Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νέα Αλβανική πρόκληση κατά τns μειονότητας.ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 750 ΕΥΡΩ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ Απογραφή: Η εθνικότητα μετατράπηκε σε «εθνο-πολιτισμική ομάδα» - Πλήγμα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

Η αλβανική κυβέρνηση εξαιρεί από την απογραφή όσους μένουν εκτός Αλβανίας τον τελευταίο χρόνο, άρα μεγάλο μέρος των Βορειοηπειρωτών.Καμία σημασία δεν δίνει πλέον η Αλβανία στην Ελλάδα και στις άνευ αντικρίσματος, όπως αποδεικνύεται, δηλώσεις περί προστασίας των Βορειοηπειρωτών.Μετά τις διώξεις τις δημεύσεις περιουσιών και τις δολοφονίες μειονοτικών από παρακρατικούς, η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει τους ελληνικής καταγωγής πολίτες , και ως στατιστική καταγραφή από τα δημογραφικά στοιχεία της.Όπως ήδη έχει πληροφορηθεί η Αθήνα, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα έχει προωθήσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ετοιμάζεται να καταθέσει στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου για την απογραφή το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμου 100.000 λεκ (750 ευρώ) σε όσους δηλώνουν «ψευδή στοιχεία».
Στην ουσία πρόκειται για νομοθέτημα που αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των Ελλήνων μειονοτικών από τπ δήλωση της εθνικής καταγωγής τους. παρότι στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει διάταξη για την προαιρετική καταγραφή εθνικότητας και γλώσσας.Η μεθόδευση, όπως αναφέρεται και σε ερώτηση τριών βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. (Γεωργιάδης, Πλεύρης, Κοραντής) προς τον ΥΠΕΞ Σταύρο Λαμπρινίδη, έχει ως εξής:
«Με την απογραφή του έτους 1950, ο Εμβέρ Χότζα απένειμε υποχρεωτικά την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς πολίτες διαγράφοντας από τα ληξιαρχεία την πραγματική εθνική ταυτότητα όλων των μειονοτήτων και ιδίως της ελληνικής…
Οι ομογενείς οι οποίοι θα δηλώσουν άλλη εθνικότητα από αυτήν που αναγράφεται στα κατά τόπους ληξιαρχεία θα υφίστανται χρηματική ποινή 100.000 λεκ/750 ευρώ».
Η Αλβανική Κυβέρνηση, υπό την πίεση των εθνικιστικών κύκλων, αποσύρει τη δήλωση της εθνικότητας από την επικείμενη απογραφή του Φθινοπώρου, αντ'αυτού εισάγει τον νέο όρο εθνο-πολιτισμική ομάδα, ως προαιρετική ερώτηση. Η οποία βρίσκεται στη σελίδα 32(τελευταία σελίδα) του «Ερωτηματολόγιου / για την απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών του 2011". Σύμφωνα με την εφημερίδα Shqip, θα αποτελέσει πιθανότατα και το τελικό κείμενο την απογραφής.
"Ποια είναι η εθνο-πολιτισμική ομάδα που ανήκετε", αναφέρει το σημείο 39 του νέου ερωτηματολογίου, με προαιρετική απάντηση. Στο αρχικό σχέδιο που είχε προσκομίσει ο αρμόδιος υπουργός Genc Pollo, η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη, "Σε ποιά εθνική ομάδα ανήκετε;" ενώ οι σημερινές αλλαγές και η χρήση του όρου εθνο-πολιτισμική ομάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσδώσουν κατά 100% την έννοια της εθνικότητας. Έτσι έστω και μεγάλη να είναι η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών, στατιστικά θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάποιες χιλιάδες έθνο-πολιτισμικά Έλληνες. Άλλωστε σε ένα έθνος οι πολιτισμικές ομάδες (πολιτιστικές κατά λέξη αλβ. kulturore) μπορεί να είναι πάμπολλες, οι Αλβανοί Τόσκιδες του Νότου και οι Γκέγκιδες του Βορρά δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτισμικές ομάδες. Επίσης και οι Βλάχοι δεν διαφέρουν στο γένος από τους λοιπούς Έλληνες αλλά στα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά (παράδοση, γλωσσικά ιδιώματα κλπ.) και μόνο, έτσι η ερώτηση περί εθνο-πολιτισμικής ομάδας, ενδέχεται να κατακερματίσει περαιτέρω το Ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας και να "αποφευχθεί" ο μεγαλύτερος φόβος του Αλβανικού κράτους, δηλαδή οι υπεράριθμες μειονότητες.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα αναφορικά με το ερώτημα για το θρήσκευμα. Ενώ η πρότερη ερώτηση είχε τη μορφή "Πιστεύετε στο Θεό;" και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης ο ερωτώμενος μπορούσε να δηλώσει το δόγμα στο οποίο ανήκει, με το νέο ερωτηματολόγιο απαλείφεται η αστεία ομολογουμένως ερώτηση, δηλώνοντας απλά το θρήσκευμα στο οποίο πιστεύει ο πολίτης. Έτσι στο σημείο 40 ερωτάται: "Μήπως ανήκετε σε οποιαδήποτε θρησκεία; 1. Εάν ναι, προσδιορίστε 2. δεν ανήκω σε καμία θρησκεία, αλλά είμαι πιστός, 3. δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία και δεν είμαι πιστός, 4. προτιμώ να μην απαντήσω",
Χωρίς αλλαγές παρέμεινε το ερώτημα αναφορικά με την μητρική γλώσσα, το οποίο θα έχει τη μορφή: "Ποια είναι η μητρική σας γλώσσα; Αλβανικά ή Άλλη(να διευκρινιστεί)" στο σημείο 38 του εντύπου.
Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, για μια ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς απογραφή με δήλωση την εθνικότητας, αποδείχθηκαν για ακόμη μια φορά κάλπικες και ως στόχο είχαν να κατευνάσουν τις μειονότητες και την Ευρωπαική κοινότητα.
Όσον αφορά στο πόσο οι Αλβανοί υπολογίζουν τις ευρωπαϊκές πα­ρεμβάσεις, είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που αναφέρει το βορειοηπειρωτικό site deropoli. com, το οποίο φιλοξενεί και σχετικό βίντεο από την επίσημη ιστο- σελίδα της Ε.Ε.!
«Λίγο πριν αρχίσει συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ αλβανικής αντιπροσωπίας και Ευρωπαίων εκπροσώπων», οι οποίοι παρατήρησαν ότι η Αλβανία δεν έχει εκπληρώσει κανένα από τα δώδεκα σημεία της Συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης, «ο Αλβανός ΥΠΕΞ Εντμόντ Χατζινάστο κουβεντιάζοντας με την υπουργό Ένταξης Μαϊλίντα Μπρέγκουτη της είπε (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι ανοικτό το μικρόφωνο) «ποιος αντέχει τις πορδές τους!», ενώ η Μπρέγκουτη αποκάλεσε κάποιον Ευρωπαίο “ηλίθιο”»!



Πηγές : http://www.e-typos.gr/ και http://borioipirotika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: