Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Η συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη χώρα μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουν στην Αθήνα όλοι οι... σοσιαλιστές, όπως ο εκλεκτός του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
— Για να μη στεναχωρηθεί ο μουσαφίρης του κ. Παπανδρέου, οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΞ κάθε άλλο παρά αντέδρασαν όταν ο τούρκος πολιτικός –και εκπρόσωπος ουσιαστικά του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου– εξέφρασε την επιθυμία να περιοδεύσει στην Κομοτηνή, περιλαμβάνοντας στις συναντήσεις του τον ψευδομουφτή και τους εκπροσώπους μειονοτικών φορέων που αυτοπροσδιορίζονται «τουρκικοί».
— Κάπου είδαμε το ειδησάριο ότι ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Σινιρλίογλου, που είχε έρθει στην Αθήνα για μια ακόμη διερευνητική συνάντηση με τον Π. Αποστολίδη, συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ - Ι. Αλ. Ζέπο. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά θυμίζω ότι οι δυο άνδρες είχαν στο παρελθόν μυστικές διαβουλεύσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Τα Νέα» πριν από έναν χρόνο προκαλώντας αμηχανία στην τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ.
— Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ζέπος έχει ξαναβρεθεί άλλες τρεις-τέσσερις φορές με τον τούρκο υφυπουργό, χωρίς να δηλώνεται ρητώς ότι οι συναντήσεις δεν έχουν σχέση με τη διαπραγμάτευση για τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
— Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι είναι πάγια θέση της Τουρκίας πως οποιαδήποτε συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο των θεμάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του περιορισμού του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως και της συρρίκνωσης των επιχειρησιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο FIR.
— Κύριε Λαμπρινίδη, το ότι μέχρι στιγμής είστε διακριτικός δεν σημαίνει ότι θα είστε στο απυρόβλητο, εάν επαναλάβετε λάθη του προκατόχου σας. Εάν πράγματι συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες για τον εναέριο χώρο, φροντίστε να τις διακόψετε εγκαίρως ή τουλάχιστον να ενημερώσετε για τις πραγματικές προθέσεις τον ελληνικό λαό.
— Μα τι ακριβώς γίνεται με το περίφημο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΥΠΕΞ; Μαθαίνουμε ότι προβλέπεται μεγάλη συρρίκνωση της Διπλωματικής Υπηρεσίας και σε πρόσωπα αλλά και σε διπλωματικές αρχές που, σύμφωνα με όσα ακούγονται, θα περιορισθούν από 150 που είναι σήμερα, σε λιγότερες από 100.
— Δεν ξέρουμε, πάντως, αν είναι σωστό, από την Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση των προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ΥΠΕΞ, να απουσιάζουν παντελώς διπλωμάτες με πρεσβευτικό βαθμό. Δεν υποτιμούμε την αξία και επάρκεια των νεαρότερων διπλωματών, με επικεφαλής τον κ. Δημητριάδη, αλλά είναι κρίμα να χαραμίζεται η εμπειρία τόσων άξιων πρέσβεων, που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών την ελληνική εξωτερική πολιτική.
— Ο κ. Δημητριάδης έχει πάρει ήδη μετάθεση, ο ίδιος και η σύζυγός του, για την Άγκυρα και έτσι θα πρέπει να παραδώσει σύντομα το πόρισμα και την πρότασή του. Όμως δημιουργείται θέμα από το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης, αν και συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές, μετατίθεται στην Άγκυρα, όπου είναι γνωστές οι συνθήκες παραμονής των ελλήνων διπλωματών.
— Συνήθως οι κυβερνητικές αλλαγές προκαλούν αντιστροφή αισθημάτων και αναταράξεις στα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Κι όμως αρκούσε η αναβάθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου για να αναθαρρήσουν οι διπλωμάτες που είναι πολιτικοί και προσωπικοί φίλοι του. Κοιτάξτε προς Αλβανία μεριά και κατόπιν προς κινεζική μεγαλούπολη.
— Πολύ συχνά ασκείται κριτική στη χώρα μας για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλο τζαμί στην Αθήνα. Τη «σημαία» του τζαμιού έχει σηκώσει ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα επιχειρεί να το εντάξει και στα... Ελληνοτουρκικά.
— Συμπτωματικά ήρθε στα χέρια μας ένας κατάλογος τζαμιών που λειτουργούν στην Αθήνα και ο οποίος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Μουσουλμάνων της Ελλάδας. Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι 26 χώροι λατρείας με διεύθυνση και όνομα λειτουργούν στην Αθήνα, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν το έχει χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
— Τα Σκόπια πολύ συχνά «κλαίγονται» σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για την «κακιά» Ελλάδα που δεν επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να απολαύσει τα αγαθά της ευρωατλαντικής προσέγγισης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως ότι σε ανοικτή συζήτηση, που έγινε στα Σκόπια την προηγούμενη εβδομάδα, ξένοι πρέσβεις, μεταξύ αυτών και ο αμερικανός Φ. Ρίκερ, επεσήμαναν ότι το πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι δεν έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, την ελευθερία του Τύπου κ.λπ.
— Σαν να το ξέραμε, όταν τα γράφαμε. Έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο διεργασίες συντονισμού μεταξύ Τσάμηδων και «Αιγαιατών Μακεδόνων» να κινηθούν συντονισμένα και να στραφούν εναντίον της χώρας μας για να διεκδικήσουν κατ' αρχάς δικαίωμα επιστροφής και, φυσικά, την επιστροφή περιουσιών.
— Οι «Αιγαιάτες» υποστηρίζουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες αξίας 10 δισεκατομυριων ευρώ. Το πρόβλημά τους είναι ότι όταν προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίφθηκε η αίτησή τους και τους παρέπεμψαν στην εξάντληση των εσωτερικών ένδικων μέσων. Γι' αυτούς όμως το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας και ελληνικά έγγραφα, ώστε να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη.
— Να θυμίσουμε ότι η σκοπιανή Βουλή από το 2008 έχει υιοθετήσει ψήφισμα της «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς», με το οποίο η χώρα δεσμεύθηκε να προασπίζει τα συμφέροντα των «Αιγαιατών», κάτι που επεχείρησε να κάνει ο κ. Γκρούεφσκι με τη γνωστή επιστολή του στον Κ. Καραμανλή, που εκτός του θέματος των περιουσιών ζητούσε και αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ανάλογο ψήφισμα για τα δικαιώματα των Τσάμηδων έχει εισαχθεί και στην αλβανική Βουλή, δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για τον συντονισμό και την κοινή δράση.
— Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συμφέροντα των Τσάμηδων ανέλαβε να τα προωθήσει σε Σκόπια και Κόσοβο η οργάνωση «Ελεύθερη Ιλλυρίδα», η οποία εκφράζει τον ακραίο αλβανικό εθνικισμό στα Σκόπια. Η οργάνωση ήθελε να υπάρξουν ψηφίσματα που θα καταδίκαζαν τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» και θα ζητούσαν από την Ελλάδα να επιτρέψει στους «αλβανούς πολίτες που γεννήθηκαν στην Τσαμουριά» να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!
— Αν ο Ανδρέας (και ο Πάγκαλος) άκουγαν τους ξένους ηγέτες, δεν θα είχαν υπάρξει ποτέ μεσογειακά προγράμματα τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ισόρροπης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού νότου, που είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και τότε υπήρχαν ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικοί, όχι ανθρωπάκια όπως τώρα.
— Γιʼ αυτό, εκτός των άλλων, είναι γελοίο και άδικο να λένε για τον Σαμαρά ότι και καλά τον κακολογούν ο (ταλαίπωρος) Ρομπάι και ο (αποτυχημένος) Μπαρόζο, για να μην πούμε για τη Μέρκελ... Λες και η ευθύνη ενός ηγέτη είναι να αρέσει σε ξένες μετριότητες...

Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: