Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πρόεδρος των Τσάμηδων προς αλβανό ΥΠΕΞ: Πάρε έναν τσάμη μαζί σου στην Αθήνα, ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε κι εμείς


Ο Πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων PDIU, Shpetim Idrizi, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον αλβανικό τύπο, προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι, να επαναφέρει και πάλι το «τσάμικο ζήτημα» στο προσκήνιο ενώ τον καλεί να πάρει κι έναν τσάμη βουλευτή στην αλβανική αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.
Μάλιστα ο Idrizi λέει ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αλβανικής αντιπροσωπείας από το 2004, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο χώρες είχαν προβλήματα και πλέον ήρθε η ώρα να τα λύσουν.
Στο άρθρο του τονίζει πως η αλβανική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να εμφανιστεί συγκρατημένη στην Αθήνα, «πρέπει να μιλήσουμε κι εμείς, κι όχι μόνο να ακούμε», σημειώνει χαρακτιριστικά.
Κατά την άποψή του η Αλβανία τώρα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, ενώ είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.
Προτρέπει ακόμη τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας να διαβάσει τα πρακτικά των συναντήσεων του Aleksander Meksi ως πρωθυπουργού της Αλβανίας, αλλά και του Alfred Serreqi ως κορυφαίου Αλβανού διπλωμάτη, με Έλληνες ομολόγους.
«Θα βρει εκεί όχι μόνο την αποφασιστικότητα της δικιάς μας πλευράς να εγείρει το θέμα αυτό κατά το μέγιστο δυνατό, όπως είναι η επιστροφή της τσάμικης κοινότητας στην γη τους, αλλά και την ελληνική προθυμία να εξετάσει αυτό το ζήτημα, τουλάχιστον για ένα μέρος αυτής της κοινότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο πρόεδρος των τσάμηδων.
aftonomi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: