Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ Ο αφελληνισμός της Πόλης προχωρά

Με θλίψη, που κατόπιν έγινε οργή, διαβάσαμε την είδηση για την εκποίηση κοινοτικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη. Την περασμένη εβδομάδα έγινε ανοικτός διαγωνισμός για την πώληση ακινήτου από την κοινότητα Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι.

Όλα έγιναν νόμιμα, κατατεθήκαν οι προσφορές και υπήρχε η επιτροπή αξιολόγησης των φακέλων, που αποτελούνταν από τρία μέλη της εφοροεπιτροπής της κοινότητας, τους κ. Λάκη Βίγκα, κ. Νίκο Καλαμάρη και κ. Μανόλη Μηνάογλου, καθώς και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ κ. Αντώνη Παριζιάνο και τη συμβολαιογράφο που επέβλεπε τη διαδικασία.

Οι προσφορές αρκετές, όλες από εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, εκτός από μία που έγινε από ομογενή. 

Τελικά, στον διαγωνισμό πλειοδότησε ο επιχειρηματίας Nevzat Demir, της εταιρείας Firatpen Plastik, ο οποίος συμμετείχε αυτοπροσώπως στη διαδικασία. Το οικόπεδο πουλήθηκε στην τιμή των 6 εκατ. τουρκικών λιρών.

Προφανώς, τα 6 εκατ. λίρες θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας, για πληρωμή των μισθών και τα λειτουργικά έξοδα των αξιωματούχων της εφοροεπιτροπής της κοινότητας, για τα έξοδα του ΣΥΡΚΙ κ.λπ.

Το ερώτημα, ωστόσο, καίριο και αμείλικτο: Θα μπορέσει ποτέ πια η ελληνική κοινότητα να επανακτήσει ένα τέτοιο ακίνητο;

Κάθε κοινοτική περιουσία που πουλιέται στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης αφελληνισμού της Πόλης και εξαφάνισης κάθε ίχνους της ελληνικής παρουσίας. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε με 6, ούτε με 60, ούτε με 600 εκατομμύρια λίρες…

Μια και γίνεται συζήτηση για τις περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη έχει ενδιαφέρον να μεταφέρουμε την ανακοίνωση προειδοποίησης της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωσταντινουπολιτών, που αποκαλύπτει ότι λειτουργούν κυκλώματα με στόχο την υφαρπαγή, για δεύτερη φορά, των ελληνικών περιουσιών στην Πόλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάποιοι που υποκρίνονται τους κτηματομεσίτες εμφανίζονται σε ομογενείς, τους δηλώνουν ότι συνεργάζονται με δικηγόρους στην Τουρκία και επιχειρούν να τους υφαρπάξουν πληρεξούσια για ιδιωτικές ελληνικές κατασχεμένες περιουσίες στην Τουρκία, με τελικό στόχο να υφαρπάξουν αποζημιώσεις εις βάρος των νόμιμων δικαιούχων. 

Η ανακοίνωση της ΟΙΟΜΚΩ επισημαίνει τα έξης ενδιαφέροντα:

«Το γεγονός ότι οι κύκλοι αυτοί προσεγγίζουν ακόμα και απογόνους των υπαχθέντων στην αλήστου μνήμης Σύμβαση περί Ανταλλαγής Πληθυσμών (Ελληνορθόδοξους με Οθωμανική υπηκοότητα που είχαν εγκαταλείψει μετά τη 18.9.1912 τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαιρουμένης της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου) αποτελεί πηγή προβληματισμού. Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι οι αναφερόμενοι έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αρχεία των κτηματολογίων και δημοτολογίων της Τουρκίας που είναι ψηφιοποιημένα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι παρεμποδίζονται να λάβουν νόμιμα πληροφορίες από τα κτηματολόγια. 

Η ΟΙΟΜΚΩ και κατά το παρελθόν έχει επισημάνει προς τις Τουρκικές Αρχές επανειλημμένα την αναγκαιότητα της ίδρυσης υπηρεσίας παροχής συμβουλών προς τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Τουρκίας που τελούν υπό τις εγγυήσεις της διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης και έχουν υποστεί μαζικής κλίμακας αδικίες κατά των περιουσιακών τους δικαιωμάτων ως πολιτών της χώρας. Καλούμε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει την επανόρθωση και στο θέμα αυτό των αδικιών του παρελθόντος κατά των πολιτών της, που τις υπέστησαν επειδή ανήκαν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα».

Λέμε ότι είναι ενδιαφέρουσα αυτή η αναφορά της Οικουμενικής Ομοσπονδίας, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να τεθούν στον κ. Νταβούτογλου όταν έρθει στην Αθήνα, ώστε να μη μένουν στα λόγια οι ανέξοδες μεγαλοστομίες του ίδιου και του Ερντογάν, που κάθε τόσο καλούν, δήθεν από ευαισθησία, τους ομογενείς να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να λένε κουβέντα όμως για την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους.

***

Τι άλλο θα δούμε…

Αυτό μας έλειπε τώρα. Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδου στην Αλβανία, για να συζητήσει το θέμα των βιβλίων Ιστορίας (το παλιό σχέδιο του Γ. Παπανδρέου) ώστε να απαλειφθούν οι όποιες «εχθρικές» αναφορές, πήραν αέρα τα κόμματα των Τσάμηδων. Έτσι, η εκπρόσωπός τους στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπερίσα στη θέση της υφυπουργού Παιδείας, Αρντιάν Τάνα, ξεκίνησε καμπάνια για να απαιτήσει η Αλβανία να συμπεριληφθούν στα… ελληνικά σχολικά βιβλία αναφορές για την ιστορία των «Αλβανών της Τσαμουριάς και τη γενοκτονία εις βάρος τους…».

*Πάντως οι θεωρίες ότι με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας θα εξαφανισθούν οι εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ χωρών και θα αμβλυνθούν οι διαφορές που αφορούν αλυτρωτισμούς και αμφισβήτηση εδαφών, έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν και υπάρχουν μόνο στα μυαλά διαφόρων υπαλλήλων του Ιδρύματος Σόρος...

*Οι σκοπιανοί αρχαιολόγοι ετοιμάζονται για... ρελάνς, καθώς συμφώνα με σκοπιανά ΜΜΕ αρχίζουν ανασκαφές κοντά στο Μοναστήρι, όπου υποψιάζονται ότι βρισκόταν η αρχαία Λυγκηστίς, απ' όπου καταγόταν η γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ευρυδίκη. Όλα αυτά δείχνουν ότι δυστυχώς στα Σκόπια κάθε άλλο παρά έχουν βάλει μυαλό…

*Δεν γνωρίζω εάν στην ελληνική πρεσβεία στη Χάγη παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά, πάντως, αναγνώστης μας παρακολούθησε μια εξαιρετικά «κεντημένη» συκοφαντική επίθεση εναντίον της χώρας μας από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση. Σε ωριαίο ντοκιμαντέρ, που ξεκίναγε από το «αθώο» πρόβλημα της μη ύπαρξης τζαμιού στην Αθήνα, η εκπομπή ξεδίπλωσε μετά όλη την τουρκική προπαγάνδα για τη Θράκη, φιλοξενώντας τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και ανθρώπους όπως η Χουλιά Εμίν, η όποια φυσικά πρωτοστατεί σε όλα τα διεθνή φόρα για να συκοφαντήσει την Ελλάδα και να υπονομεύσει τα βήματα που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. Παραβιάζοντας κάθε έννοια αντικειμενικής ενημέρωσης, δεν υπάρχει φυσικά στο ντοκιμαντέρ ούτε λέξη από κάποιον εκπρόσωπο της Πολιτείας ή της κοινωνίας των πολιτών, εκείνης τουλάχιστον που δεν ελέγχεται από την τουρκική εξωτερική πολιτική…
*Με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, η επίτιμη Νομική Σύμβουλος του ΥΠΕΞ διατηρείται στο υπουργείο Εξωτερικών για να παρέχει νομικές συμβουλές στον υπουργό Εξωτερικών



http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: