Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ξέχασε να πει συγγνώμη…

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Άχρωμο, άοσμο και κατώτερο των προσδοκιών το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια
Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις δολοφονικές ευθύνες που οδήγησαν στο θάνατο των συμπολιτών μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να μιλά για ακροδεξιές ομάδες, που τον καταδιώκουν, καθώς και για τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β'.
Με εξαίρεση τη δήλωση που έκανε στο χώρο της τραγωδίας τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαφανιστεί. Οι συνεργάτες του παρήλαυναν στα κανάλια αλλά ο ίδιος δεν έβρισκε τίποτε απολύτως να πει για το κακό που χτύπησε τον τόπο μας και για το οποίο, μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες που βαραίνουν αφόρητα την Κυβέρνησή του. Ο λαός είχε αναπτύξει κάποιες προσδοκίες, όταν ανακοινώθηκε ότι, χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα του απηύθυνε διάγγελμα.
Πίστευε ότι θα άκουγε μια συγγνώμη. Ότι θα άκουγε σε ποιον βαθμό ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ενήμερος για τα γεγονότα που οδήγησαν στη μοιραία έκρηξη και πόσο μέρος της ευθύνης θα αναλάμβανε. Ότι θα άκουγε για παραιτήσεις κι άλλων αξιωματούχων - μερικοί μιλούσαν ακόμη και για παραίτηση του ιδίου. Ότι θα άκουγε κάποιες πρώτες εξηγήσεις, κάτι πειστικό, ίσως.
Αντ’ αυτού, ο κυπριακός λαός άκουσε έναν Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι το συμβάν θα τύχει διερεύνησης, έναν Πρόεδρο που ανέσυρε μπαμπούλες και πραξικοπηματίες κι έναν Πρόεδρο που έχει το νου του στραμμένο στην Προεδρία της Ε.Ε. σε ένα χρόνο, τη στιγμή που όλη η Κύπρος έχει ντυθεί στα μαύρα. Μα, κυρίως, άκουσε τον Πρόεδρό του να παραπέμπει την ανάληψη ευθυνών σε κάποιο χρονικό ορίζοντα στο άγνωστο μέλλον, την ώρα που οι πολίτες ζητούν απαντήσεις σήμερα.
«Απευθύνομαι σ' εσάς σε πολύ δύσκολες ώρες», ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολίτες. «Μεγάλος ο πόνος όλων μας», είπε, «μεγαλύτερος, όμως, είναι ο πόνος και η οδύνη των οικογενειών και των συγγενών των ανθρώπων που ηρωικά έδωσαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος». Από τα βάθη της καρδιάς μας, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας, παρότι γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
«Απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτιών και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία. Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαραίνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν», είπε ο Πρόεδρος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε πρόθυμος, στο παρόν, τουλάχιστον, στάδιο να διαβλέψει κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες στην Κυβέρνησή του, από τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνωστοποίησε ότι το έργο της διερεύνησης ανέλαβε ο διακεκριμένος νομικός Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος επιφορτίστηκε με την ευθύνη να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία. Μιλώντας χθες στο ΣΙΓΜΑ, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι το έργο που του ανατίθεται είναι δύσκολο κι άρχισε ήδη να σχεδιάζει την ομάδα που θα υποστηρίξει την έρευνά του. Τόνισε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη έρευνα, την οποία ευελπιστεί να αποπερατώσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος, παράλληλα θα κινείται η έρευνα της Αστυνομίας, υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, να ερευνήσει για τις όποιες ποινικές ευθύνες ενδεχομένως να υπάρχουν.
«Απόφασή μας, η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποίοι έχουν τρωθεί από τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί. «Είναι υποχρέωση όλων μας συλλογικά να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει πρώτα απ’ όλα με τη στήριξη των θεσμών και των νόμων και όχι με την υπόσκαψη και την ακύρωσή τους», δήλωσε, ανοίγοντας τον κύκλο των επικρίσεων προς τρίτους παράγοντες. Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει.
Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει εντελώς από την ουσία του ζητήματος, διανθισμένη από μία εμφανή δόση υπερβολής και επενδυμένη πάνω σε μιαν αμελητέα ομάδα ατόμων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ακολούθως άρχισε την επίθεση. Δεν μπορεί, είπε, «ακραίες, εθνικιστικές, ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε». Για τους αστυνομικούς, βεβαίως, που επέδειξαν αδυναμία να προστατέψουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, ούτε λόγος από τον Πρόεδρο. Ούτε με ποιων τις εντολές οι αστυνομικοί έριξαν τόσα δακρυγόνα εναντίον αθώων πολιτών.
Αντιθέτως, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις μνήμες εκείνες που λαβώνουν το λαό, για να καλλιεργήσει αισθήματα ενοχής στους αγανακτισμένους πολίτες που καθημερινά και χωρίς καμία πρόθεση να προβούν σε ενέργειες έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας, παρουσιάζονται έξω από το Προεδρικό. «Όποιος κι αν είναι Πρόεδρος δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια, που παραπέμπουν σε τραυματικές, για τον τόπο, εποχές, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι η ύπαρξη ομαλότητας είναι συλλογική ευθύνη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουμε ενώπιόν μας το πιεστικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την τραγωδία και όλες οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. «Εργαζόμαστε εντατικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου. Εργαζόμαστε εντατικά να αξιοποιηθεί η κάθε δυνατότητα και κάθε βοήθεια, που προσφέρεται στη χώρα μας. Ήδη έχουμε απευθυνθεί στην Ε.Ε., ζητώντας αρωγή στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, υποστατικά και περιουσίες.
«Συμμεριζόμαστε και κατανοούμε την απογοήτευση, την πίκρα, ακόμα και το θυμό των πολιτών», υποστήριξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και νηφάλιοι και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά μας, όπως είπε, έχουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες εντατικοποιούνται και την Προεδρία της Ε.Ε., για την επιτυχία της οποίας θα πρέπει να συνεχίσουμε την προετοιμασία.
«Η αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και στην ευρωπαϊκή προεδρία δεν αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για τις ευθύνες που υπάρχουν», παραδέχθηκε τουλάχιστον. «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της διακυβέρνησης, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στο λαό», δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και με την έκκληση, όλοι ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Το διάγγελμα του Προέδρου δεν έλαβε και πολλά θετικά σχόλια από τον απλό κόσμο. Μια «περιδιάβαση» στα κοινωνικά δίκτυα facebook και twitter είναι αρκετή για να καταγράψει την οργή και την απογοήτευση που προκάλεσε. «Χουντικοί: Είδος ειρηνικών διαδηλωτών, που ζητούν από πολιτικούς να αναλάβουν ευθύνες (Χριστόφιας, Ιούλιος 2011)», γράφει ένας πολίτης. «Ο Χριστόφιας απέτυχε να επιδείξει κατανόηση στο γεγονός πως ορισμένοι νεοφασίστες δεν εκφράζουν τις χιλιάδες εδώ», αναφέρει άλλος. «Αυτό δεν ήταν διάγγελμα, ήταν η τηλεοπτική βερσιόν αυτού που έγραψε ο γιος του στο facebook», σημείωσε θυμωμένα τρίτος πολίτης.
«Η όλη υπόθεση αρχίζει να μου θυμίζει 11η Σεπτεμβρίου. Πρώτα σπέρνεται ο τρόμος και η ανασφάλεια κι ύστερα έρχεται η απειλή που ελέγχει τις μάζες από την αντίπερα όχθη: "Εσείς είστε μαζί μας ή με τους άλλους;". Το σημείο μηδέν του μυαλού μας είναι εδώ...», έγραψε μια κυρία. «Ο Χριστόφιας με το διάγγελμά του με έκανε να διερωτηθώ αν είναι περισσότερο Πόντιος ή Πιλάτος», αναφέρει άλλος κύριος. «?Εξωγήινοι, γοργονάνθρωποι, ο Φρόστι ο χιονάνθρωπος, ο Χάνιμπαλ Λέκτορ, ο σούπερ Μάριο, ο Μίκι Μάους με τη Μίνι και τον Πλούτο, η Χιονάτη με τους 7 νάνους, το κοινό της Σιών, οι μασόνοι, οι νεφελίμ, και φυσικά η ΕΟΚΑ Β' συνωμοτούν ΞΑΝΑ ενάντια στην Κυβέρνηση Χριστόφια !
Όλοι οι προαναφερθέντες μαζεύονται κάθε μέρα στο Προεδρικό και ΟΧΙ ο λαός. Αν ανήκεις στους πιο πάνω, ραντεβού απόψε στις 8, στο γνωστό μέρος!», ήταν η αντίδραση νεαρού. «Ουδέποτε κατάφερες να συμπεριφερθείς σαν ηγέτης ενός κράτους, παραμόνο σαν πιστός θεματοφύλακας των παρωχημένων κομματικών σου αγκυλώσεων. Τα φαντάσματα, τα οποία εσύ και οι όμοιοί σου ανακυκλώνετε επ’ άπειρον, δεν μπορούν να καταλαγιάσουν το λαϊκό αίσθημα. Όλοι στο Προεδρικό. Απομονώστε τους προβοκάτορες και τους θρασύδειλους αναρχοφασίστες», ανέφερε κάποιος πολίτης. «Το διάγγελμα ήταν τόσο πετυχημένο όσο ακίνδυνο ήταν το φορτίο στα κοντέινερ», έγραφε άλλο status. «Μια λέξη έλειπε από το διάγγελμα του Προέδρου. Η λέξη παραιτούμαι», δήλωσε νεαρή. «Λυπούμαι, ο Χριστόφιας δεν έπιασε το μήνυμα», ανέφερε άλλος χρήστης του facebook. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα…

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: