Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΛΩΝΙΣΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Υποστήριξη πολιτικής Παπανδρέου από …Τουρκία

Στον απόηχο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής στην Αθήνα και της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Τούρκου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στη Θράκη. Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον πρωθυπουργό και να συνομιλήσει μαζί του για τις εξελίξεις στη χώρα. Στη μεταξύ τους επαφή ο Τούρκος πολιτικός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι: «η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα με την ηγεσία σας». Την υποστήριξή του στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας, εξέφρασε ο Τούρκος πολιτικός και από τη Θράκη που είχε διακαή επιθυμία να βρεθεί. Νωρίτερα βέβαια ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έκανε στάση στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη όπου τον περίμενε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Χουσεΐν Οζντεμίρ.
Από την Ξάνθη, ξεκίνησε η περιοδεία ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος με πρώτη στάση το κτίριο της καταρεγημένης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπου τον περίμεναν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Φαΐκογλου, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο πρόεδρος της Ένωσης, δικηγόρος, Αχμέτ Καρά του πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα και εκείνος ευχαρίστησε λέγοντας στους συγκεντρωμένους με το πρωτότυπο ότι: «οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και ενότητας». Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας πήγε στο γραφείο του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και αμέσως μετά επισκέφτηκε τον τάφο του Μεχμέτ Εμίν Αγγά στα μειονοτικά κοιμητήρια Ξάνθης, πριν αναχωρήσει για Ίασμο. Με δύο ώρες καθυστέρηση αφίχθη στον Ίασμο, όπου ο δήμαρχος Καδή Ισμέτ, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού σχολείου, του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Είχαν προετοιμάσει και το σκηνικό με όλη την ανάλογη όπου κορίτσια με παραδοσιακές τούρκικες στολές, ήταν εκεί και του προσέφεραν λουλούδια. Ο ίδιος, ευχαρίστησε βγαίνοντας φωτογραφίες με όλους ενώ στο γραφείο του δημάρχου Ιάσμου έγινε μία ολιγόλεπτη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του κ. Κιλιντσντάρογλου με τους αιρετούς. Η αναχώρησή του από τον Ίασμο έγινε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αφού πρώτα εξέφρασε «τη χαρά του για την παρουσία του στην περιοχή». Αυτή ήταν και μοναδική φειδωλή δήλωση που κατάφεραν να αποσπάσουν τα τοπικά ΜΜΕ από τον λιγομίλητο αρχηγό της αντιπολίτευσης. Μάλλον επέλεξε να «μιλήσουν» οι πράξεις και οι συναντήσεις του.
Πάντως ο λιγομίλητος ο πρόεδρος του CHP ήταν ιδιαιτέρως λαλίστατος στο χώρο της καταργημένης «Νεολαίας Κομοτηνής», όπου βρέθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Προηγουμένως έκανε μια στάση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και συνομίλησε τον πρόξενο Μουσταφά Σαρντίς. Ο υποπρόξενος Φατίχ Ακάρτζα, ήταν αυτός που συνόδευσε τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στην περιοδεία του στη Θράκη. Στο προξενείο ο Τούρκος πολιτικός εισήλθε μαζί με την πολυμελή συνοδεία του, η οποία αποτελούνταν από τον βουλευτή του κόμματος στην Αδριανούπολη Ρετζέπ Γκιουρκάν που κατάγεται από τη Μέστη, τον πρώην βουλευτή Σμύρνης δικηγόρο Αιντίν Οζτζάν, τον αντιπρόεδρο CHP Φαίκ Οζτρακ, τον σύμβουλο του προέδρου Αλί Κιλίτς, τον γενικό γραμματέα Μπιχλούν Ταμαυλιγκίλ, τον δήμαρχο Σαριγιέρ Σουκρού Γκεντς, τον δήμαρχο Υψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ και το μέλος Δ.Σ. κόμματος CHP περιοχής Ζεϊτινμπουρνού Ασίμ Γκιουβέν. Διάρκειας λίγων λεπτών ήταν παραμονή της αποστολής στο γραφείο του προξένου, από όπου αναχώρησαν όλοι μαζί πεζοί για το ιδιωτικό γραφείο ψευτομουφτή Κομοτηνής απέναντι από τη δημοτική αγορά. Εκεί ο Ιμπραήμ Σερίφ τον υποδέχτηκε με την λευκή στολή στα πρότυπα των μουφτήδων της Τουρκίας και είχε μαζί του σύντομη συνομιλία.
Οι επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τουρκίας συνεχίστηκαν στην αυλή της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκική νεολαία Κομοτηνής». Επί της υποδοχής ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» και δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερήφ, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ, πρώην βουλευτής Γκαλήπ Γκαλήπ, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν. Και μπορεί βέβαια η προσέλευση εκπροσώπων φορέων της μειονότητας να ήταν μαζική ο απλός κόσμος όμως απαξίωσε τον κ Κιλιντσντάρογλου αφού συγκεντρώθηκαν μόλις 150 άτομα. Στις δημόσιες σχέσεις όμως οι οικοδεσπότες όπως ο πρόεδρος της Νεολαίας και ο δημοτικός σύμβουλος Χασάν Κοράϊ τον ανέμενε για να του προσφέρει κι ένα έργο τέχνης με θέμα την Κομοτηνή σε πυρογραφία. Οι καρέκλες είχαν την ίδια διάταξη στην αυλή όπως και στην επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν ώστε οι υψηλοί επισκέπτες να παρακολουθούν αμφιθεατρικά ομιλητές και χορευτικά σχήματα.
ΝΕΑ ΚΟΡΩΝΑ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ:Ζήτησε να λύσει τα προβλήματα των Τούρκων της Θράκης ο ηγέτης των σοσιαλιστών της Τουρκίας!
Στο βήμα παρέλασαν ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν που ανέβασε τους τόνους κάνοντας λόγο για «ουσιαστική επίσκεψη, που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης». Το ενδιαφέρον του για τους …Τούρκους της Δυτικής Θράκης, όπως αποκάλεσε τους πολίτες της μειονότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος CHP, ακολουθώντας την πεπατημένη τέτοιων τακτικών από Τούρκους πολιτικούς που θεωρούν το ελληνικό αυτό κομμάτι βιλαέτι τους λέγοντας, ότι: «μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές χώρες, όμως οι καρδιές μας είναι πάντοτε μαζί σας. Μαζί σας χαιρόμαστε και μαζί σας πονάμε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι και ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε εδώ. Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ένας σύγχρονος άνθρωπος, δεν μας υποσχέθηκε έναν κόσμο περιορισμένο, αλλά μία χώρα σύγχρονη και προοδευτική. Οι ιδέες του είναι για όλο τον κόσμο». Στην ομιλία του ο κ. Κιλιντσντάρογλου αναφέρθηκε και στην επαφή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας τα εξής: «Ξέρουμε ότι η χώρα περνάει μια μεγάλη κρίση. Ο πρωθυπουργός σας είναι ένας καλός πολιτικός και μόνο αυτός μπορεί να βγάλει τη χώρα έξω απ’ αυτήν την κρίση, αλλά και μπορεί να δημιουργήσει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών». Ο Τούρκος πολιτικός πρότεινε δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες να συμβάλλουν στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην προσέγγιση των δύο λαών. «Και να μη θέλουν να ενωθούν οι δύο χώρες, θα το κάνουν οι λαοί. Θα κάνουν αυτοί το βήμα της ένωσης. Μπορούμε μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα αγάπης και φιλίας».
Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του στην Κομοτηνή, στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, όπου τον περίμεναν η σύζυγος Ισίκ, η κόρη του Φουντά και συγγενείς. Ένας ιμάμης τέλεσε προσευχή στη μνήμη του θανόντος και ο πρόεδρος CHP και στελέχη του κόμματος άφησαν μερικά κόκκινα λουλούδια στον τάφο. Η αποστολή αναχώρησε λίγο πριν τις 9 για την Μέστη, από όπου κατάγεται ο πρώην βουλευτής Σμύρνης του κόμματος και δικηγόρος Αϊντίν Οζτζάν. Εκεί παρατέθηκε γεύμα στην αυλή του πατρικού σπιτιού του στελέχους του, πριν η αποστολή αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: