Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πυροτεχνουργοί: "Αποκλείεται η τυχαία ανάφλεξη των πυρομαχικών στη Κύπρο

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" ο πυροτεχνουργός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργος Μπολίκας, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες των κυπριακών Αρχών για τα αίτια της τραγωδίας. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης των πυρομαχικών  και δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση.
Αλλά αναφέρει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Να βρίσκονταν εντός των εμπορευματοκιβωτίων χημικά υλικά που επηρεάζονταν από την υγρασία και τη ζέστη. Ποια είναι αυτά τα υλικά που μετά από παραμονή 2,5 ετών μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες έκρηξης; Μήπως υγρά προωθητικά καύσιμα πυραύλων; Μην ξεχνάμε ότι όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής άμυνας της κυπριακής Βουλής στο ένα τρίτο των εμπορευματοκιβωτίων δεν γνώριζαν τι περιιείχαν.
Η περιοχή περιμετρικά της βάσης θυμίζει κρανίου τόπο, ενώ στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει σχηματιστεί κρατήρας βάθους 25 μέτρων και διαμέτρου που ξεπερνά τα 100 μέτρα. Το ενδεχόμενο να υπήρχαν υγρά προωθητικά καύσιμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν και βλήματα. Το ότι τα όπλα αυτά - ή ένας μέρος τους - προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, είναι βέβαιο και διακριβωμένο.
To γεγονός ότι αποκλείεται η αυτοανάφλεξη των πυρομαχικών, αλλά και το είδος της τελικής έκρηξης (ως ένα ενιαίο όπλο), αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα...

Πηγή : www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: