Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τράπεζες και Οίκοι Αρπάζουν τα Ηνία από τις Κυβερνήσεις

Οι φοιτητές των διεθνών σπουδών μαθαίνουν για την κλασσική ρεαλιστική θεωρία, η οποία έχει ως δεδομένο ότι τα κράτη είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι. Εντούτοις, πόσο λανθασμένη φαντάζει σήμερα η θεωρία αυτή, σε μια εποχή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, οι τράπεζες της Wall Street και 5-10 ακόμα επιχειρήσεις έχουν φτάσει αποδεδειγμένα σε σημείο να ελέγχουν πλήρως τις οικονομικές εξελίξεις και να κρατούν τις κυβερνήσεις δέσμιες;
Μάλιστα, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, ούτε καν την ευρωζώνη, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, τόσο σαν χώρα, όσο και τις επιμέρους πολιτείες. Αυτές τις ημέρες λήγει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου που μπορεί να έχει το αμερικανικό χρέος, με τον Ομπάμα να δίνει σκληρή μάχη με τους ρεπουμπλικάνους για την έγκαιρη αύξησή του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και θα έχουν δίκιο, καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση. Βλέπουμε όμως, ότι και στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος των οίκων δεν είναι διόλου μικρός και η παρουσία τους λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της οικονομίας.
Η σχέση των οίκων αξιολόγησης με τις τράπεζες της Wall Street είναι πλέον επαρκώς τεκμηριωμένη, μετά τα όσα προηγήθηκαν της κρίσης του 2008, όταν οι οίκοι χαρακτήριζαν ως ασφαλείς τις επενδύσεις στα αμφιλεγόμενα και εν τέλει καταστροφικά τραπεζικά παράγωγα.Αντίστοιχα, τεκμηριωμένη είναι και η διαπλοκή της Wall με την αμερικανική κυβέρνηση: Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα νυν και πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για να διαπιστώσει πόσοι από αυτούς προέρχονται από επιτυχημένες καριέρες στην Goldman και στις υπόλοιπες τράπεζες. Μάλιστα, μετά το πέρας της θητείας τους στην κυβέρνηση, αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν πίσω στις τράπεζες, έχοντας πλέον εκπληρώσει την «εκτός έδρας» υπηρεσία τους στην Ουάσιγκτον.

Αν λοιπόν η δική μας χώρα θεωρείται μικρή και αδύναμη να προστατευτεί από τις ορέξεις των «θηρίων»αυτών, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι συμβαίνει θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα και δεν προοιωνίζει ένα καλό μέλλον, αν κρίνουμε από τις κανιβαλιστικές τάσεις των επιχειρήσεων αυτών. Χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων που θα μειώσουν ή και θα εξαλείψουν εντελώς τον ρόλο των οίκων, καθώς και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις όσον αφορά τη λειτουργία των «μεγάλων» της Wall Street και των κάθε μεγάλων, όπου και αν βρίσκονται. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη αποτελεσματικά το 2008, παρά τα όσα συνέβησαν. Καιρός λοιπόν «τα παιδιά που μας κυβερνούν» να γίνουν ενήλικες.

Πηγή : www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: