Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα

Του Μιχάλη Ιγνατίου


Το κείμενο της περασμένης Κυριακής για την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και των συγγενών τους, προκάλεσε στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά σχόλια. Οι αρνητικές αντιδράσεις ήταν καθοδηγούμενες καθώς οι συγγραφείς των ηλεκτρονικών μηνυμάτων χρησιμοποίησαν ξύλινη κομματική γλώσσα, που προδίδει πάνω απ’ όλα τον πανικό αυτών που οργάνωσαν τις στημένες απαντήσεις. 
Είναι αδιανόητο και προσβάλλει τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, το γεγονός ότι σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άγνωστα τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών και των ανωτέρων υπαλλήλων του κράτους αυτών τουλάχιστον που παίρνουν αποφάσεις για αγορές εκατομμυρίων ευρώ. Ο πολίτης, ιδιαίτερα λόγω των προεδρικών εκλογών, πρέπει να γνωρίζει ότι ο νέος του ηγέτης, είναι πάνω απ’ όλα ηθικός και αδιάφθορος, και ότι τέλος πάντων δεν άλλαξε δραματικά η οικογενειακή οικονομική του κατάσταση στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Η άρνηση δημοσιοποίησης του πραγματικού, και όχι του κατασκευασμένου «πόθεν έσχες», είναι απόδειξη ενοχής. 
Συνήθως οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από τους νόμους, που οι ίδιοι ψηφίζουν και φροντίζουν να περιλαμβάνονται με ασυλία, η οποία ισχύει και μετά την αποχώρησή τους με τη δικαιολογία ότι καλύπτονταν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε χιλιάδες αγορές πάσης φύσεως υλικού με κόστος μερικών δισεκατομμυρίων. Κάποιοι εξ αυτών που υπέγραψαν τις συμβάσεις, κατηγορήθηκαν με υπόγειο είναι η αλήθεια τρόπο, αλλά ο εισαγγελέας δεν συγκινήθηκε και δεν ασχολήθηκε. Σε άλλες χώρες είναι υποχρέωση η έρευνα κάθε καταγγελίας. Στην Ελλάδα είναι καθημερινό φαινόμενο η έρευνα υποθέσεων που αφορούν πολιτικούς και κρατικούς υπαλλήλους. Στην Κύπρο η συγκάλυψη είναι επιστήμη. Είναι στο χέρι των πολιτών να πιέσουν τους πολιτικούς για το αυτονόητο του πραγματικού «πόθεν έσχες». Πρέπει να τίθεται ως πρώτο ερώτημα στους πολιτικούς όταν τους επισκέπτονται στις πόλεις και τα χωριά τους. Και είναι χρέος των συναδέλφων δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, να αναδείξουν το μείζον αυτό αίτημα. Όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολιτευτή, πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. 
Ερώτημα προς τους αρμοδίους της εφορίας: Μπορούν με το χέρι στο Ευαγγέλιο να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι όλοι οι πολιτικοί υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις; Αληθεύει ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία ανεξήγητη νευρικότητα στην εν λόγω υπηρεσία; 
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, και αυτό αφορά τις τυχόν οικονομικές ενισχύσεις κομμάτων και πολιτικών από το εξωτερικό. Εάν δεν δημοσιοποιείται το «πόθεν έσχες», οι πολιτικοί θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς φόβο να δέχονται εμβάσματα από ξένους πολίτες και κυβερνήσεις. Άρα, δημοσιοποιώντας τις πηγές των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων προστατεύονται πρώτα οι ίδιοι. Αναμένω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής να δείξουν πρώτοι το παράδειγμα. Η θετική τους ανταπόκριση θα ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα και θα εξαναγκάσει όλους όσοι ασχολήθηκαν με την πολιτική, αλλά και τους συγγενείς τους να πράξουν το ίδιο... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Προσυπογράφω την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ στην οποία τονίζεται ότι «είναι κατανοητή η προσπάθεια του προέδρου του ΔΗΚΟ να αποποιηθεί ευθυνών για την αποτυχία της προσπάθειας συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου για τις προεδρικές εκλογές». Προστίθεται ότι «όταν όμως, τα πασίδηλα και τα αυτόδηλα κραυγάζουν, μια τέτοια προσπάθεια αποποίησης και μετακύλισης ευθυνών εκθέτει ανεπανόρθωτα εκείνον που την επιχειρεί». Η ΕΔΕΚ αποκαλύπτει ότι «ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έθεσε δύο όρους. Πρώτον, να αποκλειστούν αρχηγοί κομμάτων ως υποψήφιοι για την Προεδρία. Όμως τελικά επέλεξε αρχηγό κόμματος τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Δεύτερο, να μη γίνουν αποδεκτοί ως υποψήφιοι όσοι εξήγγειλαν υποψηφιότητα. Όμως τελικά επέλεξε εκείνον που πρώτος εξήγγειλε υποψηφιότητα, τον κ. Αναστασιάδη». Η προεκλογική περίοδος θα είναι «πορεία μαρτυρίου» για τον κ. Καρογιάν, ο οποίος θα θερίσει τις θύελλες που έσπειρε κτίζοντας στην άμμο το... παλάτι της συνεργασίας με τους φανατικούς υποστηρικτές του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Για την απελευθέρωση των Ελληνοκυπρίων αστυνομικών από τις κατοχικές Αρχές βοήθησε αποτελεσματικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μετά από συνεννόηση με τη Λευκωσία, τηλεφώνησε στον Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να τους απελευθερώσει επειδή η παράνομη σύλληψη έγινε από τον κατοχικό στρατό. Σωστός. 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συλλεκτική αξία θα έχει η καταγραφή από τις τηλεοπτικές κάμερες των δηλώσεων υποστήριξης και υποταγής των στελεχών του ΔΗΚΟ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κ. Αναστασιάδη, αφού θα αποτελούν αποδείξεις για την τέχνη του «να γλείφεις εκεί που έφτυνες». Δέχομαι στοιχήματα γι’ αυτούς που θα συνωστισθούν πρώτοι, αν και εγώ πιστεύω πως ο τίτλος «τιμής» θα δοθεί στους εκ Λεμεσού... 
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: