Και φυσικά θα είναι υπερβολικό να διεκδικήσουμε και εμείς την «ιδιοκτησία» της Αγιάς Σοφιάς ή της Μονής Ιωάννου του Στουδίτου αλλά οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να ζητήσουμε τη συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ώστε τα μνημεία του Βυζαντίου να μείνουν ανοικτά για κάθε άνθρωπο και υπό προστασία, σαν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η αποθράσυνση φάνηκε και στο Κυπριακό. Είδαμε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» να κάνει έρευνες στην Αμμόχωστο αλλά και νοτιότερα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Έρογλου να δηλώνει στον Ν. Αναστασιάδη ότι επιθυμεί λύση δύο κρατιδίων, αλλά και να προβάλλει τον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν τον αφορούν καθώς το ψευδοκράτος… δεν είναι μέλος του ΟΗΕ!
Ούτε αντιπολίτευση στον κ. Βενιζέλο θέλουμε να κάνουμε ούτε υποδείξεις. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα και ενώ η ρευστότητα σε ολόκληρη την περιοχή μας μεγαλώνει δεν υπάρχει υπουργός Εξωτερικών αποκλειστικής απασχόλησης…
****
Άρχισαν τα δύσκολα πριν ακόμα ξεκινήσει η προεδρία
H προεδρία της ΕΕ δεν θα έχει μόνο δόξες και τιμές, καθώς ήδη φαίνονται τα πρώτα αγκάθια. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν ήδη πιέσεις για το θέμα των Σκοπίων αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Τα αγκάθια αυτά τα είδε πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λονδίνο.
— Ο κ. Χέιγκ ζήτησε επίμονα να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ για την Τουρκία ο βρετανός υπουργός ζήτησε να ανοίξει επί της ελληνικής προεδρίας ένα ακόμη κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό της Δικαιοσύνης. Το πρόβλημα για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι μόνο με αντάλλαγμα την Αμμόχωστο θα ανοίξουν τα υπόλοιπα δέκα παγωμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων…
— Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τους επικίνδυνους πειραματισμούς (εκτός φυσικά αν πρόκειται περί ηθελημένου σχεδίου) του ΕΛΙΑΜΕΠ και των κ. Θάλειας Δραγώνα και Α. Φραγκουδάκη με τη διοργάνωση του συνεδρίου για τη Λωζάννη.
— Με χειρισμούς που εκ του αποτελέσματος δεν φαίνονται τυχαίοι, άφησαν να εκτεθεί ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της μειονότητας που με κριτικό πνεύμα αντιμετωπίζει την τουρκική διείσδυση στη Θράκη. Και έτσι πήγαν, διά της πλαγίας οδού, να περάσουν την τουρκική ως δεύτερη γλώσσα του συνεδρίου που αναδείκνυε εκτός των άλλων τον αρνητικό ρόλο που έχει παίξει μέχρι τώρα στην περιχαράκωση της μειονότητας η μειονοτική εκπαίδευση και η μη επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας.
— Καθώς υπήρξαν λογικές αντιδράσεις, δόθηκε η ευκαιρία σε πολιτευτές όπως ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος εσχάτως πρωτοστατεί σε ό,τι συμβαίνει στη Θράκη, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσει ψήφους για την τελευταία πολιτική στέγη του, τη ΔΗΜΑΡ, να δημιουργήσουν ένταση, καθώς αποχώρησε με θεατρικό τρόπο καταγγέλλοντας την... απαγόρευση της τουρκικής γλώσσας.
Από κοντά έτρεξαν φυσικά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καραγιουσούφ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά και ακολούθησε η εκμετάλλευση του θέματος από το τουρκικό προξενείο και την τουρκική προπαγάνδα.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τα σχόλια που έγιναν εκ των διοργανωτών ότι μάλλον δεν ενοχλήθηκαν από το περιστατικό καθώς θεωρούν ότι έτσι βοήθησαν τον Ιλχάν Αχμέτ και μέσω αυτού το κόμμα της κ. Ρεπούση να κερδίσει πόντους στους σκληρούς της μειονότητας…
— Έτσι χάθηκε η ουσία του συνεδρίου, όπου πρακτικά διαπιστώνεται ότι προγράμματα όπως αυτό των κ. Δραγώνα και Φραγκουδάκη, που έχει ρουφήξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, απλώς συντηρούν την ημιμάθεια των μειονοτικών και την ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας, τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά στον ορεινό όγκο όπου ζει η μειονότητα, που έτσι οδηγείται υποχρεωτικά στα αναχρονιστικά μειονοτικά σχολεία.
— Όσο για τη σαρία ήταν σαφές ότι η ομάδα των πανεπιστημιακών και «εκσυγχρονιστών» τύπου Χ. Ροζάκη και Α. Διαμαντούρου και του νομικού κ. Κτιστάκη υποστηρίζει την κατάργησή της, ενώ υπάρχει εντελώς διαφορετική απαίτηση από την ίδια τη μειονότητα. Και είναι επίσης σαφές ότι κάθε μονομερής ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες αντιδράσεις στη Θράκη, ενώ συγχρόνως θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της απαίτησης για εκλογή του μουφτή με απευθείας ψηφοφορία, προσδίδοντάς του έτσι και πολιτική εξουσία…
— Σε… δουλειά έβαλε τους Σκοπιανούς ο πρώην πρέσβης Ελευθέριος Καραγιάννης, με την αποκάλυψή του ότι τον Ιούνιο του 1993 με την παρέμβαση και την πίεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας καθώς αρχικά ο σκοπιανός Πρόεδρος Γκλιγκόροφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μιλόσεβιτς είχε αποδεχθεί το όνομα «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το έθνος να ονομάζεται «Σλαβομακεδόνες» και η γλώσσα και η ταυτότητα «σλαβομακεδονική».
— Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι ο τότε πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής Στόγιαν Άντοφ επιβεβαίωσε τον κ. Καραγιάννη, και σε δηλώσεις του περιέγραψε πως ο Γκλιγκόροφ ζήτησε τη γνώμη του μια και δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, κατά την οποία τον έπεισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση. Τα επιχειρήματα του κ. Άντοφ ήταν ότι το «σλαβική» δεν χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες της χώρας καθώς υπάρχουν και Αλβανοί, Τούρκοι κ.λπ. και ότι δεν υπήρχε λόγος για να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση μια και η χώρα είχε κατά τον κ. Άντοφ εξασφαλισμένη και την ταυτότητα και τη γλώσσα. Και έτσι η όλη πρωτοβουλία-μεσολάβηση του Μιλόσεβιτς έλαβε τέλος. — Στα Σκόπια ευκαιρία ψάχνουν για να αρπάζονται οι σλαβόφωνοι με τους Αλβανούς. Όταν ο νέος πρέσβης της ΠΓΔΜ στο Κόσοβο Ι. Στράσεβσκι πήγε για ακρόαση στη σκοπιανή Βουλή, υπήρξε έκρηξη από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Αλβανών που διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει τοποθετηθεί πρέσβης της ΠΓΔΜ αλβανικής καταγωγής στα Τίρανα ή στην Πρίστινα. Η είδηση που βγήκε είναι ότι από τους 57 πρέσβεις και πρόξενους που έχει στο εξωτερικό η ΠΓΔΜ μόνον πέντε είναι Αλβανοί…
— Αδίκως περίμεναν οι ενδιαφερόμενοι το υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς όλο και αναβάλλεται. Ο λόγος μάλλον είναι το… πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς δεν υπάρχει ούτε… σάλιο στα ταμεία του ΥΠΕΞ…
www.paron.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου