Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Δημοκρατική αυτονομία» κήρυξαν οι Κούρδοι της Τουρκίας

«Δημοκρατική αυτονομία» των Κούρδων που ζούνε στην Τουρκία και αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού κήρυξε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κογκρέσο, η σημαντικότερη κουρδική πολιτική οργάνωση στη γετονική χώρα, σήμερα σε συνέδριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στο οποίο συμμετείχαν 850 αντιπρόσωποι της κουρδικής μειονότητας.
«Οι Κούρδοι δεν θέλουν να αποτελούν μια μη αναγνωρισμένη οντότητα» αναφέρεται στην τελική διακήρυξη που υιοθέτησαν οι σύνεδροι. Εκπρόσωποι του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, δήμαρχοι και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων συμμετείχαν στο συνέδριο. Η διακήρυξη αναγνώστηκε από την ανεξάρτητη βουλευτή από τη Βαν, Αϊσέλ Τουγλούκ, ενώ το συνέδριο διήρκεσε έξι ώρες.
«Διακρίνουμε τη γενοκτονία που διαπράττεται από τα έθνη-κράτη. Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος, η άρνηση συνεχίζεται. Ακόμη και όταν αναγνωρίστηκε η εθνική οντότητα του κουρδικού λαού, συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσπασής του. Η απόρριψη της αποφυλάκσιης του Χατίπ Ντιτσλέ και άλλων βουλευτών το αποδεικνύει. Η πολιτιστική γενοκτονία κατά της κουρδικής γλώσσας ως μητρικής γλώσσας συνεχίζεται. Τα δικαιώματα, η γλώσσα και η ζωή του κουρδικού λαού αγνοούνται»,
Ο Ντιτσλέ είχε εκλεγεί στη Βουλή στις εκλογές πού έγιναν ένα μήνα πριν, αλλά αποκλείστηκε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή διότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε σχέση με συνεργασία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
«Οι Κούρδοι δεν θέλουν να είναι πλέον ένας μη καθορισμένος εθνικά πληθυσμός. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο άλλος λαός, όπως οι Κούρδοι, οι οποίοι, ενώ είναι 40 εκατομμύρια, δεν έχουν δικαιώματα. Εμείς, ως κουρδικός λαός, κηρύσουμε τη δημοκρατική μας κυριαρχία, παραμένοντας στην εθνική ενότητα της Τουρκίας . στη βάση της κατανόησης μιας κοινής μητέρας πατρίδας, εδαφικής ενότητας και προοπτικής ενός δημοκρατικού έθνους», δήλωσε η Τουγλούκ. «Προσκαλούμε όσους ζούνε στα εδάφη μας να αυτοχαρακτηρίζονται στο εξής ως πολίτες του δημοκρατικά αυτόνομου Κουρδιστάν», δήλωσε. .

Πηγή : www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: