Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Το παρασκήνιο από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα

KAPODISTRIAS
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και κατά πολλούς έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας είχαμε χθές, με αφορμή εκδηλώσεις για τον θάνατο του Ι. Καποδίστρια και την απαρχή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ταυτόχρονα στο Ναύπλιο έλαβαν χώρα τιμητικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», το Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας της Ρωσίας και το Ρωσικό Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, σε συνεργασία και με το Δήμο Ναυπλιέων.
Η συνάντηση Σαμαρά με τον Λαβρόφ
Η Ρωσία θα βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα να ανακάμψει, διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ που τον επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως αυτή η στήριξη δεν θα έχει μόνο τη μορφή της τουριστικής συνεργασίας αλλά θα επεκταθεί και σε εμπορικές συμφωνίες.
Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή στην Ελλάδα και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».
Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας έμφαση και στην ενίσχυση του τουρισμού. Τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επισήμανε  και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποδεχόμενος τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.
«Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι τουρίστες όμως δεν... κατευθύνονται από τον υπουργό Οικονομικών
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αυτού του είδους τα... ευχαριστήρια για το “τουριστικό ρεύμα” δεν αποτελούν επί της ουσίας σοβαρή εμπορική συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Καθώς και οι Ρώσοι τουρίστες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι του κόσμου, επιλέγουν από μόνοι τους που θα πάνε και δεν ακούν τον... υπουργό Οικονομικών της χώρας τους. Και εάν έχουμε κάποιον να ευχαριστήσουμε για τους Ρώσους τουρίστες, αυτοί θα είναι οι... εξεγερμένοι στην Συρία που μετέβαλαν την Τουρκία σε λιγότερο δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους από ό,τι ήταν σήμερα. Αλλά και φυσικά τις χαμηλές τιμές των Ελλήνων ξενοδόχων. Και όχι τον κ. Λαβρόφ.
LAVROVΣυνάντηση και με Βενιζέλο
Την βούληση της Μόσχας για συνεργασία με την Αθήνα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο επιβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Λαβροφ, ο οποίος λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» στον τομέα τον επενδύσεων.
Ο κ.Λαβροφ ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση της ΔΕΠΑ και αρκέστηκε στην δήλωση ότι «εφόσον δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί».
Για νέο μομέντουμ στις ελληνορωσικές σχέσεις μίλησε ο Β. Βενιζέλος με αφορμή την υπογραφή τριών διμερών συμφωνιών, ενώ ο ρώσος ομόλογος του δήλωσε στήριξη στην «αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τη χώρα». Οπως επισήμανε, «καμία χώρα δεν επιθυμεί να αναπτύσσεται σε καθεστώς αστάθειας», ενώ τόνισε ότι η αστάθεια στις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.
Εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια
Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο ομόλογός του, Βαγγέλης Βενιζέλος, εγκαινίασαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τις διήμερες τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
«Η Ρωσία πάντα ήθελε μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την ομιλία του στην εκδήλωση. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό στις αρχές δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο που ζούμε».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, για τις οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.
Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά και πρόεδρος της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», έδωσε έμφαση στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μύθοι και αρνητικά στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν, όπως «ο μύθος για τη ρωσική επιθετικότητα».
Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρο αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.
Οι “καθόλου τυχαίες” κανονιές των Πάγκαλου και Βαρουφάκη
Λίγες ώρες πρίν την άφιξη στην χώρα μας του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχαμε δύο πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα. Δύο γεγονότα που λίγοι θα συνδύασαν με την πραγματική τους διάσταση, αλλά που πραγματικά έδωσαν ένα μήνυμα στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων.
Το πρώτο ήταν η τρομακτικά ηλίθια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου περί του ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους αμερικανούς πρέσβεις σε Αθήνα και Άγκυρα.
Το δεύτερο ήταν τα όσα είπε λίγες ώρες αργότερα ο γνωστός – εξ ΗΠΑ ορμώμενος – οικονομολόγος Βαρουφάκης. Ο οποίος λίγο πολύ ζήτησε, προκειμένου η χώρα μας να λάβει την πολιτική βοήθεια που θέλει από τα ευρωπαϊκά κράτη για να βγεί από την οικονομική κρίση, να σαμποτάρει την ίδια την λειτουργία της, μπλοκάροντας όλες τις αποφάσεις οι οποίες χρειάζονται ομοφωνία, με βέτο.
Την στιγμή ακριβώς που οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε μία διεθνώς δυσχερή θέση και ο ίδιος ο Πρόεδρός τους “αδειάζει” επί της ουσίας τις μυστικές τους υπηρεσίες, λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού οικονομικών του “αντίπαλου δέους” δύο φωνές από την Ελλάδα όχι μόνο απενοχοποιούν την Ρωσία αλλά και προσπαθούν να “βραχυκυκλώσουν” ΕΕ και Ρωσία που συνεργάζονται στενά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η ροή πληροφοριών που προέρχεται από τον φυλασσόμενο στην Ρωσία αυτή την στιγμή Σνόουντεν αφορά την παρακολούθηση των ηγετών της ΕΕ.
Ο μεν Πάγκαλος απενοχοποίησε τις ΗΠΑ και ο δε Βαρουφάκης μας πρότεινε δημοσίως να σαμποτάρουμε την ΕΕ. Απλά τα πράγματα. Και φυσικά αυτά δεν περνούν απαρατήρητα σε διεθνές επίπεδο. Και αν όχι τόσο ο Βαρουφάκης, ο Πάγκαλος ως πρώην υπουργός αλλά και πρώην... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είναι αστειότητα όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά μία επίδειξη ισχύος της αμερικανοατλαντικής ισχύος στην χώρα μας.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: