Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών

Στην 6η συνάντηση του φόρουμ του ΟΗΕ για τα μειονοτικά θέματα που συνήλθε στη Γενεύη, έδωσε… ρεσιτάλ όλο το ελεγχόμενο από την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής «σύστημα». Αυτή τη φορά εμφανίστηκε εκτός των γνωστών παραγόντων και ο Μελέκ Κιρματσί για να εκπροσωπήσει τους «τούρκους της Κω και της Ρόδου».

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σχεδόν, ρόλο κονφερανσιέ των τουρκοσυλλόγων είχε ο κ. Παναγιώτης Δημητράς του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (σ.σ., αλήθεια, είναι ισόβια η θητεία του κ. Δημητρά στη συγκεκριμένη οργάνωση; Μέσα από ποιες διαδικασίες αναδεικνύεται η ηγεσία του «Παρατηρητηρίου» και από πού χρηματοδοτείται; Είναι ερωτήματα που πρέπει να τίθενται κατά περιόδους ώστε να ξέρουμε για τι ακριβώς πράγμα μιλάμε και τι βρίσκεται πίσω από βαρύγδουπους τίτλους όπως «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» κ.λπ.).

Η αγωνία και η προσπάθεια όλων αυτών να προβάλουν την καταπίεση που δήθεν υφίστανται οι «Τούρκοι» όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στη Δωδεκάνησο, ήταν έκδηλη, ενώ επιχειρήθηκε να δοθεί έμφαση στο θέμα των ιμάμηδων. Αλλά σε ένα σοβαρό διεθνές φόρουμ είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις ότι αποτελεί «δυσμενή» διάκριση εις βάρος της μειονότητας η ανάδειξη με διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες ιεροδιδασκάλων, οι οποίοι μάλιστα θα πληρώνονται από το κράτος για να εκτελούν τα θρησκευτικά και παιδαγωγικά καθήκοντά τους…

Όσο για τα θέματα της άμεσης εκλογής μουφτήδων, σε τέτοια φόρουμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκλογή μουφτήδων δεν γίνεται ούτε στην Τουρκία ούτε στη Σαουδική Αραβία, οπότε είναι μάλλον ύποπτο να το απαιτείς για μια άλλη χώρα. Έτσι, βρέθηκαν λίγο-πολύ οι εκπρόσωποι των τουρκοσυλλόγων και οι πάτρωνές τους να προσπαθούν να κάνουν θέμα για «απαγόρευση χρήσης της τουρκικής γλώσσας», με αφορμή τις οδηγίες του διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής προς το ιατρικό προσωπικό, που καμιά σχέση δεν είχαν φυσικά με απαγόρευση χρήσης της τουρκικής και με αναφορές στο επεισόδιο που έγινε στο συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ.



Το πιο ενδιαφέρον όμως φέτος ήταν ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Καλαντζή, συμμετείχε και ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ήταν πραγματικά έμπρακτη απάντηση στις συκοφαντίες περί παράβασης των θρησκευτικών ελευθεριών η παρουσία ιερωμένου με την αντιπροσωπεία της χώρας του, μιλώντας μάλιστα σε άψογη... αραβική.

Η Περβίν Χαϊρουλάχ από την ΠΕΚΕΜ μην έχοντας και πολλά να πει ανακάλυψε άλλο θέμα με τους ιμάμηδες. Κατήγγειλε, λοιπόν, ότι από τους 63 που πέρασαν τον διαγωνισμό μόλις 3 έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, 14 έχουν αποφοιτήσει από την ΕΠΑΘ, 22 έχουν απολυτήριο γυμνασίου και 24 είναι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατ' αρχάς θα την παραπέμπαμε στο… μορφωτικό επίπεδο των ιμάμηδων που ελέγχει ο ψευδομουφτής αλλά κυρίως θα την καλούσαμε, αντί να κάνει αυτή την κριτική, να στραφεί προς το τουρκικό προξενείο και να καταγγείλει την παρασκηνιακή πίεση που άσκησε μέσω των ανθρώπων του και των συλλόγων (του), προκειμένου να εκφοβίσουν κάθε άξιο μειονοτικό που θα ήθελε να διεκδικήσει θέση ιμάμη. Εξάλλου, απ' όσο γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία, για τη θέση του ιμάμη -ειδικά στα χωριά- δεν χρειάζεται δα και ντοκτορά.

Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η οργάνωση της ελληνικής απάντησης στη συκοφαντική αυτή επίθεση που οργανώνεται συχνά πυκνά από τουρκοσυλλόγους στον ΟΗΕ ήταν επιτυχής, γιατί έτυχε να υπηρετεί στη θέση του μονίμου αντιπροσώπου στη Γενεύη ένας κατ' εξοχήν ειδικός, ο πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, με μακρά θητεία στην Κωνσταντινούπολη και στη Θράκη…

****

— Χωρίς να αμφισβητούμε τις δυνατότητες και την προθυμία του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, δεν μπορεί να μην επισημάνουμε τα μεγάλα κενά που ήδη φαίνονται για την επαρκή εκπροσώπηση της χώρας στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ. Με έναν υπουργό να πελαγώνει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και διαπραγματεύσεων, με την «τρόικα» και έναν υφυπουργό που το μάξιμουμ της προσφοράς του είναι οι επισκέψεις σε κάθε εξωτικό και μη προορισμό που ζουν Έλληνες, είναι μάλλον υπεραισιόδοξο να περιμένουμε ότι θα καλυφτεί το κενό από τον Δ. Κούρκουλα, έστω και από τον γενικό γραμματέα Αναστ. Μητσιάλη ή ακόμη, έστω, από τον πρέσβη μας στην ΕΕ Θ. Σωτηρόπουλο…

— Με την ευκαιρία της προεδρίας, πάντως, έχει την ευκαιρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, να ξαναβρεί επαφή με τα «παιδιά» του Γιώργου Παπανδρέου, όπως τον Σταύρο Λαμπρινίδη, υπεύθυνο τώρα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τον Άλεξ Ρόντο που διορίστηκε απεσταλμένος της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής.

— Περιμέναμε στοιχειωδώς κάποια ενημέρωση για τη συμφωνία που θα υπογράψει η Άγκυρα με την ΕΕ για την επανεισαγωγή λαθρομεταναστών έναντι της ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν παρούσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση και κυρίως δεν γνωρίζουμε εάν η Τουρκία έχει βάλει όρους στην επανεισδοχή λαθρομεταναστών, κάτι που αφορά άμεσα τη χώρα μας, που δέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες είτε από τα μικρασιατικά παράλια είτε από τον Έβρο.

— Όσο για το θέμα των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, εφόσον τηρούνται ορισμένοι μίνιμουμ όροι και προϋποθέσεις και η απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν είναι γενική για όλο τον τουρκικό πληθυσμό, πιθανότατα θα έχει και ωφελήματα για τον ελληνικό τουρισμό. Εξάλλου, είχε φροντίσει ο Γ. Παπανδρέου να καταργήσει τις βίζες για τα «πράσινα διαβατήρια που έχουν όλοι σχεδόν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία…
• Τι απέγινε με τις διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου ότι με την Αλβανία και τον Έ. Ράμα έχει φέρει τα πράγματα σε σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες; Έχουμε μεγάλη υπομονή και αναμένουμε τις «ειδήσεις», αλλά πάντως αφελείς δεν είμαστε για να μην κατανοούμε ότι κάποιοι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες...


— Την ίδια υπομονή δείχνουμε και για την Αίγυπτο. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του 2014 θα γίνουν εκλογές, όπως έχει δηλώσει η τωρινή μεταβατική κυβέρνηση, και ποιος ξέρει τι θα συμβεί…

— Ο κ. Γκρούεφσκι, στη συνέντευξή του στους «Financial Times», κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι έχει υιοθετήσει την πιο ακραία θέση, από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα της ονομασίας, έχοντας προφανώς στο μυαλό του την ιδέα που είχε διαρρεύσει περί «Αλβανικής - Σλαβικής Μακεδονίας»… Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ποια είναι αυτή η θέση, αλλά αυτό που δεν κατάλαβε είναι ότι με τέτοιες επιθέσεις λύνει μερικά από τα προβληματάκια που έχει ο κ. Σαμαράς και αφορούν την προσέλκυση ψηφοφόρων από τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ. 



www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: