χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα. Ενδείκνυται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Για φέτος το ΔΝΤ περιμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Μέχρι τώρα αναμενόταν 3,0%. Το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με ποσοστό 172% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ.»
Το link των FTD όπου μπορείτε να βρείτε την συνέντευξη: http://www.ftd.de/politik/europa/:griechen-rettung-papandreou-draengt-eu-und-iwf-zur-eile/60078327.html
Πηγή : www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου